Anne Holm-Nordhagen skal forsvare avhandlingen sin for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Hun har fulgt doktorgradsprogrammet humaniora, kultur- og utdanningsvitenskap ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap (HIU)
Alle interesserte er velkomne til å følge prøveforelsningen og disputasen.
Sammendrag
«Karriereveiledning som hele skolens oppgave» har gjennom flere tiår vært en visjon i karriereveiledningens fag-, forsknings- og praksisfelt. Til tross for god oppslutning om visjonen, er det lite som tyder på at visjonen er en del av en etablert praksis. Denne studien søker å skape ny kunnskap om hva som kan være grunnen til dette, og undersøker følgende problemstilling: Hvilke spenninger kommer til syne når visjonen om karriereveiledning som hele skolens oppgave prøves ut i praksis gjennom aksjonsforskning, og aksjonene analyseres i lys av aktivitetsteori? Studien henter sin empiri fra et aksjonsforskningsprosjekt som er gjennomført ved en videregående skole i Norge. Den overordnede problemstillingen diskuteres og besvares med utgangspunkt i funn fra tre delstudier.
I delstudie 1 analyseres et konkret samarbeid i aksjonsforskningsprosjektet. I samarbeidet som analyseres deltar to rådgivere og fem lærere, og fokus for samarbeidet er karriereveiledning i klasserommet. Det gjøres en tematisk analyse av empirien, som resulterer i temaer som viser hvordan læreren kan fungere som døråpner, pedagogisk- og didaktisk sparringspartner, og rollemodell. Lærerens kompetanser utfyller rådgiverens, og gir læreren muligheten til å fungere som «oljen i maskineriet».
I delstudie 2 analyseres tre generasjoner med aktivitetsteori og konseptet «relational agency». Resultatet av den teoretiske analysen er «Modell for tverrfaglig samarbeid om karriereveiledning». Modellen vektlegger relasjonelle perspektiver i tverrfaglig samarbeid, og kan anvendes som utgangspunkt for å analysere, forstå og operasjonalisere tverrfaglig samarbeid om karriereveiledning i skolen. Avhandlingen gjør rede for utviklingen av modellen, og diskuterer kritiske perspektiver på modellen og dens anvendelse i praksis.
I delstudie 3 brukes Modell for tverrfaglig samarbeid som analytisk rammeverk. Ved hjelp av modellen identifiseres spenninger i tverrfaglig samarbeid om karriereveiledning. Spenningene som identifiseres i delstudie 3 er sentrale i avhandlingens kunnskapsbidrag og blir utgangspunktet for kappetekstens diskusjon om motsetninger mellom 1) de ulike fagområdenes posisjon i skolen, 2) ulike interesser og diskurser, og 3) krav til kompetanse og oppfordring til felles innsats.
Spenningene kan belyse og forklare hva som gjør operasjonalisering av visjonen om karriereveiledning som hele skolens oppgave utfordrende. Med utgangspunkt i delstudienes funn gir avhandlingen ny kunnskap om hvordan visjonen om karriereveiledning som hele skolens oppgave kan forstås, og peker i retning av en mer konkret forståelse av visjonen om karriereveiledning som hele skolens oppgave. «Tverrfaglig samarbeid om karriereveiledning i skolen» foreslås som en reformulering av visjonen, og avhandlingen diskuterer hvordan en slik reformulering kan være en mulig vei for å forløse spenninger, og bringe visjonen nærmere realisering i praksis.