To emner får millionstøtte - ser store behov i bransjene

BEHOV: Begge emnene skal dekke nødvendige behov innenfor hver av bransjene de tar for seg.
BEHOV: Begge emnene skal dekke nødvendige behov innenfor hver av bransjene de tar for seg. Nils Jakob Johannesen og Benja Stig Fagerland er fagansvarlige i de to emnene.

USN lanserer snart to nye kurs innen finans og solkraft – med støtte fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Begge er skreddersydd for å møte de aktuelle og fremtidige behovene i bransjene.

Denne våren har to nye emner ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) mottatt støtte fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

De to emnene tar for seg to veldig forskjellige tematikker, men vil begge dekke nødvendige behov innenfor bransjene: Nemlig solkraft og finans.

Les også: Demokratiet under press: – Vi kan ikke ta friheten for gitt

Bygger bro

Satsning på solenergi er nødvendig i et samfunn som ønsker å kutte CO2-utslipp. Likevel er det behov innad i bransjen som trenger økt fokus framover.

Kursene innenfor solkraft skal ta for seg noen av disse:

– Digitalisering blir et stadig viktigere verktøy. Vi bruker sensorer som innhenter data og har et behov for å strukturere og forstå dataen som innhentes, sier fagansvarlig ved prosjektet Digital Solar og førsteamanuensis ved USN, Nils Jakob Johannesen.

Sammenkoblingen mellom såkalt domenekunnskap og datavitenskap blir viktigere, forteller Johannesen.

Domenekunnskap er ekspertise innen et spesifikt fagfelt, som elektrikere, montører og prosjektledere, mens datavitenskap omfatter fag som programmering, statistikk og analyse.

– For å brygge bro mellom disse har bransjen et økende behov for kvalifisert arbeidskraft med god domenekunnskap og datakunnskap. Disse kursene vil løse denne utfordringen, med mål om å skape felles forståelse og språk, sier Johannesen.

EKTE CASER: Nils Jakob Johannesen forteller de vil benytte at praktiske case-studier fra andre solcelleprosjekter og samarbeidspartnere gjennom modulene. FOTO: Laci Johannesen.

Les også: Akademisk ytringsfrihet er en bærebjelke i demokratiet

Tar i bruk USNs solcellelab

Solkraftprosjektet mottok tre millioner kroner i støtte fra "Tilskudd til bransjeprogram for Solkraft" i HK-dir. Til dette kjører de ut to emner over to semester som begynner våren 2026.

"Det å få tilbod innan solenergi på alle utdanningsnivå, og behovet for meir målretta kurs for ulike aktørar er stort. Med regjeringa sitt mål om auka solenergi, er det essensielt med kompetanseheving gjennom heile verdikjeda, for å nå politiske klimamål og møte aukande energibehov", står det på HK-dir sine nettsider om tilskuddet.

Til undervisningen skal det brukes praktiske casestudier fra andre solcelleprosjekter, på solcellelaben på USN campus Porsgrunn. Det vil også bli tatt i bruk data og praktiske eksempler fra blant annet hybride sol- og vindparker, som Smøla vindpark og fra fornybarsatsningen på Søndra Marum Gård.

– Ikke tradisjonelt lederkurs

Det andre emnet som mottar støtte er Bærekraftige løsninger i finansbransjen. Disse mottar støtte på 2,3 millioner kroner gjennom Bransjeprogram finansnæringen 2025 i HK-dir.

Med denne støtten skal det nye kurset for ledere utvikles, i samarbeid med Digital Norway, Finansforbundet, Storebrand og Gjensidige. Disse vil delta aktivt i både utvikling og gjennomføring av emnet for å skape relevante caser, utfordringer og innhold for deltakerne.

– Dette programmet er utviklet for ledere som må ta beslutninger i uforutsigbare omgivelser – og som forstår at det å stå stille ikke er et alternativ. Vi gir dem metoder for å bygge organisatorisk kapasitet og praktiske ferdigheter for kontinuerlig og bærekraftig verdiskaping når endringer skjer kontinuerlig, sier Benja Stig Fagerland, fagansvarlig og førstelektor USN Handelshøyskolen.

Benja Stig Fagerland blir faglig ansvarlig i emnet Bærekraftige løsninger i finansbransjen.

– Dette ikke et tradisjonelt lederkurs. Vi skal utvikle evnen til å forstå og handle i det ukjente, og bygge et lederskap for fremtiden – der strategisk forestillingsevne og innovasjonstankesett og operasjonell tilpasning må gå hånd i hånd, sier Annita Fjuk, leder for Kompetanse og Innovasjon i Digital Norway.

Les også: Kunnskapsministeren kom med pengegave til campus Vestfold

Lede i endring

Kurset gjennomføres fra sen-høsten 2025 som et fleksibelt læringsløp bestående av hybride samlinger, bransjenære problemstillinger og digitale moduler hvor KI-assistenter utfordrer deltakerne i ulike dilemma øvelser.

Tidligere har USN Handelshøyskolen, sammen med Digital Norway, også mottatt støtte fra HK-dir til emnet Bærekraftig ledelse, og har gjennomført emnet Strategisk bærekraft.

Fagerland forteller at de har meget gode referanser fra tidligere studenter, og at de er motiverte for nytt emne til høsten.

– Vi skal ikke bare lære ledere å håndtere endring – vi skal lære dem å lede i endring, sier Fagerland.

Les også: Fikk politikkanbefalinger for å motvirke utenforskap og frafall i skolen

Dette er emnene:

  • Digital Solar er et prosjektet som innebærer to emner innenfor solkraft: "Grunnleggende modellering og operasjon av solcelleanlegg og energilagring" og "Optimalisering og økonomisk analyse av solcelleanlegg og energilagring med maskinlæring og KI". Kursene, med ti studiepoeng hver, vil inneholde både fysiske og digitale samlinger, blant annet i USNs solcellelab på campus Porsgrunn.
  • Bærekraftige løsninger i finansbransjen er et lederkurs for finansnæringen i samarbeid med Digital Norway, Finansforbundet, Storebrand og Gjensidige. Kurset er utviklet for ledere som må ta beslutninger i uforutsigbare omgivelser, som raske teknologiske utviklinger innen KI, geopolitiske spenninger og fragmentering og grønn omstilling. Emnet gir 7.5 studiepoeng og skal ha tre hybride samlinger.

For mer informasjon om Digital Solar, ta kontakt med:

For mer informasjon om Bærerkaftige løsninger i finansbransjen, ta kontakt med: