Den norske tilliten – skaper den både fred og konflikt?

Portrett av kvinneliog jusstudent med langt mørkt hår og Norges lover i hånda. Ser rett i kamera.  FØLGER LOVEN: Hvorfor stoler vi på hverandre i Norge og følger alle lover og anbefalinger fra staten? Hva kan bryte ned tilliten? (Illustrasjonsbilde: Tine Poppe)

Hva gjør det mulig å styre et samfunn med fredelige midler? Hvorfor stoler folket på staten, følger lover og anbefalinger? Er det hele bare skapt av flaks og tilfeldigheter – smurt med en strøm av oljepenger?


28 Sep

Praktisk informasjon

I Norge samarbeider vi bredt og på mange områder. Det er lite konflikter, vi lever stort sett i fred med hverandre og den sosiale tilliten er høy.

Samarbeid og tillit er en viktig bidragsyter til at Norge presterer godt langs en rekke dimensjoner i internasjonal sammenheng. Vi nyter godt av det vi kan kalle samarbeidsgevinster. 

Men hva menes med at samarbeid og tillit skaper gevinster? Hvor kommer tillit og samarbeid fra? Er vi for lite kritiske og selvgode? Er det hele bare skapt av flaks og tilfeldigheter, smurt med en stor strøm av oljepenger?

Under Forskningsdagene ønsker USN Handelshøyskolen velkommen til et spennende og opplysende arrangement i Bakkenteigensalen på campus Vestfold 28. september kl 0930-1315.

Vi snakker om innovasjon og ledelse, grønn omstilling, samfunnssikkerhet og effektiv beredskap, håndtering av pandemien, integrering, inkludering, polarisering og parallellsamfunn. 

Du får servert korte forskningsforedrag og sofasamtaler med forskere. Det blir også dialog og paneldebatt med elever fra videregående skoler og USN-studenter, samt posterutstilling i minglerom fra elevene.  

Arrangementet er åpent for alle interesserte. Programmet er spesielt attraktivt for elever og lærere i videregående skole.

Program

0930-0940: Velkommen ved konferansier og førsteamanuensis Jan Erik Grindheim fra USN Handelshøyskolen. Introduksjon til dagen: Samarbeid og tillit i det norske samfunnet.

0940-1010: Pandemier og tillit. Pandemi er ikke noe nytt. Forskere og universitetenes rolle i pandemier. Myndighetenes rolle i pandemier. Samarbeid under pandemier. Individets rolle, hva kan den enkelte gjøre? 

1010-1030: Pandemier og tillit fortsetter. Plenum og dialog med sale.

1030-1045: Pause

1045-1115: Falske nyheter og polarisering. Innvandring og polarisering. Øst/vest-konflikten og polarisering. Falske nyheter.

1115-1130: Pause

1130-1150: Tillit og samarbeid gjør grønn omstilling lettere. Klimaproblemet og fordelingsproblemet. Bærekraftige forretningsmodeller.

1150-1215: Plenumsdiskusjon.Hvorfor stoler vi på hverandre i Norge? Hvor kommer tilliten fra og hva kan føre til at den brytes ned? Har pandemien svekket eller styrket tilliten i Norge? Er Norge fortsatt et tillitssamfunn i 2040?

1215-1315: Lunsj og postervisning

 

Du kan melde deg på her eller registre deg når du kommer

Arrangementet blir i tillegg strømmet. Strømmelenke legges etter hvert ut her.