Vis studievalg

Trine fra «Jeg mot meg»:  - Hjelper ikke å stresse

Trine Lind Vestli.  Foto: Privat
Trine er student på campus Ringerike. Foto: Privat

Trine Lind Vestli var en av ungdommene som fortalte åpent om psykiske problemer i NRK-serien «Jeg mot meg». Som student på HSN har hun blitt flinkere til å senke skuldrene.

Tekst: Jan-Henrik Kulberg

- Jeg slet veldig med stress på videregående, men har blitt mye flinkere til å legge bekymringene bort.  Det hjelper ikke å stresse.  Det går som det går.  Hvis man hele tiden skal tenke på karakteren som settes, så kan man bli dårlig av stress. Tenk heller på hva du har lært. Karakteren er ikke alt. Det viktigste for meg er å stå, jeg bryr meg egentlig ikke så mye om hva karakteren min sier lenger, sier Trine som tar en bachelor i jus på campus Ringerike.

I TV-serien "Jeg mot meg" kunne vi se hvordan hun slet med å leve opp til krav og forventninger både fra seg selv og omgivelsene.

Mange tok kontakt

- Serien hjalp meg masse, og jeg har fortsatt kontakt med de andre ungdommene ofte.  Vi kjenner hverandre så godt, og derfor trenger vi ikke forklare så mye.

Etter serien fikk Trine mange henvendelser fra mennesker som følte at de ikke hadde noen å prate med.  Hun gav dem samme rådet som hun gir leserne på usn.no

Den ene gode vennen

- Du må prøve å finne den ene gode vennen som du kan snakke med, og dele opplevelsene og følelsene dine med.  Jeg gikk på den smellen selv da jeg bodde i Bærum.  Jeg hadde så mange venner, men ingen å snakke med.  Senere fant jeg noen få nære venner, og det er dem jeg feirer nyttårsaften med hvert år, og som jeg går ut med i helgene.  Uansett hvor kjipt vi har det, så hjelper vi hverandre.  Jeg er mer bevisst på å trekke meg unna folk og situasjoner som gir meg dårlig energi nå, sier Trine.

- Hva med sosiale medier?  Der kan du lett ha masse venner som du egentlig ikke kjenner.

- Jeg bruker Facebook litt til å holde kontakt.  Snapchat er et greit system, der trenger du ikke være så opptatt av hvor mange som liker bildene dine.  Instagram bruker jeg ikke mye.  Jeg vet at jeg lett blir litt dårlig av det, fordi mye handler om å få likes på bildene man legger ut.  Dette presset kommer mye fra miljøet jeg har vært i.

Trine i samtalegruppen.  Foto

Råd til deg som skal bli russ

Trine står foran en ny spennende vending i livet.  Fra hybel på Hønefoss flytter hun i nykjøpt leilighet på Rykkinn i Bærum 1. februar.

- Det var der helvete startet for meg, men jeg har fått kontakt med flere av dem som var med på å stenge meg ute, via Facebook, og de har nok vokst de også.  Jeg tror det skal gå greit, sier Trine.

Hun har et klart råd til ungdom som går siste året på videregående og blir russ til våren:

- Ikke la russetiden ta over helt, du kan komme til å angre på det.  Selv var jeg flink til å sjonglere russetiden, hadde to jobber og satt i flere russestyrer, men jeg hadde planlagt ganske bra og gjort alt klart før selve russetiden.  Det hadde nok vært mye verre om jeg skulle vært med på en buss.

- Det du har opplevd, også gjennom TV-serien har gitt deg en erfaring.  Kunne du tenke deg å bruke det til noe?

- Ja, jeg har allerede svart mange som har tatt kontakt på Facebook.  Jeg kunne godt tenke meg å holde foredrag, for det å prate med folk er noe jeg er flink til.  Sosialt entreprenørskap kunne også vært noe for meg.  Jeg hadde ungdomsbedrift på videregående, og likte det godt, sier Trine Lind Vestli.

Trenger du noen å snakke med?

Når du trenger noen å snakke med, står studentrådgivere klare til å ta i mot deg. De er profesjonelle samtalepartnere med lang erfaring i å hjelpe studenter.

Les mer om rådgivningstjenesten og se hvem du kan kontakte på campusene.

Mental Helse Ungdom

Mental Helse Ungdom er en medlemsbasert interesseorganisasjon for barn og unge opp til 30 år. De jobber for økt åpenhet om psykisk helse, forebygging av psykiske plager og et bedre psykisk helsetilbud. Deres verdier er Mot, Åpenhet og Likeverd.

Her finner du nettstedet til Mental Helse Ungdom