Erlend Hillestad valgte bachelor i friluftslivsveiledning. Han var hekta på tur før han begynte, og har ikke akkurat blitt mindre glad i å være ute etter snart tre års studier på campus Bø.

Der har han fått solid kunnskap om friluftsliv. Nå kan han være en trygg og profesjonell veileder for andre, som er like hekta på tur som ham selv.

– Jeg ønsker å bruke det jeg har lært til å jobbe med mennesker og naturen. Etter studiet kan jeg få jobber hvor jeg befinner meg mye ute og i aktivitet, og det liker jeg.

Du er mye ute på tur

Hvis du gjør som Erlend, får du muligheten til å studere friluftsliv, fjellsport, klatring og mye mer i det største friluftsfaglige miljøet i Norden. Du kommer til å være mye ute på tur, opp mot 60 døgn hvert studieår. Passer bra ikke sant, siden du jo liker å være ute uansett årstid og vær?

Du må være i så god form at du kan bære med deg alt du trenger på ryggen, eller ha det med deg i båten, kajakken eller kanoen. Alle som har vært på tur, vet at det er greit å planlegge litt. På bachelorstudiet i friluftslivsveiledning lærer du å dra på tur etter evne, slik at du ikke utsetter deg selv eller andre for fare. Du lærer å planlegge og gjennomføre mange dager på tur. I tillegg får du kunnskap om pedagogikk og ledelse, slik at du kan ta andre med deg ut i naturen, og veilede dem.

 

 

  • Les også: En drøm å studere friluftsliv

Startet på studiet i friluftsliv etter videregående

– Det som er bra med studiet, er at vi har mye praktisk undervisning hvor vi lærer håndfaste ting. Dette blir så bygget opp under av teori, som vi lærer om i forelesninger, sier Erlend. Han oppdaget studiet i friluftsliv tilfeldig, da han så etter en mulig utdannelse etter videregående.

– Jeg valgte studiet fordi det virket interessant og morsomt. Da jeg startet tenkte jeg ikke på hva jeg skulle bli senere, bare at jeg ville være mye ute og lære om friluftsliv. (Nå jobber Erlend på Evje folkehøgskole)

Erlend forteller at miljøet blant studentene er veldig bra. Det er et lite studium, så du kjenner etter hvert alle og vi finner på mye sammen i fritiden.

– Etter å ha vært på lengre turer sammen, hvor vi lager mat og deler telt blir vi naturligvis godt kjent.

Erlend er også fornøyd med at undervisningen varierer i ulike perioder, hvor du kan være på tur i noen uker, for så å ha undervisning i forelesningssalen.

– Vi har mye felles undervisning, men du kan etter hvert velge valgfag som passer til det du vil drive med. På den måten kan du tilpasse hvor mye tid du vil bruke på bre, i kano eller om du vil være mer inne og jobbe med teoretiske fag, forteller Erlend.

– For å trives på studiet mener jeg at det er viktig å like å være ute. Du må kunne holde motet oppe selv om soveposen er våt, og teltet blåser over ende. Klarer du det, vil du få utrolig mange fine stunder på tur. Det blir også mange timer i lesesalen og med forelesning, så du må ikke glemme at det er et universitetsstudium du går på.

Studiet forbereder deg på yrkeslivet

Det er Fredrik G. Christoffersen enig i. Han er universitetslærer og har jobbet på dette studiet i 25 år. Faktisk var han selv student der en gang også. Fredrik er opptatt av at studentene skal være godt forberedt på yrkeslivet, og at de er i stand til å takle krevende situasjoner. I tillegg til å jobbe på USN, er Fredrik øvelsesleder i skredgruppen til Telemark Røde Kors, så han vet hva som kreves når det er alvor.

– Studentene våre får være med på øvelser med SAR-grupper (Search and Rescue). Vi driver også med opplæring av politi og Sivilforsvaret i håndtering av skred vinterstid og vannredning. Det er viktig for oss at universitetet bidrar i lokalsamfunnet på den måten, og samtidig er det veldig bra trening for studentene som studerer friluftsliv.

­– De får oppleve hvordan virkeligheten er, og hva de skal gjøre hvis noe skjer. Jeg husker en melding jeg fikk fra et studentkull etter endt siste semester: «Takk for at du herdet oss til livet». Det var en hyggelig melding å få.

Kompetansebevis som beviser ferdigheter

Gjennom studiet får du prøve deg på mye forskjellig, og du kan velge å fordype deg i et område av friluftslivet som du er særlig interessert i.

Du får også med deg et eget kompetansebevis på ferdighetene din, i tillegg til vitnemålet fra universitetet. Vi kaller dette for «veilederstigen», og som med alle andre stiger består den av forskjellige trinn. Et slikt kompetansebevis er veldig bra å ha når du skal søke jobber etter studiet, eller kanskje ta på deg oppdrag som guide eller brefører. 

Fredrik G. Christoffersen er opptatt av at studentene i friluftsliv skal være godt forberedt på yrkeslivet, og at de er i stand til å takle krevende situasjoner. Her er han på skredøvelse med studentene.

Fredrik G. Christoffersen er opptatt av at studentene i friluftsliv skal være godt forberedt på yrkeslivet, og at de er i stand til å takle krevende situasjoner. Her er han på skredøvelse med studentene.

Gode jobbmuligheter etter utdanning i friluftsliv

Fredrik G. Christoffersen sier det er veldig gode muligheter på arbeidsmarkedet nå. 

Tidligere studenter har blant annet jobbet innenfor guideselskaper og ekspedisjonsselskaper som Hvitserk og Jarle Trå, folkehøgskoler, barnehage, skole og rehabilitering. Noen driver egne firmaer og noen er med i produksjonsstaben til programmer som 71 grader nord. Andre jobber innen en mer administrativ, forvaltningsmessig del av fagfeltet som departement, fylke, kommune og organisasjoner som Jakt og fiske, DNT, Speideren og KRIK (Kristen Idrettskontakt)

– Du får en veldig allsidig bakgrunn, og det som er veldig viktig er at du blir i stand til å ta med andre på tur, på en trygg måte.

Du lærer om gruppeprosesser og det å vurdere andre mennesker. Alle er forskjellige, og alle oppfører seg forskjellig på tur. Du blir god til å lese mennesker og legge til rette for hver enkelt.

Fredrik sier dette skiller USNs friluftslivsutdanning fra mange andre. Det handler ikke bare om fine naturopplevelser, men om å kunne ta hånd om andre som ikke har samme erfaring som deg. I tillegg skiller USNs friluftlivsutdanning seg fra andre ved at vi bruker mye tid på uteundervisningen, opptil 180 døgn over den 3 årige bacheloren.

– Turisme er en voksende næring i Norge. Mange vil på tur, og på mer krevende turer. Da trenger de å ha med erfarne folk med den rette kunnskapen, og den rette serviceinnstillingen, enten de skal på topptur, gå på bre eller ut på vannet, avslutter Fredrik.

 

Vil du bidra til å redde klimaet? Her er 3 utdanninger for deg

Verden trenger deg som vil jobbe for et bedre klima. Sjekk mulighetene dine hos oss.