Disputas: Siw Tønnessen

Siw Tønnessen disputerer for doktorgraden i personorientert helsearbeid. Avhandlingen utforsker meningsfullt hverdagsliv for mennesker i recovery fra psykisk helse- og/eller rusutfordringer.


25 Apr

Praktisk informasjon

  • Dato: 25 april 2025
  • Tid: kl. 10.00 - 15.00
  • Sted: Drammen, Auditorium A5508 og Zoom
  • Last ned kalenderfil
  • Lenke til digital deltakelse (Zoom)

     

    Program 

    Kl 10.00-11.00. Prøveforelesning: Presenter og drøft forskjellige teoretiske og metodiske implikasjoner ved henholdsvis individuelle og kontekstuelle forståelser av avhengighet i forskning om samtidige psykisk helse og rusproblemer.

    Kl 12.00-15.00. Disputas: Ikke meningen med livet, men meninger i hverdagsliv. Om sosiale konstruksjoner av mening i hverdagslivet for mennesker i recovery. 

    Disputasen ledes av professor Vibeke Sundling.

     

    Bedømmingskomité

    Veiledere

    • Hovedveileder: Professor Trude Klevan  ved Universitetet i Sørøst-Norge
    • Medveileder: Professor Ottar Ness ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

     

     

Har du spørsmål?

Siw Tønnessen skal forsvare avhandlingen sin for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Siw Tønnessen

Hun har fulgt doktorgradsprogrammet personorientert helsearbeid ved Fakultet for helse- og sosialvitskap (HS)

Alle interesserte er velkomne til å følge prøveforelsningen og disputasen.

Sammendrag

Menig i hverdagslivet er viktig for mennesker i recovery fra psykisk helse- og/eller rusutfordringer, men hva som gir et meningsfullt hverdagsliv er avhengig av hvem man spør. Svaret man får, er nemlig avhengig av perspektivet, fokuset og posisjonen til den som svarer. 

Avhandlingen har et sosialkonstruksjonistisk forskningsdesign og forskningen er gjort sammen med ansatte og beboere på en bemannet bolig for mennesker med psykiske helse- og/eller rusutfordringer og sammen med en kompetansegruppe. Data er konstruert ved bruk av fokusgruppeintervju, photovoice og autoetnografi, og data er analysert ved bruk av refleksiv tematisk analyse og dobbel hermeneutikk, deltakerdrevet analyse og analytisk autoetnografi. 

Avhandlingens funn viser at det profesjonelle tror bidrar til mening i hverdagen for mennesker i recovery, kan være noe annet enn det menneskene selv opplever som meningsfullt. Dette er verdifull kunnskap som impliserer en vilje til å utforske hva den enkelte selv opplever som recoveryfremmende. Det impliserer også å utforske den enkeltes egne ressurser, fordi mennesker i recovery lever sammen med seg selv også når de profesjonelle ikke er på jobb. 

Funnene viser i tillegg at også profesjonelle har behov for en meningsfull hverdag, og at arbeidshverdagen deres kan være en kilde til slik mening. Avhandlingen fordrer et fokus på begrunnelser for praksisutøvelse; er det for eksempel tjenestemottakerens, den profesjonelles eller tjenestenes behov for mening som ligger til grunn for måten praksis gjøres