Vis studievalg

Skjermbruk og synsproblemer

Svært mange bruker mye tid foran små og store dataskjermer, og mange opplever både synsproblemer og muskel- og skjelettplager. Hvordan er det med deg?

De senere årene har vi sett en formidabel økning i den tiden stadig flere benytter foran dataskjermer. Det være seg smarttelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner, PC-er på jobben eller andre digitale, håndholdte medier. Bruken av disse skjermene begynner for mange allerede i småbarnsalderen og vil trolig vare livet ut. Mange blir slitne og trøtte i øynene, og noen får problemer med nakke- og skuldermuskulaturen.

Omfattende forskning

«Hvorfor skjer dette?», «Hva kan langtidskonsekvensene bli?» og «Hva kan gjøres for å unngå problemer?»

Dette er problemstillinger som fagmiljøet på Institutt for optometri og synsvitenskap (IFOS) på Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) lenge har vært opptatt av.

Instituttets forskning på dataarbeidsplasser og synsproblematikk startet tidlig på 1980-tallet. Dette som et samarbeid med tidligere Kongsberg Våpenfabrikk. Siden den gang har det blitt avviklet forskningsprosjekter både på dataarbeidsplasser ute i felten og i et eget forskningslaboratorium.

Forhold som muskelspenninger i nakken, luftfuktighet i omgivelsene, lysforhold og blending fra vinduer, valg av skriftstørrelse og endringer i øyeblunking har blitt undersøkt.

Plager i øyne, nakke og skuldre

Det er dokumentert at risikoen for å utvikle muskel- og skjelettplager øker hvis man har syn/øyeplager.

Dame med ledninger. Foto.

Vår nåværende forskning ser blant annet på hvordan symptomutvikling i og rundt øynene henger sammen med symptomutvikling i nakke/skuldre ved synskrevende dataarbeid.

Vi benytter sonder utenpå huden til å måle muskelspenninger (elektromyografi) og blodgjennomstrømningen i muskulaturen (fotopletysmografi).

Se innslag om vår forskning på dette feltet på NRK.no.

Visuell ergonomi angår mange

Artikkelen Visual ergonomics at work and leisure ble våren 2014 publisert i fagtidsskriftet WORK, og her kommer det fram at visuell ergonomi angår svært mange – både i jobbsammenheng og på fritiden.

Ergonomi generelt er noe man har vært opptatt av svært lenge. Visuell ergonomi derimot er et relativt nytt fagfelt. Så sendt som i 2009 ble det opprettet en egen teknisk komite for Visual Ergonomics i den internasjonale ergonomiforeningen International Ergonomics Association. På deres nettsider er visuell ergonomi definert.

Mange og til dels enkle tiltak kan være med på å sikre god visuell ergonomi. Dette vil gi økt velvære, større jobbglede og høyere effektivitet.

Tegn på at dine skjermproblemer skyldes synet:

• Du blir sliten og trøtt i øynene
  • Du bruker mye tid ved skjerm
  • Problemene øker mot slutten av dagen
  • Tørrhetsfølelse i øynene
  • Problemer med å se skarpt
  • Fokuseringsproblemer
  • Rennende øyne
  • Dobbeltsyn
  • Hodepine

Hvordan unngå synsplager ved skjermbruk:

• Begrens skjermbruken