Forsker Grand Prix ved HSN

50

Høgskolen i Sørøst-Norge skal for aller første gang arrangere Forsker Grand Prix. Arrangementet fant sted på Ælvespeilet kulturhus i Porsgrunn 21. september og ble sendt på TV lørdag 16. desember.

Ti forskere entrer scenen. Hver av dem har fire minutter til å presentere sin forskning for publikum og et dommerpanel. De som får flest stemmer fra juryen og publikum går videre til den nasjonale finalen.

Forsker Grand Prix er norgesmesterskapet i forskningsformidling for doktorgradsstipendiater, der målet er å vise at komplisert forskning kan formidles på en populærvitenskapelig måte.

Forskere fram i lyset

Dette er det 7. året Forsker Grand Prix arrangeres i Norge, og konkurransen har til nå brakt brakt nærmere 300 unge forskere frem i lyset.

I år blir det arrangementer i Tromsø, Trondheim, Bergen, Oslo og Porsgrunn for vår del. Det hele finner sted i forbindelse med Forskningsdagene (20. september til 1. oktober).

Fire minutter til rådighet

Hver forsker skal forberede to presentasjoner, begge på fire minutter, én til bruk i innledende rundt og én til eventuell finalerunde.

Kandidatene vil få hjelp av coacher som vil veilede doktorgradskandidatene i hvordan de på best mulig måte formidler sin forskning fra en scene på kort tid.

Jury og fagdommere

I salen sitter et dommerpanel og publikum som stemmer frem sine favoritter. Publikum stemmer med det nettbaserte avstemmingssystemet ilike og må derfor ha med mobiltelefonen på showet. De kan gi sin stemme fra 1 til 6.

Dommerne representerer fagfeltene akademia, media og teater. Våre dommere er:

  • Rigmor Baraas, professor ved HSN
  • Eivind Torgersen, journalist i forskning.no
  • Hege Hansson, 30 års erfaring fra Sjøbodteatret i Tønsberg, samt visedekan ved HSN

Konferansier til showet er Line Jansrud, lege og tidligere Newton - programleder. 

Sender to til nasjonal finale

To kandidater, det vil si 1. og 2. plassen, fra de ulike regionsfinalene blir sendt til den nasjonale finalen, som skal være i Trondheim 30. september. 

Alle Forsker Grand Prix-arrangementene filmes og sendes på NRK2 Kunnskapskanalen i ettertid.