Bli med på forskningsfest

Line Jansrud. Foto
Line Jansrud er konferansier når Forsker Grand Prix ved HSN finner sted på Ælvespeilet i Porsgrunn 21. september. (Foto: Thor Nielsen / NTNU)

TV-fjes Line Jansrud leder showet når HSN arrangerer sitt aller første Forsker Grand Prix. Som publikum er du med på å avgjøre hvilke forskere som blir sendt til den nasjonale finalen.


Forsker Grand Prix er norgesmesterskapet i forskningsformidling for doktorgradsstipendiater. Konkurransen skal vise at komplisert forskning kan formidles på en forståelig, engasjerende og endog underholdende måte.

– For folk flest

Ti unge forskere fra våre doktorgradsprogram stiller til dyst når Forsker Grand Prix ved HSN går av stabelen i Porsgrunns nye kulturhus, Ælvespeilet, 21. september. Arrangementet er helt gratis for publikum, og det er en overhengende mulighet for å lære noe nytt og ha det artig i samme slengen.

Line Jansrud, blant annet gjennom fjernsynsprogrammene «Newton» (NRK) og «Kroppen din» (TV2), har fått jobben som konferansier.  

– Alt som fremmer forskning, god forskning vel og merke, er en glede å være med på! Forskningen bør i mye større grad gjøres tilgjengelig for folk flest. Vel så viktig som å publisere, er det å opplyse folket. Du er ingen god forsker om du gjemmer deg inne på lab'en. Dette mener jeg Forsker Grand Prix bidrar til, sier Jansrud.

Alle FGP-arrangementene filmes og sendes på NRK2 (Kunnskapskanalen) i ettertid.

Nasjonal finale

Hver forsker får fire nådeløst korte minutter til å presentere sin forskning fra scenekanten før et dommerpanel satt sammen av personer fra akademia, media og scenekunst gir sin vurdering. Deretter får publikum anledning til å stemme fram sin favoritt.

Dommernes og publikums vurdering teller likt, og de tre forskerne som kommer best ut går videre til en finalerunde.

Herfra plukkes det endelig ut en første- og andreplass som går videre til den nasjonale finalen, som skal være i Trondheim 30. september. Her møter våre forskere konkurrenter fra regionene Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo.

Forskere fram i lyset

– Forskningsformidling er en viktig del av samfunnsoppdraget vårt. Jeg er glad for denne muligheten våre stipendiater har til å lære mer om hvordan de kan nå fram med budskapet sitt til et bredt publikum, og håper at de gjennom Forsker Grand Prix får en kickstart som forskningsformidlere, sier rektor Petter Aasen.

Hovedformålet med Forsker Grand Prix er å bidra til å synliggjøre bredden i norsk forskning på doktorgradsnivå og samtidig gi forskningsformidling høyere prestisje og mer oppmerksomhet.

Dette er det sjuende året Forsker Grand Prix arrangeres i Norge, og arrangementene har til nå brakt nærmere 300 unge forskere frem i lyset.

Forsker Grand Prix er en del av Forskningsdagene, som markeres i perioden 20. september til 1. oktober.