Disputas: Eirini Pardali

Eirini Pardali disputerer for doktorgraden i pedagogiske ressurser og læreprosesser i barnehage og skole. Avhandlingen utforsker elevers erfaringer med det fysiske og sosiale skolemiljøet, og deres deltakelse i beslutninger om fysisk aktivitet.


06 May

Praktisk informasjon

  • Dato: 6 mai 2025
  • Tid: kl. 10.00 - 15.00
  • Sted: Bø, Auditorium 6-103 og Zoom
  • Last ned kalenderfil
  • Lenke til digital deltakelse (Zoom)

    Meeting ID: 656 6887 5758
    Passord: 536892
     

    Program 

    Kl 10.00-10.45. Prøveforelesning: Tenk deg følgende drømmescenario: Du mottar 100 millioner norske kroner for å støtte inkluderingen av elevenes stemmer i helhetlig fysisk aktivitet på skolen, i/på tvers av ulike skolekontekster. Basert på funnene og anbefalingene fra din PhD avhandling, hvordan ville du gjort det?

    Kl 12.00-15.00. Disputas: “Ask us - we have opinions!” A qualitative exploration of primary and secondary school pupils’ voices in school-based physical activity in Norway and Estonia.

    Disputasen ledes av instituttleder Anika Aakerøy Jordbru.


     

    Bedømmingskomité

    • Førsteopponent: Dr. Tom Quarmby, Leeds Beckett University
    • Andreopponent: Dr. Anna Chalkley, University of Bradford
    • Administrator: Førsteamanuensis Mona Sommer, Universitetet i Sørøst-Norge

    Veiledere

     

     

Har du spørsmål?

Eirini Pardali skal forsvare avhandlingen sin for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Hun har fulgt doktorgradsprogrammet pedagogiske ressurser og læreprosesser i barnehage og skole ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitskap (HIU).Eirini Pardali

Alle interesserte er velkomne til å følge prøveforelsningen og disputasen.

Sammendrag

Dette doktorgradsprosjektet utforsker norske og estiske elevers erfaringer med fysisk aktivitet i skolen når det gjelder det fysiske og sosiale skolemiljøet. Det utforsker også elevenes deltakelse i beslutningsprosesser om fysisk aktivitet i forbindelse med fysisk aktiv læring og i friminuttene.

Hovedfunnet var at fysiske og sosiale aspekter knyttet til alder, kontekst og kultur påvirker skolebasert fysisk aktivitet.

  • Elevene likte store, allsidige, naturbaserte skoleområder.
  • Tenåringer trengte aktive og sosiale områder både inne og ute i friminuttene.
  • Uskrevne sikkerhetsregler ble sett på som den viktigste "social affordance" for fysisk aktivitet både i timene og i friminuttene.
     

Elevene opplevde også begrensede muligheter til å ta eller påvirke beslutninger og at de sjelden ble spurt om hva de mente om fysisk aktivitet i skolen. Dette ble særlig uttrykt av de estiske ungdommene. 

Det var forskjeller basert på alder og kontekst i hvordan elevene følte de kunne delta i fysiske aktiviteter. Elevene oppfattet at friminuttene ga rom for høyere deltakelsesnivå i beslutningsprosesser enn fysisk aktivitet i timene (dvs. fysisk aktiv læring). Selv om aktivitetene ble ledet av lærerne, ga muligheten til å velge aktiviteter under fysisk aktiv læring elevene en følelse av eierskap. Eldre elever hadde flere muligheter for skolebaserte fysiske aktiviteter sammenlignet med 10-åringer. Å kunne velge aktiviteter og få støtte fra læreren er viktig for fysisk aktiv læring og friminutter.

Denne forskningen viser at fysiske og sosio-kulturelle faktorer må tas i betraktning når det gjelder involvering i skolebasert fysisk aktivitet. Hvis vi ikke inkluderer elevenes stemmer, vil vi ikke nå målgruppen og vil ikke se viktige endringer i holdninger til helse og fysisk aktivitet. For at dette skal skje, er det på tide at elevene blir ansett som viktige interessenter og aktive deltakere i sin fysisk aktive skoledag.