Disputas: Tassy Ellen Thompson

Tassy Ellen Thompson disputerer for doktorgraden i humaniora, kultur- og utdanningsvitenskap. Avhandlingen utforsker hvordan mennesker forstår utendørs landskap gjennom lek og lekenhet, og betydningen av dette for kartlegging av stedsdata, økosystemtenkning og bærekraftig utvikling av forsteder.


17 Jun

Praktisk informasjon

  • Dato: 17 juni 2025
  • Tid: kl. 10.00 - 15.00
  • Sted: Kongsberg, Auditorium Becker og Zoom
  • Last ned kalenderfil
  • Lenke til digital deltakelse (Zoom)

     

    Program 

    Kl 10.00-10.45. Prøveforelesning over tema: What key lessons about play does this thesis offer for future practical application in suburban settings which are ecologically varied and socially diverse? 

    Kl 12.00-15.00. Disputas: Survey by Play. Pro-ecological understandings of outdoor landscapes.

    Disputasleder: Insituttleder Laila Belinda Fauske

    Bedømmingskomité

    • Førsteopponent: Professor Hayden Lorimer, Universitet i Edinburgh
    • Andreopponent: førsteamanuensis Henriette Steiner, Universitetet i København
    • Administrator: Professor Camilla Groth, Universitetet i Sørøst-Norge

    Veiledere

    • Professor Inger Birkeland, Universitetet i Sørøst-Norge
    • Professor Niamh Stack, Mary Immaculate College, Irland 

     

Har du spørsmål?

Tassy Ellen Thompson skal forsvare avhandlingen sin for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Hun har fulgt doktorgradsprogrammet humaniora, kultur- og utdanningsvitenskap. 

Alle interesserte er velkomne til å følge prøveforelsningen og disputasen.

Sammendrag

Avhandlingen argumenterer for at lek er den primære måten vi, som mennesker, engasjerer oss med vårt miljø, og at lekenhet er måten vi gir mening til disse relasjonene.PhD candidate Tassy Ellen Thompson

Med fokus på å bedre forstå hvordan mennesker oppfatter landskap, presenterer avhandlingen en teori om "kartlegging gjennom lek", utforsket gjennom kvalitative og kreative kartleggingsmetodologier i Norge og USA.

I forskningsprosjektet undersøkes det om kartlegging gjennom lek og lekenhet kan være et godt alternativ til digitale kartleggingsteknologier, inkludert fjernmåling, robotkartlegging og satellittkartlegging drevet av kunstig intelligens og maskinlæring.

Forskningen har som mål å bidra til lekteori, lekdesign og økologisk systemtenkning. Den er ment for forskere og de som jobber med lek, urban design, planlegging og geospatiale teknologier. Forskningen er motivert av systemiske globale økosystemendringer, habitatstap og artsutryddelse. Den er basert på en forståelse av mennesker som en del av den naturlige verden, ikke adskilt fra den.

Funnene er samlet i fire identifiserbare temaer:

  1. viktigheten av lek og lekenhet som affektiv geografi, kartlegging av relasjoner mellom mennesker og landskap,
  2. innflytelsen fra "lekkulturer" dannet gjennom generasjoner over tid,
  3. lek som en del av "porøsiteten" til fysisk materie som forstyrrer forestillinger om nøytralitet og fremmedhet i hvordan vi skaper kunnskap om utendørs landskap og
  4. lekenhet som en radikal handling av økologisk naboskap.

Avhandlingen utfordrer og kritiserer digitale undersøkelsesmetoder og argumenterer for et teoretisk paradigmeskifte innen lekforskning og geospatiale praksiser, ikke bare når det gjelder hvordan lek ser ut og hvem og hva som er involvert, men også når det gjelder hvorfor det er viktig for planeten.

I praksis foreslår forskningen at aktører som beslutter og endrer arealbruk og utvikling, (som urbane designere og geospatiale fagpersoner), bør bruke lek og lekenhet som en grunnleggende metode for tomtekartlegging, for å få levende og dynamiske data for pro-økologisk design.