Studier Finn studier Videreutdanning Søknad og opptak Studie- og emneplaner Utveksling til utlandet Praksis Vi hjelper deg med studievalget Studiestart Utdanning med lønn Studentliv Livet som student Bolig og velferd Muligheter under studiene Tilrettelegging og studentstøtte Forskning Forskningsgrupper og senter Barnehage, skole og høyere utdanning Friluftsliv, idrett og kroppsøving Helse og velferd Humanistiske fag Kunstnerisk utviklingsarbeid Maritim virksomhet Natur, helse og miljø Naturvitenskap Synsvitenskap Teknologi Tradisjonskunst og praktisk- estetiske fag Økonomi, ledelse og regulering Oppdragsforskning Doktorgradsutdanning Våre ph.d.-utdanninger Ph.d.-handbok Stipendiatsiden Disputaser Doktorkreering Industriforskerskolen i komplekse systemer Strategiske forskningsområder Demokrati, samfunnsorganisering og styring Energi, klima og miljø Fremtidens helse og velferdstjenester Oppvekst, tilhørighet og livsmestring Regional verdiskapning Forskningsformidling Lørdagsuniversitetet Forskingsdagane Forskningsforedrag på bestilling Forskningstimen Prosjekter Prosjekter finansiert av Forskningsrådet Fremragende sentre EU-finansierte forsknings- og innovasjonsprosjekter Andre prosjekter Internasjonale utdanningsprosjekter Ekspertliste FoUI-eksperter Publisert forskning Om USN Organisering Organisasjonskart Leiinga Styret Råd, utval og ombod Fakultet Strategi og visjon Biblioteket IT-tjenester Brukerveiledninger Kvalitetssystemet Rutiner og arbeidsbeskrivelser Si ifra Regelverk Beredskap og krisehandsaming Campusene Ledige stillinger Kontakt oss Tilsette Presse Toppledelse Ekspertliste Samarbeid med oss Campusene favorite_border

Mine studier

  • Beklager, her gikk noe galt. Vi har problemer med favorittmarkeringer for øyeblikket.
en favorite_border Meny close

Prosjektnavn: Utvikling av politikk for åpen forskning ved USN

Prosjektperiode: Januar 2022 – desember 2022

Prosjekteier: Viserektor for forskning

Prosjektleder: Koordinator for AFIs Fokusgruppe for åpen forskning, Herman Strøm

Styringsgruppe: Rektors ledergruppe

 

Prosjektrammer

Formål (hvorfor)

En politikk for åpen forskning vil bygge opp under USNs strategiske målsetning om å bidra med kompetanse og kunnskap for bærekraftig økonomisk, sosial og kulturell nyskaping, omstilling og utvikling. 

Åpen forskning vil styrke USNs kjerneoppgaver med å utvikle nye løsninger, tjenester, praksiser, prosesser og produkter i samarbeid med offentlig og privat sektor gjennom kreative samarbeidsformer og læringsoverføring mellom offentlig, privat og frivillig sektor, akademia og lokalsamfunnet.

En politikk for åpen forskning vil være viktig for å følge opp forventningene Kunnskapsdepartementet uttrykker i Tildelingsbrev for 2022 om at USN skal “Tilrettelegge for åpen forskning”. Forskningsrådet gir også i alle sine fremtidige porteføljeplaner (på høring våren 2022) forventinger til institusjonene om å legge rammer for åpen forskning i tildelte prosjekter.
Åpen forskning er i ferd med å bli den nye normalen. Myndigheter, forskningsfinansiører og universiteter over hele verden forventer nå at forskningsresultater skal gjøres åpent tilgjengelig. Vi ser også en økende trend mot at selve forskningsprosessen gjøres mer åpen, og at ulike aktører utenfor akademia inviteres inn i kunnskapsproduksjonen gjennom økt brukermedvirkning og folkeforskning.

Det er behov for en helhetlig tilnærming til åpen forskning og en politikk som uttrykker institusjonens ambisjoner og forventninger for alle elementene som inngår i åpen forskning, inkludert koblinger til åpen innovasjon og arbeidet som gjøres på området forskningsetikk.

I EUAs Open Science Survey (2020-2021) svarer over 90% av de 272 europeiske universitetene som deltok at de har eller er i ferd med å utvikle en politikk for åpen forskning. I Norge har allerede UiB og NTNU lansert politikk for åpen forskning. UiO og andre jobber med tilsvarende. EU har lenge stilt tydelige krav og forventninger om åpen forskning i prosjekter de støtter, og har utviklet en ambisiøs politikk for åpen forskning.  Forskningsrådet lanserte sin politikk for åpen forskning i januar 2020.

Plan S gjelder for alle prosjekter finansiert av Forskningsrådet og EU med oppstart i 2021. Plan S innebærer krav om at alle vitenskapelige artikler skal gjøres åpent tilgjengelig umiddelbart, og retningslinjer for hvordan dette kan gjøres i praksis. USN har i dag en open access politikk som omfatter vitenskapelige publikasjoner og forskningsdata. Denne må revideres og utvides til en helhetlig politikk som omfatter alle sidene av åpen forskning, ikke kun publisering og data.

USN er nyslått medlem i universitetsnettverket YERUN. Open Science er en av YERUNs fem “areas of strategic action” og det vil være en fordel for USN at vi har et avklart forhold til ambisjoner og praksis på dette området. En institusjonell politikk for åpen forskning vil også være en fordel for USN i arbeidet mot EUA.

