Hvilke utfordringer ser vi?

Beredskapsøvelse til sjøs. Foto
Beredskapsøvelse til sjøs. Arkivbilde

Og hvordan kan du bli bedre forberedt, gjennom å studere hos oss?

Ingen land, samfunn eller individer er immune mot ulykker og kriser. Det er mye hver og enkelt av oss kan gjøre for å redusere sannsynligheten for at uønskede hendelser rammer.

Noen hendelser er derimot så store og kompliserte at vi ikke kan løse dem alene. Når eksempelvis terrorangrep, naturkatastrofer, eller kombinasjoner av menneskeskapte og naturskapte farer inntreffer, trenger vi storsamfunnets hjelp.

Eksempler på slike hendelser er terrorangrepene 22. juli, 2011 og brannen i Lærdal i 2014.  Samfunnssikkerhet kan defineres som samfunnets samlede evne til å verne seg mot og håndtere slike hendelser. Beredskap handler om å forebygge, forberede og respondere på kritiske hendelser.

Hvilke utfordringer ser vi?

Samfunnssikkerhet er et stort og komplisert fagområde. De fleste nødsituasjoner løses i det daglige «i linja». Det vil eksempelvis si at brann- og redning respondere på brann, ambulansen rykker ut ved akuttmedisinske hendelser, og politiet håndterer kriminalitet.

Denne responsen er som oftest rutinepreget og håndteres av godt trente personell. Fra tid til annen inntreffer derimot hendelser som den enkelte etat ikke kan løse alene. Når en situasjon blir så stor at den ikke kan løses innenfor de daglige tilgjengelige ressursene, eller går på tvers av organisatoriske eller geografiske grenser, må de ulike aktørene jobbe sammen, eller samvirke.

I Norge ble samvirke innført som nasjonalt beredskapsprinsipp i 2012. Samvirkeprinsippet pålegger myndigheter, virksomheter eller etater et selvstendig ansvar for «å sikre et best mulig samvirke med relevante aktører og virksomheter i arbeidet med forebygging, beredskap og krisehåndtering» (Kgl. res. 15. juni 2012).

På tross av dette lovkravet, viser forskning fra blant annet USN Senter for sikkerhet, krisehåndtering og beredskapsledelse, at samvirke ikke fungerer optimalt hverken i reelle situasjoner eller under øvelser. Årsakene er mange, men mulige årsaker inkluderer manglende fokus på samvirkelæring under øvelser, profesjonskamp og for lite fokus på håndtering av uforutsette hender.

Hvorfor studere samfunnssikkerhet og beredskap?

Kunnskap er makt. Gjennom å studere fagområdet fra et teoretisk og praktisk perspektiv, får man kunnskap om styrker og utfordringer knyttet til dagens system. Denne kunnskapen kan igjen benyttes til å identifisere og håndtere risiko, forbedre samvirke og tilrettelegge for bedre oppgaveløsing. Samlet sett bidrar dette til å bygge og opprettholde et sterkt og trygt samfunn.