Idrett, ernæring og helse i Australia - Australsk mester i Taekwon-do

Christine Hagatun studerer ved høgskolen og er samtidig i Norgestoppen i Taekwon-do

Christine Hagatun studerte idrett, ernæring og helse ved høgskolen. I sitt utvekslingsopphold i Australia ble hun også australsk mester i Taekwon-do.

Tekst: Audun P. Ibenholt

I sitt femte semester dro Christine Hagatun til Australia på utveksling. Halvåret i Australia var egentlig en slags pause fra idretten, men hun ble likevel australsk mester i Taekwan-do mens hun studerte "down under".

- Jeg har drevet med ITF Taekwon-do i 12 år. Jeg er med på landslaget og hadde derfor stor interesse av å delta i en klubb i Australia, forteller Christine.

Det var fort gjort for en norsk landslagsutøver å få tilbud om klubbtilhørighet. Etter kun 2 treninger var Nationals i Sydney interessert i ha med seg Christine Hagatun i sin klubb.

- Nivået var ikke slik jeg hadde forventet, men det var noen «gullkort» her og der, forteller Hagatun.

Gull i australsk mesterskap

Under utvekslingen ble altså Hagatun australsk mester i Taekwon-do. Og det med norsk pass.
- Hvor seriøst det mesterskapet var kan diskuteres siden jeg fikk bli med på kort varsel, og det faktum at jeg er norsk. Men VM i Taekwon-do var rett rundt hjørnet, og siden de australske utøverne ville forberede seg på hva slags motstand som ventet i VM, fikk jeg være med. Det var et veldig fint kompliment for meg, forklarer Christine.

Spesialsydd bachelorgrad

Christine Hagatun forteller at hun alltid har hatt lyst til å reise, oppleve noe nytt og få nye erfaringer. Derfor var et utenlandsopphold helt perfekt. I tillegg kunne hun utfylle bachelorgraden sin med relevante fag på skolen i Australia.

- Valgfagene som ble tilbudt hjemme tilfredsstilte ikke det som ville være en komplett bachelor for meg. I Australia fikk jeg en helhetlig bachelorgrad innen idrett, ernæring og helse, slik jeg ønsket den. At jeg dro til Australia hadde ikke noe med idretten min å gjøre, og ble på mange måter en pause for min del.

Ønsker å jobbe med toppidrett

Med en bachelorgrad i idrett, ernæring og helse finnes det mange muligheter for jobb. Du kan eksempelvis jobbe som instruktør eller trener i idretten, treningsveileder på treningssenter eller med arbeidsoppgaver tilknyttet folkehelsearbeid i offentlig og privat sektor. Du har også mulighet for å ta en mastergrad, noe Christine tenker på.

- Etter bacheloren tenker jeg et år fri, slik at jeg får testet ut kunnskapene mine. Deretter tenker jeg å gå videre på en mastergrad. Målet er å få jobbe med topp idrettsutøvere, både lag og individuelt. En jobb i Olympiatoppen eller å starte et rekrutteringssenter sammen med Olympiatoppen hadde vært en drøm for meg, avslutter Hagatun.

Les mer om idrett, ernæring og helse.

Taekwondo er opprinnelig en koreansk selvforsvarsgren og en konkurranseidrett, som i dag er en global internasjonal idrett. Navnet "Taekwondo" deles opp i tre ord og betyr følgende: Tae: fot, sparke, knuse med foten. Kwon: Hånd, slå, knuse med hånden. og Do: Kunst, metode, vei. Taekwondo er en kampsport med røtter som strekker seg flere tusen år bakover i tiden. Det finnes hovedsakelig to former for taekwondo, organisert i hvert sitt internasjonale forbund: ITF (International Taekwondo Federation) og WTF (World Taekwondo Federation). WTF er offisielt anerkjent av IOC og er det forbundet som organiserer den olympiske grenen. Norges Kampsportforbund er det særforbundet i NIF, som organiserer taekwondo, karate, jujutsu og wushu i Norge, og som arrangerer de offisielle Norgesmesterskapene innenfor de ulike idrettene. Taekwondo er en olympisk sport, og er blant de 10 mest utbredte idretter i verden.

Kilde: Wikipedia