Optikeryrket passer godt for deg som liker å jobbe med mennesker og i tillegg er tiltrukket av avansert teknisk arbeid med ulike instrumenter. 

USN er alene om å tilby optometristudier, noe som gjør at klassene er krydret med studenter fra hele landet. Møt to av dem i dette videointervjuet:

Intrikat og avansert

Jonas Luhr-Pettersen er helt fortapt i synsorganene våre. 

– Øyet er så utrolig spennende. Det er såpass lite i seg selv, men samtidig så utrolig intrikat og avansert når du går i dybden. Og så er det så mange avanserte metoder og undersøkelser du kan bruke.

Jonas har nå fullført både bachelor i optometri og er akkurat ferdig med master i optometri og synsvitenskap.

Hvorfor bør optikere ta en master?

– Masteren gav meg dypere kunnskap om øyet som gjorde meg tryggere til å evaluere og diagnostisere kliniske funn jeg ser i hverdagen, mener Jonas. 

En veldig kjekk jobb

Medstudent Siv Aaseth Sandvik har makent studieløp. Hun fikk øynene opp for optometrifaget allerede som seksåring, da hun trengte briller.

– Synsundersøkelsesrommet var et veldig spennende sted med mye finurlige instrumenter, og jeg var veldig glad for den gode oppfølgingen jeg fikk fra optikeren min, forteller Siv.

Etter hvert fant hun ut at hun ville jobbe med mennesker, og å kunne gjøre det i en setting innen optometri var optimalt for henne.

– Det er så givende å kunne finne gode løsninger for folk. Å være optiker er veldig kjekt, sier hun.

Hva gjør en optiker?

Optikerens viktigste oppgaver er å undersøke og behandle synsfeil ved hjelp av optiske hjelpemidler og synstrening. Dersom du oppdager øyesykdommer eller andre sykdommer som har betydning for synet, henviser du pasienten til lege.

Optikere jobber også med montering og reparasjon av briller, synsundersøkelser samt salg og tilpasning av optiske hjelpemidler som briller og kontaktlinser.

Opprinnelig var optikerfaget et håndverksfag, men norsk optikervirksomhet har vært lovregulert som helsefag i over 20 år. Spesielt de siste årene har øyehelsedelen av optikerfaget vært gjennom en rivende utvikling. Optikere samarbeider i dag med mange andre yrkesgrupper i helsevesenet.

 

To optikere som studerer øyet på skjerm

Master i optometri - Her får studentene forske på diabetes og syn

Om du velger en master i optometri og synsvitenskap får du være med å forske på diabetes, syn og øyehelse - sammen med noen av Norges fremste innen syn, optikk og øyhelse.