Tøff kamp om NM- billettene

Studentbedriftene Ixid SB, Helix SB, Easy Vision SB, Hecaro SB og Easy desk SB skal representerer HSN i Norgesmesterskapet i studentbedrift i Oslo i juni. Foto: EmilFabian Photography
Foto: EmilFabian Photography

11 studentbedrifter fra HSN kjempet om 5 NM- billetter i fylkesmesterskapet i studentbedrift i Drammen.

Tekst og foto: Ingvild Gjone Sildnes

Til slutt var det Ixid SB, Helix SB, Easy Vision SB, Hecaro SB og Easydesk SB som tok de gjeveste prisene, og skal representerer HSN i Norgesmesterskapet.

Etter en lang dag med presentasjoner fra scenen, vurdering av produktet, stands, profilering, forretningsidé, lederegenskaper og dommer-intervju kunne vinnerne endelig kåres. Det ble delt ut priser i fem ulike kategorier: Beste Profilering, Beste IA bedrift, Beste Leder, Beste Innovasjon og Beste Studentbedrift.

Revolusjonerer redningsarbeid for helikoptre

Konsernsjef i Ferd, Johan J. Andresen delte ut en av de gjeveste prisene «beste innovasjon» på Union Scene i Drammen.

- Prisen går til en aktør som tenker helt utenfor boksen, og har en løsning som har blitt godt mottatt selv om den er både dristig og ukonvensjonell. Den kan ha stor samfunnsmessig betydning og representerer innovasjon i en radikal grad. Prisen går til studentbedriften Helix, sa Andresen.

De tre jentene i Helix sb studerer innovasjon og entreprenørskap på campus Bø til daglig, og de ble veldig overraska over prisen. De har gjort en grundig research for sitt produkt, som er en revolusjonerende plattform til bruk i redningshelikopter. Plattformen øker sikkerhet for både redningsmannskap og de som blir reddet. Jentene var på helikoptermesse i London i februar, og fikk gode samarbeidspartnere der, blant annet Leonardo helicopters.

- Ideen fikk vi da vi snakket om 911, og så hvilke utfordringer redningsmannskapet hadde når det brant i de nedre etasjene i skyskraperne, mens folk holdt til i de øvre etasjene og ikke kom seg ut, forteller Mimmi Åsten. Sammen med Betina Rød Johansen og Caroline Bakaas utgjør de Helix SB.

Nå skal jentene jobbe videre med ideen sin, og kanskje lage en helikopter-pilot frem mot den nasjonale finalen.

Av de fusjonerte høgskolene har Telemark lengst tradisjon i å tilby Studentbedrift som en del av bachelorgraden, samt arrangere regionalt mesterskap. Derfor var majoriteten av bedriftene naturlig nok fra Telemark. Studentbedriftene representerte campusene Bø, Porsgrunn og Kongsberg.


Helix fikk utdelt pris

Ixid sb tok fire priser

Beste Studentbedrift i Telemark gikk til Ixid SB, som består av fem ingeniørstudenter fra campus Porsgrunn. De har utviklet det tidsbesparende boringsverktøyet «Seek and drill». Verktøyet gir en mer nøyaktig boring enn det dagens håndverkere bruker.

Dette slo godt an hos juryen, som mente produktet utvilsomt hadde et marked. Ixid sb fikk også 2. plass for Beste Innovasjon, 1.plass for Beste Profilering, og leder i gruppa Vegard Bogen fikk Skagerak Energi prisen for Årets Leder. Prisen for Beste IA-bedrift gikk også til Ixid SB.

Ixid sb
 

NM billett til optometristudenter

Beste Studentbedrift i Buskerud gikk til Easy Vision, som bestod av to optometri-studenter fra campus Kongsberg. De har blitt inspirert til sosialt entreprenørskap etter et tre måneders praksisopphold i Tanzania. Konseptet er å få til en enklere utførelse av synstesting i utviklingsland. De to studentene Ane Alund og Marian Austad hadde ikke anledning til å feire, for nå blir det eksamenslesing.

