Disputas: Kari Jokstad

Kari Jokstad disputerer for doktorgraden i personorientert helsearbeid. Avhandlingen hennes handler om brukermedvirkning i hverdagsrehabilitering i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.


17 Mar

Praktisk informasjon

  • Dato: 17 mars 2023
  • Tid: kl. 10.00 - 15.30
  • Sted: Drammen, auditorium A5508 og på zoom
  • Last ned kalenderfil
  • Lenke til digital deltakelse

    Program

    Kl. 10.00 Prøveforelesning over tema: 

    Beskriv og diskuter hvordan teori kan anvendes i kvalitativ forskning, med særlig vekt på design og forskningsprosess, samt refleksjon over betydningen av teori i egen forskning

     

    Kl. 12.00 Disputas: Brukermedvirkning i hverdagsrehabilitering.

    Bedømmelseskomité

    • Førsteopponent: professor Tine Rostgaard, Roskilde Universitet 
    • Andreopponent: professor Kjersti Vik, NTNU
    • Administrator: førsteamanuensis Vibeke Krane, Universitetet i Sørøst-Norge

    Veiledere

    • Hovedveileder: professor Kirsti Skovdahl, nå Høgskolen i Østfold, tidligere Universitetet i Sørøst-Norge
    • Biveileder: professor emerita Solveig Hauge, Universitetet i Sørøst-Norge
    • Biveileder: førstelektor Bjørg Landmark, Universitetet i Sørøst-Norge og Drammen kommune.
Har du spørsmål?

Kari Jokstad, stipendiat Universitetet i Sørøst-NorgeKari Jokstad skal forsvare avhandlingen sin for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Kari Jokstad har fulgt doktorgradsprogrammet personorientert helsearbeid ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap.

Alle interesserte ønskes velkommen til prøveforelesning og disputas.

Sammendrag

Det overordnede målet for avhandlingen er å bidra til ytterligere kunnskap om, og forståelse av, brukermedvirkning i hverdagsrehabilitering.

Hverdagsrehabilitering er en intervensjon som skal bidra til at eldre personer opprettholder eller gjenvinner selvhjulpenhet og selvstendighet slik at de kan bo lengst mulig i eget hjem. Brukernes mål og medvirkning er sentralt.

Den overordne hensikten med avhandlingen var å utforske brukermedvirkning i hverdagsrehabilitering til eldre personer i den hjemmebaserte kommunale helse- og omsorgstjenesten. Hvordan brukermedvirkning i hverdagsrehabilitering forstås, praktiseres og erfares, ble utforsket i to praksisnære delstudier. Deltakere i studiene var ansatte som arbeidet med hverdagsrehabilitering, eldre personer som deltok i hverdagsrehabilitering samt en rådgivende gruppe bestående av personer med egenerfaring med hverdagsrehabilitering.

Avhandlingen operasjonaliserer brukermedvirkning i hverdagsrehabilitering, og plasserer intervensjonen i et personorientert perspektiv. Avhandlingen bidrar også til å gi hverdagsrehabilitering et teoretisk fundament basert på teorier om aktiv aldring.

Avhandlingen avdekker at et vellykket hverdagsrehabiliteringsforløp ikke er avhengig av at det er brukerdefinerte mål ved oppstart av hverdagsrehabiliteringen. Idealene om brukermedvirkning og den aktive brukerrollen samsvarer ikke alltid med brukernes ønsker og behov. Basert på avhandlingens funn, anbefales det at hverdagsrehabilitering videreutvikles til en intervensjon med fleksibilitet når det gjelder forventninger og krav til medvirkning.

Avhandlingen gir også et kunnskapsbidrag til personsentrert forskningspraksis. Brukermedvirkning fra eldre personer med egenerfaring kan bidra til å øke studiers kvalitet og relevans. Når brukerne medvirker på egne premisser, og praktiske forhold tilrettelegges, er hverken høy alder eller helseutfordringer en hindring for medvirkning i forskning. Overført til den kommunale helse - og omsorgstjenesten kan kvaliteten på tjenestene økes ved at eldre brukere med erfaring som mottakere av tjenester inkluderes når tjenester planlegges, iverksettes, evalueres eller videreutvikles.

Ph.d. - kandidat Kari Jokstad er ansatt i Drammen kommune. I tillegg til midler fra Norges Forskningsråds ordning for Offentlig sektor-ph.d., har Drammen kommune finansiert doktorgradsarbeidet