Hvordan forsker vi?
Forskningsgruppa organiserer læremiddelforskere med ulik fagbakgrunn som historie/samfunnsfag, pedagogikk, idrett, engelsk, norsk, realfag og religion. Vi forholder oss til en rekke forskjellige tekst- og språkvitenskapelige teorier, for eksempel diskursanalyse, fenomenologi, kognitiv metaforteori, literacyforskning, multimodalitet, narratologi, pragmatikk, resepsjonsteori, retorikk, semiotikk, systemisk-funksjonell lingvistikk og tekstlingvistikk, men også kvalitative og kvantitative metoder kjent fra samfunnsforskninga.
Læremidlene kan fortelle oss mye om den historiske sammenhengen de har blitt til i og dermed gi oss en viktig bakgrunn for å forstå skolen slik den framtrer for oss i dag. Vi forsker derfor også på lærebøker og læremidler som historiske dokumenter; som tekster som er produkter av sin tid.
Forskningsprosjekter
Satsingsområdet Læremiddelforskning og læremiddeldidaktikk
Forskningsgruppa har tatt initiativ til satsingsområdet Læremiddelforskning og læremiddeldidaktikk – et forsknings- og utviklingsprogram knytta til læremiddelbruk i skolen og profesjonsutdanningene:
- Exploring Nordic Education er en antologi på engelsk om nordiske skolereformers betydning for læremidler. Forventa utgivelse: 2020.
- I Praksisfortolkning av læremidler er målet å undersøke hva læremidler gjør med undervisninga og hva undervisninga gjør med læremidlene. Det vil være et bidrag til å utvikle en allmenn og fagspesifikk læremiddeldidaktikk for lærerutdanninga.
Aktuell nyhet:
Merethe Roos og Henrik Edgren ble spurt om å lage en podcast for Brill om antologien de ga ut i vår: Exploring Textbooks and Cultural Change in Nordic Education 1536–2020 | Brill
Podkasten «Tracing the Rich History of the Nordic Education System Through Textbooks» kan høres under. Les mer om episoden her.