Hovedformålet med en politikk for åpen forskning er å gjøre kunnskapen, kompetansen og aktiviteter ved USN tilgjengelige og nyttig for aktører både innenfor og utenfor akademia. Forskningsutvalget ga sin tilslutning til å starte å arbeidet med å lage et prosessforslag 29. september 2021, sak 19/05458-9.

Mål (hva)

Hovedmål:

  • Utvikle en politikk for åpen forskning ved USN

Delmål:

  • Etablere et nødvendig kunnskapsgrunnlag for å foreslå satsingsområder og aktuelle tiltak
  • Prioritere hvilke innsatsområder USN ønsker spesielt fokus på fremover i tråd med USNs strategi
  • Utforme mål innenfor de prioriterte områdene av åpen forskning

Målgrupper: 
Målgruppen for en politikk for åpen forskning er alle som utfører og er involvert i forskning ved USN, samt ledelse og støtteapparat. Samtidig vil det på sikt vurderes om det er behov for målrettede tiltak rettet mot ulike stillingsgrupper og/eller fagområder for å nå alle på en god måte. Det blir viktig å bevisstgjøre vitenskapelige ansatte på fordelene ved åpen forskning gjennom prosess og tiltak.

Kostnadsramme

Et overordnet (foreløpig) estimat er at hver av 5/6 ansatte i AFI bidrar med følgende:

  • Kartlegging: 20 timer 
  • 4 møter med arbeidsgruppen: 15 timer
  • Åpne møter på hvert campus: 45 timer
  • Skrive- og informasjonsarbeid: 10 timer

Til sammen 90 timer.

Prosjektleder vil måtte beregne noe mer tid til skriving, samt tid til møter med referansegruppe og styringsgruppe.

Hver av de faglig ansatte i prosjektgruppen:

  • 4 møter à 2 timer + forberedelse: 12 timer
  • Arbeide med tekst: 8 timer

Til sammen 20 timer.

Foreslåtte aktiviteter som vil medføre økonomiske utgifter:

  • Mat og drikke under åpne samlinger med faglig ansatte
  • Studietur for prosjektgruppen

Prosjektgruppen kan detaljere denne delen av mandatet etter første forankring av mandat i ledelsen.

Gevinster

Den viktigste effekten vil være at mer av forskningen som gjøres ved USN blir tilgjengelig for allmennheten.

En politikk for åpen forskning vil dessuten bidra til kulturendring ved USN. Fagmiljøene vil bli gjort kjent med retningslinjer, krav, og ikke minst mulighetene som ligger i åpen forskning. Denne endringsprosessen vil ta tid. 

Det er viktig at fagmiljøene involveres i planleggingen og utformingen av politikken. På denne måten sikrer vi forankring og støtte. Vedtatt politikk vil gi et tydelig signal om hvor ambisiøs USN ønsker å være på de ulike områdene.

Ressurser prosjektmedarbeidere

Prosjektgruppen består av:  

  1. Seniorrådgivere/spesialbibliotekarer fra AFI med kompetanse på åpen forskning, samt 
  2. Faglig ansatte som representerer 3-4 ulike fagmiljøer og stillingsgrupper.

Ved behov vil prosjektgruppen hente inn spesialistkompetanse på ulike områder innen åpen forskning fra USN og eksternt.

Referansegruppe

  1. Forskningsutvalget vil kunne gi den nødvendige faglige forankringen underveis i prosessen. 
  2. Gruppe med deltagere fra relevante administrative enheter (eksempelvis USN Digital, AUS, Kommunikasjon- og Personalavdelingen). Denne gruppen vil ivareta det administrative perspektivet og sikre kobling til andre pågående prosesser ved USN.

Rapportering

Prosjektet rapporterer kort skriftlig til prosjekteier kvartalsvis, som deretter avgjør når det skal tas inn i styringsgruppen ift. viktige beslutningspunkt iht. prosjektplan.

Se prosjektplan under.

Hovedaktiviteter
Politikk for åpen forskning

Hovedaktiviteter i prosjektet:

  1. Kartlegge handlingsrommet som gis av myndighetenes og forskningsfinansiørenes regler og retningslinjer på de ulike områdene i figuren ovenfor
  2. Innhente innspill fra fagmiljøene gjennom samlinger på campusene med ulike «tracks» som tar for seg de sentrale satsningsområdene
  3. Vurdere institusjonell modenhet på de ulike områdene i figuren over (kunnskap, vilje, muligheter og utfordringer)
  4. Avklare hvilke av områdene USN ønsker å prioritere
  5. Harmonisere politikken med ulike strategiske føringer og prosesser som pågår ved USN
  6. Ferdigstille politikk for åpen forskning ved USN
  7. Utvikle et overordnet sett med tiltak som skal bidra til en kultur for åpen forskning ved USN

Det er ønskelig å gjennomføre dette som et “åpent prosjekt” hvor man informerer og involverer institusjonen underveis. Det foreslås å etableres en nettside hvor bakgrunnsdokumenter, prosjektplan, underveisrapporteringer og informasjon om løpende aktiviteter legges ut. Det er også ønskelig å legge opp til at selve politikkdokumentet utformes på en åpen plattform med god versjonskontroll, som gir ansatte ved USN anledning til å kommentere ettersom teksten blir til.