Kultur,kreativitet og inkluderende samfunn i Horisont Europa

Mangfold
Inkluderende og mangfoldige samfunn

1 av 6 tematiske samarbeidsområder i Horisont Europa er innen kultur, kreativitet og inkluderende samfunn hvor det lyses ut midler til samarbeidsprosjekter.

Horisont Europa er godt i gang. Den største pillaren i programmet (pilar 2) er dedikert til store samarbeidsprosjekter for å bidra til å løse de store globale samfunnsutfordringene. De første utlysningene har hatt søknadsfrist, og flere utlysninger er på vei. I hele perioden frem til 2027 vil det komme utlysninger i programmet relatert til kultur, kreativitet og inkluderende samfunn.

Kultur, kreativitet og inkluderende samfunn

Det tematiske området "Kultur, kreativitet og inkluderende samfunn" er en av seks tematiske områder (klynger) innenfor samarbeidsprosjektene i Horisont Europa.

EU har de siste årene blitt mer opptatt av de såkalte Europeiske verdiene som blant annet frihet, likhet, demokrati og menneskerettigheter og har også definert en del viktige rettigheter i The European Pillar of Social Rights som skal bidra til inkludering, likestilling, trygge og verdige arbeidsvilkår m.m. Man ser at mange sentrale verdier er under press og EU ønsker forskningsprosjekter som kan finne gode måter å promotere og styrke EUs verdifellesskap på. Samtidig har EUs samfunn har over tid blitt mer mangfoldige og det kreves nye løsninger for å sikre god integrering, inkludering og økt mangfold. 

Å sikre europeisk kulturarv og bidra til utvikling av de såkalte kreative industriene er også viktige prioriteringer for EU. Man ønsker bl.a å beskytte kulturminner fra klimaendringer og menneskelige inngrep, gjøre europeisk kulturarv mer tilgjengelig for innbyggerne gjennom digitale løsninger og gjenopprette og restaurere truede kulturminner.

Hva ønsker EU seg fra de store samarbeidsprosjektene?

Arbeidsprogrammet inneholder tre såkalte "Destinations", som grupperer de enkelte utlysningene under tre overskrifter:

1. Innovative Research on Democracy and Governance    
2. Innovative Research on the European Cultural Heritage and the Cultural and Creative Industries
3. Innovative Research on Social and Economic Transformations

Under disse hovedoverskriftene finner man de enkelte utlysningene. 

Blant temaene EU er opptatt av er å:

  • Styrke demokratiske institusjoner og normer
  • Bekjempe falske nyheter og desinformasjon
  • Øke samfunnsmessig engasjement i befolkningen
  • Bidra til bedre integrering av flyktninger og minoriteter
  • Bidra til økt likestilling og kvinners rettigheter, samt utforske kjønnsroller i samfunnet
  • Redusere sosiale ulikheter og bidra til økt deltakelse i utdanning og arbeidsliv for tradisjonelt marginaliserte grupper, enten det handler om funksjonsnedsettelse eller sosiale forhold.
  • Bekjempe rasisme, fremmedfrykt og radikale ideologier
  • Beskytte, bevare og restaurere europeisk kulturarv 
  • Gjøre EU til verdensledende innen digitalisering av kulturarv og teknologi for å bevare kulturarv.
  • Styrke Europas kulturelle og kreative industrier for å bidra til økonomisk vekst og  jobbskaping.
  • Utvikle ny design og arkitektur for å fremme bærekraftige, inkluderende og attraktive bygg gjennom den såkalte New European Bauhaus-strategien.

Innen disse temaene, og tilgrensende temaer kan det komme utlysninger i Horisont Europa frem mot 2027.

Andre europeiske finansieringsprogrammer

I søknadstypen som er nevnt over må man søke til utlysninger som er definert som viktige av EU. Det finnes også programmer som fokuserer mer på forskning der prosjektene defineres "nedenfra" av den enkelte forsker. Disse programmene ligger i pilar 1 for fremragende forskning.

For prosjekter med stort potensial for innovasjon og kommersialisering er det også egne utlysninger innen den såkalte pilar 3-Et innovativt Europa

I tillegg kan Kreativt Europa programmet finansiere internasjonale samarbeidsprosjekter innen kultur eller media. Noen eksempler på prosjekter som kan finansieres er støtte til oversettelse av europeisk litteratur, støtte til europeiske festivaler, utvikling av plattformer for kultur eller media, utvikling av film, TV-serier og spill, nettverssamarbeid innen kultur eller media og mye mer. Ordningen administreres i Norge av Kulturrådet.

Hvor finner du mer informasjon?

EUs strategiske plan for Horisont Europa sier noe om hvilke temaer de er opptatt av og hva som kommer på agendaen frem til 2024. Temaene som nevnes der vil det sannsynligvis komme utlysninger innen. I den strategiske planen er det side 46-53 som omhandler kultur, kreativitet og inkluderende samfunn. Her vil det også stå noe om hvilke koblinger som finnes til andre klynger i Horisont Europa.

Kontakt oss

Hvis du synes noe av dette høres interessant ut er det første du bør gjøre å kontakte finansieringsteamet i Forskningsseksjonen. Vi kan bistå med å se gjennom aktuelle utlysninger for å finne de utlysningene som passer for deg og din forskningsgruppe.

Hva er Horisont Europa?

Horisont Europa er EUs forsknings- og innovasjonsprogram som går fra 2021-2027. Horisont Europa er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram.

Programmet inneholder alt fra fremragende forskning og forskermobilitet (Pilar 1), samarbeidsprosjekter for å løse de globale utfordringene (Pilar 2) og prosjekter som skal bidra til innovasjon, bringe forskning fra ide til marked og å frembringe forskning med stort kommersialiseringspotensial (pilar 3).

Kontakt gjerne en av oss:

Anniken Beckmann

Espen Johansen

Mary Anderson-Glenna