Totalt deltok 17 dommere fra offentlig og privat sektor på meterskapet. Arrangementet viser at det er litt av et apparat som står bak satsingen på studentbedrift både fra HSN og Ungt Entreprenørskap.

Ane og Marina på standen.


Oslo og Helsinki

Totalt går fem studentbedrifter fra fylkesmesterskapet videre til Norgesmesterskapet i Oslo 6.- og 7. juni. Det ble Ixid SB, Helix SB, Easy Vision SB, Hecaro SB og Easydesk SB (2. plass for beste studentbedrift i Telemark).

Men i tillegg har Handelshøyskolen ved HSN studentbedriften Rightfood SB, som holder til på campus Vestfold. Rightfood utvikler nye innovative løsninger som sikrer at allergikere får rett mat under større arrangement og matsvinnet reduseres. De skal også delta på NM i studentbedrift fra HSN, og representerer da HSN og fylket Vestfold. 

De to beste studentbedriftene i NM bli sendt videre til EM for Studentbedrift i Helsinki, Finland den 28.- og 29. juni.

INNOMEET

I tillegg til studentmesterskapet arrangerte HSN nærings- og innovasjonskonferansen INNOMEET, i samarbeid med fylkeskommunene i Buskerud, Vestfold og Telemark, Ungt Entreprenørskap og Innovasjon Norge. Her hadde de fått med seg en rekke gode foredragsholdere, deriblant Kim Humborstad, tidligere entreprenørskapsstudent og nå konserndirektør i det internasjonale selskapet Zwipe.

 

Disse studentbedriftene deltok i BTV-mesterskapet:

 (Alfabetisk)

  1. Easydesk SB: Noen bruker wordpress til å administrere nettsiden sin. Vi skal lage "Wordpress" for å administrere arbeidsdagen din. (Bø)
     
  2. Easy Vision SB: Sosialt entreprenørskap: Utvikle en brukermanual for enkel synstesting (Kongsberg)
     
  3. ecoPIPE SB: Utvikling og salg av teknisk innretning for varmegjenvinning. (Porsgrunn)
     
  4. Glasskåret SB: Utvikler tiltak for å forebygge mobbing. Utvikler bedriften etter prinsippene for sosialt entreprenørskap. (Porsgrunn)
     
  5. Hecaro SB: Produksjon og salg av utstyr til elektrobransjen.  (Porsgrunn)
     
  6. Helix SB: Redningsutstyr til helikopter. Primært der det ikke er mulig for et helikopter å lande. (Bø)
     
  7. Ixid SB: Lokaliserings-instrument for boring. (Porsgrunn)
     
  8. Lights Out SB: utvikle og skape visualisering (Bø)
     
  9. Mediaporten SB: En digital arena hvor mediaelever/studenter møter næringslivet. Her kan bedrifter finne arbeidskraft, og elever kan lage en produktportefølje og finne arbeid. (Bø)
     
  10. SafeKid SB: SafeKid SB skal utvikle, designe, produsere og selge toppkvalitets barnevogner med et nytt innovativt nødbremsesystem som er laget for småbarnsfamilier som ønsker mer og bedre sikkerhet i sin barnevognhverdag. (Bø)
     
  11. StrapShell SB: Ved hjelp av enkel teknologi liknende den som finnes i målebånd, skal vi gjøre det raskt og lettvint å oppbevare, bruke og snurre inn stropper. Produktet vil bidra til ryddigere, tidsbesparende og tryggere bruk av stropper. (Porsgrunn)
     
  12. Toolcaddy SB: Vi selger tilleggsutstyr til verktøy som tilrettelegger for kvalitet og sikkerhet på arbeidsplassen. Produktet forenkler vanskelige arbeidssituasjoner. Det vil bli solgt i alle utsalgsteder som er relevante for byggenæringen. (Porsgrunn)