Trasker 55 mil etter kreftoperasjon

Anne Grimstad Fjeld klar for tur.
Dagen etter at Anne Grimstad Fjeld ble kreftoperert, satte hun seg et klart mål: Denne sommeren trasker hun Oslo-Trondheim til inntekt for Leger uten Grenser. (Foto: Privat)

Kreftdiagnosen til USN-ansatt Anne Grimstad Fjeld får henne til å traske Oslo-Trondheim. Langs ruta sprer hun musikk til inntekt for Leger uten Grenser.


Flere artister og grupper er med på dugnaden med gratiskonserter. Prosjektet har fått navnet Trask2018 og støtter Leger Uten Grensers arbeid for mødre og barns helse i land med krig, konflikter eller katastrofer. 

– Trask har utviklet seg til noe ganske stort og er blitt både gåprosjekt og kulturprosjekt. Årets sommer blir litt annerledes enn jeg hadde trodd, men jeg kommer til å få mange fantastiske naturopplevelser, estetisk vakre kulturopplevelser og møte mange hyggelige mennesker, sier universitetslektor Anne Grimstad Fjeld (62). 

Dagen etter at hun ble kreftoperert, la hun om til en mer aktiv livsstil og satte seg klare mål. Denne sommeren gjennomfører hun sitt livs største eventyr: Å spasere Oslo-Trondheim! 

– I gåprosjektet har jeg skaffet sponsorer som gir en viss sum per kilometer, pluss at alle andre kan gå Trask-turer i samme periode med sponsorer eller delta på en eller flere av etappene mine. Som kulturprosjekt arrangeres til sammen elleve konserter langs ruta, hvor musikere og artister stiller gratis, og lokalsamfunn låner ut lokaler. Det er helt fantastisk.

Startskuddet går 31. mai fra Sørkedalen i Oslo med NRK Nitimen på plass. 5. juli skal Fjeld etter planen ankomme Trondheim. 

Kreft ga kulturkraft

Til Trask-konsertene langs ruta selges billetter og/eller publikum kan gi frivillig pengegave ved døren.

Et eget Vipps-nummer (508706) er også opprettet for innsamlingsaksjonen. 

– Alle som ønsker kan være med å gi penger til Leger uten Grensers prosjekt via dette Vipps-nummeret. Langs ruta blir det også en rekke solostunt og minikonserter alene eller sammen med andre jeg møter på min vei. Jeg stopper på en kafé, ved en butikk, foran en kirke, på et bygdemuseum eller i et galleri og gjør noe som handler om sang og skravling, forteller Fjeld. 

Anne Grimstad FJeld uten hår etter kreftbehandling

Firebarnsmoren og trebarnsbestemoren har bakgrunn som journalist og sanger og har selv holdt flere konserter i regi av Rikskonsertene. I dag jobber hun som universitetslektor i pedagogikk ved Universitetet i Sørøst-Norge ved campus Notodden. 

Livet ble imidlertid snudd opp ned i 2015 da Fjeld fikk beskjed om at hun hadde kreft. Allerede etter første operasjon bestemte hun seg for å ikke grave seg ned i sorgen, men ta kontrollen tilbake. 

Overlevelsesstrategien ble trening og sunn mat. I 2016 gjennomførte Fjeld Birkebeinerrennet og denne sommeren venter turen på 55 mil! 

– Jeg fikk et tilbakefall på kreften i fjor, og det var da jeg kom på den enda villere ideen om å spaserer Oslo-Trondheim. Istedenfor å bare gå for meg selv, ønsker jeg å bruke dette til noe fornuftig, og da som en innsamling til ett bestemt prosjekt i Leger uten Grenser. Mange spør hvorfor ikke Kreftforeningen. Mitt svar er at dersom jeg ikke hadde møtt på et så fantastisk helsevesen i Norge, hadde jeg vært død for lenge siden. Jeg ønsker å bidra til et bedre helsevesen for mødre og barn i land som ikke er like heldig som oss, sier Fjeld. 

Lokalkjendis langs ruta

Hun har selv tatt seg av markedsføringen og fått med flere lokalaviser og NRK til å lage reportasjer om Trask-dama, som hun blir kalt, etter hvert som hun krysser kommunegrenser. 

– Jeg skal gå til sammen 550 kilometer, hvilket er noe kortere enn den reelle strekningen Oslo-Trondheim. Mellom Gjøvik og Lillehammer har jeg nemlig en jukseetappe som passasjer i en veteranbuss som fylles med musikere og passasjerer, og som ender med konsert på Sigrid Undsets plass i Lillehammer, forteller Fjeld, og legger til: 

– Det er viktig å ha et mål å jobbe mot, og jeg er heldig som har en så fantastisk arbeidsgiver som tilrettelegger for meg. Gjennom trening og Trask-prosjektet får jeg konsentrert meg om noe annet enn kreften. 

Følg turen til Anne Grimstad Fjeld på hjemmesiden hennes og Trask2018 på Facebook