Tiril designer lys ute og inne

Lysdesign
Tiril Nervik Gustad fikk jobb rett etter bachelorstudiene i Lysdesign

Høgskolen i Sørøst-Norge tilbyr Nordens eneste bachelor i lysdesign. Engasjerte faglærere som utfordrer studentene til å tenke nytt, trekker Tiril Nervik Gustad fram som særlig bra fra studiet. Hun gikk rett i jobb som lysdesigner etter endt studium.

Hvorfor ville du jobbe med lysdesign?

– Jeg har alltid interessert meg for arkitektur, design og estetikk. Lysdesignstudiet virket spennende fordi det kombinerer både teknikk og design, hvor det ene blir premissgiver for det andre.

Hvorfor valgte du å studere ved HSN?

– Det er det eneste studiestedet i Norden som tilbyr Bachelor i Lysdesign. På den tiden bodde jeg i Oslo, og studiet var på campus Drammen. Vi var en liten gjeng fra Oslo som tok toget sammen til og fra høyskolen. Vi diskuterte fag, eller bare tulla og tøysa. Pendlingen ble en positiv del av studiet.

Hvordan opplevde du utdanningen?

– Underviserne var faglig engasjerte. De pushet og utfordret oss studentene til å se og tenke nytt på problemstillinger. Det første året var krevende fordi det var mye teori, men så ble det en fin kombinasjon av teori og praktisk jobbing både i lyslaboratorium og ute. Så selv om det var tungt materiale underveis, ser jeg at det var viktig for den totale forståelsen av lys.

Fikk du jobb raskt?

– Ja. Jeg søkte jobb i København og begynte å jobbe der rett etter at jeg var ferdig i 2010. Så begynte jeg hos ECT i Drammen i 2012.

Hva er det beste ved jobben din?

– Det er veldig gøy når et prosjekt vi har jobbet med lenge er realisert og resultatet er veldig bra. Og ikke minst at kunden er fornøyd. Målet mitt er å skape gode lysmiljøer. Lys er ikke bare det man ser med det blotte øyet, det påvirker mennesker.

Hva går jobben din ut på?

– Først avdekker jeg kundens behov og ønsker. Jeg må tenke på hvordan oppgaven skal løses teknisk – for eksempel hvordan får vi strøm til lampen , hva er lampens funksjon, og hvordan skal brukeren oppleve rommet eller utendørsarealet. Så må jeg skape et godt design ut fra alle disse forutsetningene.

Kunden har en viss forståelse for hva de ønsker og trenger, men vi må ivareta de behovene de ikke vet de behøver. Vi må få kunden til å forstå og se hva godt lys egentlig innebærer.

Hvordan er utdanningen ved HSN relevant for jobben du gjør i dag?

– Studiet ga meg en kjempegod plattform med kunnskap jeg trenger som lysdesigner. Jeg var trygg da jeg begynte å jobbe, selv om det gikk noen år før jeg følte meg som en ekte lysdesigner. Alle trenger jo erfaring i yrket, men jeg hadde kunnskapen slik at jeg visste hvor jeg skulle gå for å finne svar på utfordringene mine.

Hvorfor vil du anbefale andre å bli lysdesigner?

– Som lysdesigner har du mange muligheter. Det er opp til deg hva du vil jobbe med. Jeg jobber for eksempel mye med dagslys og dagslysoptimalisering i bygg. Da jobber jeg sammen med arkitekten, og det er spennende fordi jeg kan være med på å påvirke fasadeutformingen.

Har du tips til kommende lysdesign-studenter?

– Mitt beste tips er å være engasjert og interessert under studietiden. Belysningsbransjen er liten. Du blir veldig synlig om du gjør en god jobb.

Hva kreves for å bli en god lysdesigner?

– En lysdesigner må ha faglig tyngde og forståelse for de menneskelige behovene ved lys. Du må ha tverrfaglighet, og gode evner til å samarbeide. I tillegg må du være en selger og en megler i prosjektet.

Fakta lysdesign

• En lysdesigner utformer belysningsmiljøer og gir råd om belysning til offentlige og private aktører.

• arkitektonisk belysning i små og store rom for å skape gode bomiljøer og optimale arbeidsforhold

• urban belysning for å skape gode og trygge lysmiljøer i parker og på torg

• belysning av butikklokaler med tanke på økt salg og promotering av varer

• belysning i en restaurant eller bar for å skape en bestemt atmosfære.

• Samfunnet trenger kompetansen som ligger i å designe god belysning, både med tanke på energi og bærekraft, universell utforming og ergonomi, og rom og romkvaliteter.

• På HSN lærer du å designe gode lysmiljøer som gir mennesker den sikkerhet, trygghet og komfort de trenger for å fungere optimalt i hverdagen.

• Med lysdesignutdanning vil du få et solid grunnlag for videre studier eller yrkesliv, og du vil være med på å påvirke en ung fagprofesjon i sterk vekst.

• Som bachelorstudent i lysdesign har du mulighet til å ta deler av studiene ved en av våre partneruniversiteter i utlandet. Du kan også ta praksisopphold ute.

• Les mer om Bachelor i Lysdesign