Industriell økonomi ved Queensland University of Technology

Ender

Ender Tugsuz er 24 år, kommer fra Drammen, og har vært på Study Abroad-opphold ved Queensland University of Technology i Brisbane, Australia. Han ønsket å dra på utveksling for å oppleve nye kulturer, finne inspirasjon til masteravhandlingen, nettverksbygging og for å utvikle seg som person. Ender går master i industriell økonomi ved campus Kongsberg og hadde aldri vært på utveksling før. Han anbefaler andre studenter å ta sjansen!

Praktisk-orientert utdanning

Fagene han har tatt ved QUT er "Self-leadership", "Negotiating across borders" og "Employment relations". Han forteller at en tydelig forskjell han har merket er at masternivået i Australia føles mye mer praktisk orientert enn i Norge. Han har erfart at det er mindre akademisk fokus og mer fokus på workshops og diskusjoner innad i klassen: - I Norge har vi som regel lange forelesninger med lite disposisjon til interaksjon mellom elever og forelesere. Her på QUT har vi sjeldent mer enn 2 timer undervisning i uken per fag. Undervisningene i mine fag besto av workshops, seminarer og tutorials, som promoterte diskusjoner og teamarbeid. Videre får vi tallkarakterer istedenfor bokstav, men rangeringssystemet er ellers ganske likt.

Han forteller at det også er enkelt for en norsk student å adaptere til det australske skolesystemet, da det likner. Som i Norge har han opplevd god dialog med forelesere, nettbasert skoleplattform, liknende krav til pensum, med mer.

Dynamisk by

Brisbane er en dynamisk by med utallige mange aktiviteter å være med på. -Det er nesten obligatorisk å ta en "east-coast trip" for å utforske øst-kysten i Australia i en massiv road-trip. Et lite tips fra Ender: - Sørg for at du bestiller internasjonalt førerkort hos Vegvesenet før du trer nedover. Standard norsk førerkort er visst ikke godt nok, noe som jeg har lært på den harde måten.

Selve byen byr på mange sosiale begivenheter og ikke minst fint vær. Dessverre er det ingen strender som ligger direkte nært Brisbane, det finnes dog en kunstig strand og svømmeareal i hjertet av byen, men mange foretrekker å reise til Gold Coast for å nyte fritiden.

Dagene er relativt korte og det tar litt tid før man kommer over jet-lag'en. Videre kan nærområdene utenfor Brisbane sentrum (suburbs) føles ensomt og kjedelig til tider. Heldigvis er det greit med kollektivtransport slik at du kan ta deg til sentrum når du måtte ønske det. -Det er kjempeenkelt og rimelig kollektivsystem her, og det er et paradis for syklister. Kulturen i Australia er fantastisk, og det er spennende og vakker natur.

Studér i Australia!

Utveksling til Australia gir deg det beste fra to verdener: Undervisningen er rettet annerledes enn hjemme og det supplerer for våre "mangler". Når du har gjort leksene dine, kan du nyte din tid som om du var på ferie. Siden undervisning og feriefølelsen går hånd i hånd, føler jeg, personlig, lite stress og kan bruke overskuddet av energi tilbake til skolearbeid i form av kreativitet og nytenkning.