Marius Lysaker jobber til daglig ved ingeniørutdanningene på USNs campus i Porsgrunn, og ble nominert av kollegaer ved eget fagmiljø på Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag.
Sammen med åtte andre undervisere fra norske universiteter og høgskoler får han pris for å ha utvist stor kreativitet og pedagogisk nyvinning i sin undervisning og veiledning. USN er den eneste av de «nye universitetene» som har en prisvinner. Hver pris er på NOK 500 000,- og prisen er personlig.
Selv sier prisvinneren at han ikke sitter på noen trylleformel:
– Men jeg er genuint opptatt av det jeg driver med og ønsker å skape en god kultur og atmosfære. Også er jeg opptatt av at alle studentene skal forstå det jeg underviser i, og at alle skal være med fra første forelesning. Vi har gode systemer for evaluering, og å bruke studentenes evalueringer for å gjøre undervisningen best mulig er viktig. I tillegg får jeg god støtte både fra fagmiljø og ledelse til å teste ut nye ting i undervisningen.
Marius Lysaker ønsker å takke studentene, og da særlig Petter Fevang, leder for studentdemokratiet ved campus Porsgrunn, for at de stilte seg bak nominasjonen.
– Uten studentenes uttalelse ville nominasjonen aldri gått gjennom.
Rektor Pia Bing-Jonsson sier prisen er fantastiske nyheter:
– Som rektor blir jeg oppriktig stolt og glad over å lese den grundige begrunnelsen, der Marius Lysaker beskrives som en «brobygger mellom student og læringsmål, student og forskning og student og yrkesliv». Dette går rett til kjernen av hva slags universitet vi ønsker å være. Jeg vil gratulere Marius og det fagfellesskapet som han er en del av ved Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag.
Begrunnelsen for tildelingen
«Marius Lysaker (født 1973) har varierte erfaringer med undervisning på flere nivåer, også innen etter- og videreutdanning. Han har bred erfaring som veileder av masterstudenter og kandidater på ph.d.-nivå. I beskrivelsen av de pedagogiske grunnprinsippene hans undervisning bygger på, er det vektlagt hva som fremmer læring hos studentene. Relevans er et sentralt omdreiningspunkt.
Lysaker oppfattes å være som en «brobygger» mellom student og læringsmål, student og forskning og student og yrkesliv. Hans forberedelser til undervisning og sentrale aspekter ved selve undervisningen fremstår som svært systematisk.
Gjennom beskrivelse av ulike deler i denne tidslinjen kan man se hvordan Marius Lysaker får frem et systematisk arbeid over tid med utvikling av egen undervisning. Han trekker inn samarbeid med studentene om tilpasning av undervisningen ut fra det studentene har behov for
fordypning i.»