Michelle var ferdig utdannet som 19-åring og har jobbet i mange år som sykepleier. Nå er hun nestleder på institutt for sykepleie og helsevitenskap ved USN. Hun deler erfaringene som sykepleier og gir tre gode tips til deg som vurderer å bli sykepleier.

– Som nyutdannet sykepleier husker jeg at jeg hadde fokus på observasjon av pasientene. Min første jobb som sykepleier var på forsterket skjermet avdeling for personer med demens. De fleste hadde ikke lenger taleevne, og observasjon ble veldig viktig. Som sykepleier må du spørre deg selv om pasienten får tilstrekkelig luft, vite hva som er riktig og gal respirasjon samt se og kjenne hvordan personen er sirkulert. Hvordan observerer du at en pasient har smerter? Du må være nysgjerrig på kroppen til pasienten, sier Michelle.

Sykepleie handler om handling

Observasjon må føre til handling. Noe av det viktigste ved å være en dyktig sykepleier er å se sammenhenger. Det handler om å vurdere hvordan hendelser følger hverandre og alltid være nysgjerrig.

– Du må kunne de praktiske oppgavene som jobben krever, og du må være nysgjerrig på mennesker og ikke minst hvordan kroppene deres fungerer, understreker Michelle.

Etter hvert setter det seg i ryggmargen:

– Sykepleiere gjør ting uten at du vet det. Når de tar på deg, kjenner de etter puls og teller respirasjon. Livsnødvendige oppgaver som du tar som en selvfølge, fortsetter hun stolt.

Å gjøre en forskjell

Selv om det kan være krevende, er Michelle sikker på at sykepleieryrket forandrer deg som menneske. Som sykepleier møter du mennesker i alle livets faser. 

– Å være sykepleier påvirker deg veldig mye. Man endrer seg som menneske, man ser at mennesker har det vondt og vanskelig, og jeg tror jeg har blitt et lykkeligere menneske av å komme så nær andre.

Hun synes det er et privilegium å få komme så tett på andre mennesker, og å få utgjøre en forskjell i livene deres.

– Man møter mennesker i alle livets faser. Utrolig nok har ofte de triste historiene også en lys side. Jeg har mange års erfaring fra arbeid med personer med demenssykdom i ulike stadier. Det å kunne være tilstede over tid i både oppturer og nedturer for pasienten samt familie og venner har satt spor. Det å kunne bidra til glede, trygghet og ro og samtidig være der midt i det mest fortvilte har vært krevende, men også veldig fint.

Det er klart man husker tøffe tider og vanskelige avgjørelser, men Michelle tenker også ofte på de stundene hvor det virkelig har føltes riktig helt inn i ryggmargen å være akkurat sykepleier:

Når noe akutt skjer  og man kjenner at det er rett kompetanse til rett tid, Når alle vet hva de skal gjøre i akutte situasjoner og at alle er profesjonelle. Da føles det riktig sier hun

Det har også føltes helt riktig å være sykepleier når man har fått være pasientens stemme, og faglige argumenter har ført til at det har blitt endringer i pasientens behandling eller boforhold som gjør at pasienten får det bedre.

– Det er da man føler både at man gjør nytte for pasienten, men også er en del av noe viktig i samarbeid med andre kollegaer som leger og sykepleiere. Bonusen er når det man har utført som sykepleier utgjør en forskjell.

Planlegge og ha oversikt

Det er mange år siden Michelle sto klar som nyutdannet sykepleier, men selv er hun ikke helt sikker på om nok har forandret seg siden den gang.

– Jeg tror og håper at vi kan bli bedre på å ta med pasientene på laget. De må i større grad involveres i beslutninger som angår dem, sier hun engasjert.

– Jeg ønsker meg mer mot  mot til å fronte faget mot til å stå opp for pasienten. Det er kanskje provoserende, men jeg er opptatt av at vi trenger gode hoder, ikke alltid bare flere hender. Vi må gi sykepleiere påfyll og evne til å stå i alle de krevende oppgavene og prosessene, sier hun.

Mange tenker at å være empatisk og snill er viktige egenskaper for å bli sykepleier, men dette mener Michelle er noe som gjelder for absolutt alle.

– Om du er lærer, bussjåfør eller kjører gravemaskin er det viktig å være empatisk og snill. Jeg vil si at å ha evne til å planlegge og ha oversikt, er de viktigste egenskapene man kan ha, sier hun.

Det er andre ting som står sentralt for de virkelig gode sykepleierne, tenker hun.

– Som sykepleier vil du alltid oppleve at dagen blir endret og ikke som forventet. Skal man takle det, må man ha en plan. Jeg har alltid tenkt gjennom hvordan dagen skal bli, før jeg vet hvilke og hvor mange pasienter jeg skal ha. Jeg har sett for meg hvordan jeg først går inn til alle pasienter jeg skal ha, observerer og prater med dem. Ofte synes jeg det er vel så viktig som å få en lang rapport, eller lese alle notater i journalsystemet. Kom i gang, se og lytt. Godt humør og evne til å samarbeide med andre må jeg også fremheve. Ingen trives med sure folk som bare vil gjøre det på sin måte, avslutter hun litt bestemt.

Michelles tre tips for deg som vurderer å bli sykepleier:

  1. Pasienten er det aller viktigste.
  2. Sykepleieryrket er hardt arbeid og har krevende turnuser.
  3. Du er den viktigste personen for pasienten, der og da.

Sykepleier mellom senger i sykehusmiljø

Dette tjener du som sykepleier

Det er ikke i tvil om at sykepleiere gjør en viktig jobb. Mange mener sykepleiere tjener for dårlig. Det kan selvfølgelig diskuteres, men som ferdig utdannet sykepleier tjener du godt nok til å få en god hverdag.