Forskningsdagene: Skal forklare kompleks forskning på 240 sekunder

Mojde Hasanzade, Stephane Kuziora Kim Robert Gustavsen på campus Vestfold. foto.
Finalister: (F.v) Mojde Hasanzade, Stephane Kuziora og Kim Robert Gustavsen er blant finalistene som skal kjempe om seieren i forskningskonkurransen USN Utforsk. (Foto: Stian Kristoffer Sande).

Kan man få andre til å forstå innholdet og betydningen av kompliserte forskningsprosjekter på bare fire minutter? Den utfordringen skal fem av USNs ph.d.-stipendiater forsøke å løse under Forskningsdagene 2019.


– Denne formidlingssjangeren er definitivt utfordrende, men samtidig spennende å prøve seg i, sier stipendiat Kim Robert Gustavsen.

Han er én av fem stipendiater og finalister fra doktorgradsprogrammet Anvendte mikro- og nanosystemer som 25. september skal kjempe om seieren i formidlingskonkurransen USN Utforsk. Finalen finner sted i Bakkenteigen kulturhus på campus Vestfold.

Gustavsen forsker på hvordan man kan utvikle en katalysator som kan bidra til å transformere karbondioksid til hydrokarboner, noe som igjen bidrar til bærekraftig og miljøvennlig energiproduksjon.

– Jeg ønsker at folk skal få en bedre forståelse for hvorfor det jeg arbeider med er nyttig, så jeg kommer til å eksemplifisere en del. Da blir det ofte mye enklere for dem som lytter å relatere seg til det jeg presenterer.

Stephane Kuziora, Kim Robert Gustavsen og Mojde Hasanzade på campus Vestfold. foto.

LES OGSÅ: Arrangementet er en del av Forskningsdagene 2019

Umulig å forklare alt

Medfinalist Stephan Kuziora ser frem til å duellere med sine kollegaer på doktorgradsprogrammet, men han håper samtidig at publikum innser at det ikke er mulig å forklare alle detaljer ved et prosjekt på kun noen få minutter.

– Det mest utfordrende med å presentere kompliserte prosjekter på kort tid er at man ofte må simplifisere voldsomt, sier han.

– Da forsvinner mye vesentlig materiale som er nødvendig å vite om for å forstå helheten i slike prosjekter. Vår oppgave blir derfor i tillegg å pitche prosjektene såpass bra at publikum blir interessert nok til å lese mer om dem i ettertid.

Til tross for at finalistene blir nødt til å ofre en god del detaljer for å rekke over helheten av prosjektet innen tidsfristen, ser finalist Mojde Hazansade også fordeler ved å forenkle innholdet sitt.

– Det ligger masse god trening i måtte fortelle om prosjektene på en lettfattelige måte, sier hun.

– Noen ganger hender det vi dykker så dypt ned på detaljnivå i arbeidsprosessen at vi mister oversikten selv. Her får vi trent oss på å se helheten, og samtidig få andre til å forstå hvorfor arbeidet har verdi. Klarer vi ikke fortelle andre hvorfor forskningen både er viktig og samfunnsnyttig, risikerer vi at ingen tar den i bruk. Og da mister det vi jobber med all hensikt.

Se video med forårets vinner av USN Utforsk, Oleksandr Dubroliubov:

 

LES OGSÅ: Her kan du lese mer om forskningsprosjektene til finalistene

Forskerne viser sin verden

Selv om USN Utforsk handler om kåre den beste forskningsformidleren på doktorgradsprogrammet, mener prosjektkoordinator Aina Enstad at konkurransen har flere viktige sider.

– Som publikummer vil du få innsyn i en verden som for de aller fleste av oss er ukjent og uforståelig, sier hun. 

– Her får vi synliggjort den store mengden arbeid som våre doktorgradsstudenter legger ned, og ikke minst hvor spennende og interessant slikt forskningsarbeid faktisk er. For dem som er nysgjerrige på hvordan forskning foregår, og om en doktorgradsutdanning er noe for dem, er USN Utforsk noe de definitivt bør få med seg. I tillegg får våre samarbeidspartnere som deltar se hvilken kunnskap og kompetanse USN besitter innen dette fagfeltet.

Aina Enstad på campus Vestfold. foto.

LES OGSÅ: Dette er doktorgradsprogrammene ved USN