Prøv miljøvennlig reiseverktøy under Forskningsdagene i Bø

Elisabeth Fleseland på campus Bø. foto.
Velkommen: Campus Bø er plassen å være under Forskningsdagene om du ønsker å vite mer om bærekraftig reiseliv. Konsulent Elisabeth Fleseland lover et rikholdig program. (Foto: Knut Jul Meland).

På campus Bø markeres verdens turismedag med reiser til Mount Everest og fortellinger fra Eurasiske forskningsprosjekt.


– Vi skal vise frem et av fremtidens verktøy i reiselivet under Forskningsdagene, nemlig VR-teknologi, sier Elisabeth Fleseland, konsulent ved USN Handelshøyskolen.

27. september er verdens turismedag, og i den forbindelse inviterer USN Handelshøyskolen til to ulike forskningsarrangement på campus Bø, som arrangeres i forbindelse med Forskningsdagene 2019.

– Ved bruk av VR-briller får dem som deltar på arrangementet mulighet til å besøke Mount Everest. Og det helt uten å tråkke ned og forsøple fjellet, uten flyskam, uten dyrt utstyr, og uten å sette eget og andres liv i fare.

Lærerstudent bruker VR-briller. foto.

LES OGSÅ: Arrangementet er en del av Forskningsdagene 2019

Potensial for bærekraftig utvikling

Med arrangementene ønsker USN Handelshøyskolen å skape større bevissthet rundt reiseliv som fagfelt og dens rolle i å utvikle en realistisk og bærekraftig levemåte.

– Turisme er en av verdens største næringer og den er i rask vekst, sier Fleseland.

– I fjor økte antallet internasjonale reiser med seks prosent globalt. Det å reise har alltid vært ettertraktet og vil forbli viktig for menneskes livskvalitet. Turisme globalt har et stort potensiale for bærekraftig utvikling. 

Konsulenten sier temaet reiseliv og turisme derfor henger godt sammen med det overhengende temaet for årets forskningsdager, som er miljøklemma. 

– Folk ønsker å bli mer bevisst på de konsekvenser valgene deres har for bærekraft, og hvilke alternativer som finnes. Reiser, og spesielt flyreiser, er utpekt som klimafiendtlige, men bærekraft handler ikke ene og alene om CO2-utslipp, det er et mye mer nyansert regnestykke enn som så. Derfor er det viktig å reflektere over hvordan vi kan utvikle miljøvennlige og samfunnsetiske reisetilbud og reisevaner. Å vise frem verktøy som VR-briller kan bidra til å øke vår bevissthet rundt teknologiens rolle og potensial for å løsne på miljøklemma.

Studenter utenfor campus Bø. foto.

LES OGSÅ: Dette er bachelor i internasjonal markedsføring og reiseliv

Speed-presentasjoner

I tillegg til å teste ut VR-briller, kan besøkende på campus Bø også få høre fra studenter og forelesere som har deltatt i et utdanningssamarbeid om «Sustainable tourism: rural entrepreneurship and heritage. Educational cooperation between Kyrgyzstan, Georgia and Norway». 

– I den forbindelse skal flere av de deltakerne presentere sitt arbeid med temaet bærekraftig turisme i form av speed-presentasjoner. Dette gir både studenter og ansatte gode muligheter til å lære fra et tverrfaglig miljø som har forsket på blant annet kulturell og industriell verdensarv samt miljøarv, sier Fleseland.

Aizada Burkhanidinova, Zamirova Altynai Begaiym og Samyi Kyzyl. foto.

LES OGSÅ: Dette er USN Handelshøyskolen

Forskingsdagana logo

Arrangementene er ein del av Forskingsdagane 2019 ved USN.

Les mer: World Tourism Day - Bærekraftig turisme i Eurasia

Les mer: World Tourism Day - Vi besøker Mount Everest!