Tekst: Helle Friis Knutzen
Forskere ved HSN samarbeider med Olympiatoppen når de forsker på stake-effekten av ulike typer styrketreningsøvelser. Det banebrytende med forskningen, er bruken av staver det bare finnes to av i verden. Stavene har påmontert kraftsensor, gyrometer og aksellerometer. Dette gjør det mulig å måle kraft og teknikk på en ny måte. Stavene gjør at forskerne kan måle hvor mye krefter langrennsløperen bruker for å komme framover i sporet. Det er om å gjøre å bruke minst mulig krefter for å komme lengst mulig framover for hvert stavtak.
Samarbeid med Olympiatoppen
Forskningsprosjektet gjøres i samarbeid med Olympiatoppen, som blant annet har utviklet de ulike styrketreningsøvelsene deltakerne gjør. Olympiatoppen bidrar også til finansiering av forskningen.
Involverer masterstudenter
Tre studenter på Master i kroppsøving, idrett og friluftsliv er knyttet til forskningsprosjektet. Torbjørn Remmen, Lars Erik Gjerløw og Martin Gjøra valgte alle trenerfordypning på sin Bachelor i idrettsvitenskap. Nå fortsetter de å øke sin kompetansen innen trenerrollen gjennom aktuelle masteroppgaver knytta til stakeprosjektet:
- For oss som studenter er det veldig bra å ha forelesere som involverer oss i sine forskningsprosjekter. De data vi er med å samle inn i dette prosjektet kan danne grunnlag for en rekke forskjellige tema i en masteroppgave, så nå er utfordringen bare å finne de riktig vinklingene for hver av oss.
Prosjektleder og førstelektor Arnstein Sunde er klar på at involvering av masterstudenter er positivt også for forskningsprosjektet:
- For det første får vi mye praktisk hjelp under testingen. Forskningsprosjektet hadde vært vanskelig å gjennomføre uten den arbeidsinnsatsen som studentene gjør. For oss som forskere kan vi også dra nytte av at masterstudenter kan ha litt annerledes måter å tenke på knytta til aktuelle tema i et slikt prosjekt. Det blir virkelig spennende å se hva de kommer til å fokusere på i sine masteroppgaver.
Reginalt utbytte
Elevene ved skigymnasene i regionen er invitert med som testkandidater i forskningsprosjektet. Det setter langrennstrener Simon Furnes stor pris på:
Det er en flott mulighet for oss til å følge opp elevene våre. Det gir oss nyttig førsthåndskunnskap til forskning om hvordan vi skal trene videre. Dette kan bidra til å bygge opp Telemark som skidestinasjon.
Også langrennselevene synes det er bra og være med, selv om det innimellom ble litt mye venting:
- Det er kjempegøy å være med på forskning som kan bidra til å gjøre norske langrennsløpere enda bedre! Det er bra for oss også, for vi får mulighet til å følge med på hvordan vi utvikler oss.