Trådløs kraftoverføring

Yelzhas Zhaksylyk. Foto

Møt Yelzhas Zhaksylyk, som deltar i forskningsformidlingskonkurransen USNTEK: Utforsk 2018.


Stipendiatene på doktorgradsprogrammet i Anvende mikro- og nanosystemer deltar i vår interne forskningsformidlingskonkurranse USNTEK: Utforsk 2018, og finalen holdes onsdag 26. september på campus Vestfold. Vinneren får med seg 10.000 kroner. 


Finalist Yelzhas Zhaksylyk er fra Kasakhstan og har sin mastergrad fra Heriot-Watt University i Storbritannia. Hans forskningsarbeid fokuserer hovedsakelig på antennedesign for trådløse ladere.

Hva forsker du på?

Gjennom mitt doktorgradsarbeid tar jeg sikte på å designe, modellere og teste ut trådløs kraftoverføring ved hjelp av magnetisk resonans. Hovedmålet er å utvikle et fullt fungerende system for trådløs ladning av forskjellig elektronikk, mikrosensorer og biomedisinske implantater. Vi tar utgangspunkt i et eksisterende system og implementerer en ny kretsdel, og vi prøver å designe en egen spoleantenne for dette systemet.

Hvem får glede av dette?

Se for deg at du kan bruke all din hjemmeelektronikk uten kabler og at du aldri mer trenger lete etter en stikkontakt. Denne teknologien vil være nyttig for alle teknologiske apparater der kabler er ubeleilig, eksempelvis implantater som opereres inn i kroppen. Her vil pasientene slippe ubehaget forbundet med kabler, og samtidig reduseres faren for infeksjoner forbundet med kirurgi som er nødvendig for utskifting av batterier.