Våre eksperter innen kulturledelse gir deg 15 tips til hva du kan gjøre i påsken 2020. Heidi Stavrum og Annette Winkelmann underviser begge studenter på bachelorstudiet i kulturledelse. De har ramset opp 15 kunst og kulturaktiviteter å anbefale både for studenter, barn og de alle andre.

Det popper opp nye måter å formidle og se kunst og kultur på som vi alle setter stor pris på i denne spesielle tiden.

– Mange kulturopplevelser er nå mer tilgjengelig enn noen gang. I påsken har du kanskje tid til å utforske kultur du ikke kjenner til fra før, gå på museum som ligger lang borte, se teater du ikke fikk billett til og gå på konserter verden rundt. Kanskje blir du kjempeglad i noe du ikke visste at du likte.

For barn og familier

Tips 1: Påskekrim til frokosten

Litteraturhuset tilbyr lesestund over to dager i påsken. Lytt til kaffen, ved frokostbordet eller når du skimter opp mot påskesola.

Tips 2: Kunstlekt på Munchmuseet.

Som Munchmuseet skriver på sine nettsider så er påsken er perfekt for kreativ kunstlek:

– Vi har laget en serie videoverksteder som vi sender rett hjem til deg. Se hvordan ting man har liggende hjemme kan bli til alt fra origami til malerier. Vi møter kunstnere som gir sine tips og triks til hvordan man kan leke seg med ulike kunstformer

Konserter

Tips 3: Gå på digitale konserter med artister du ikke har hørt på fra før, kanskje finner du et nytt favorittband? Mange har tid til å høre på musikk mer aktivt enn til vanlig – vi anbefaler å sitte ned og høre gjennom et helt album, mens du tenker og ser ut av vinduet eller tar en dans på stuegulvet. En del artister tilbyr salg av album og merch direkte fra nettsidene sine.

streame konsert

Kanskje kan du støtte bra band og artister på den måten, når du ikke får gått på konsert og betalt konsertbilletter?

Tips 4: Brakkesyke 2020

Dette en facebookside som streamer og videreformidler hjemmeopptredner til musikere, som opplyser om hvem de er hvordan man kan støtte vedkommende økonomisk. En fin måte for å få sin daglige livemusikk under denne korona-epidemien.

Tips 5: Kronerulling

Sentralen i Oslo arrangerer digital konsertserie. Konsertene spilles inn uten publikum og i tråd med retningslinjer fra offentlige myndigheter for å hindre smitte av viruset.

Tips 6: Map the world

Oslo Word Music Festival tror på at musikk har en stor positiv effekt i disse koronatider. De har spurt festivalbookere rundt om i verden å dele sine 20 favorittlåter. Her har du mulighet til å finne din favorittfestival og høre de beste låtene.

Utstillinger

Mange gallerier og museer har digitale omvisninger og har åpnet for søk og besøk i samlingene digitalt. Det nye nasjonalmuseet har for eksempel mye spennende tilgjengelig på nett. Vi vil også anbefale lokale museum og samlinger, som Telemarksgalleriet, Vest-Telemark museum, Buskerudmuseet og Vestfoldmuseene.

Tips 7: Munchmuseet

Tips 8: Astrup Fearnley

Tips 9: Nasjonalmuseet

I påsken kan du lage din egen kunstsamling ved Nasjonalmuseet.

Tips 10: Det Sixtinske kapell

Drømmer du om en tur til Roma og oppleve det sixtinske kapell? Nå kan du faktisk få en digital omvisning her.

sixteenske kapell

Teater

Scenekunst og teatere er ganske så stengt nå. Men også de har kastet seg rundt og setter opp digitale forestillinger. En annen måte du kan støtte opp om norsk scenekunst på er å strømme eller leie norskproduserte tv-serier og norskproduserte filmer. For teaternerder finnes det også mye spennende på nett, for eksempel i NRKs arkiv: Her kan du se filmatisering av mange scenekunstklassikere som ble sendt gjennom Fjernsynsteateret.

Tips 11 er 3 digitale forestillinger du kan se i påsken:

Litteratur

Litteraturhuset i Oslo har samlet samtaler med utvalgte forfattere, spesialskrevne foredrag, lesestunder for barna, diktlesninger og andre kulturopplevelser, alt filmet hjemmefra og delt åpent på nett.

Tips 12: Sjekk ut litteratur hjem i stua

Tips 13: Les bøker

Ta deg tid til å lese bøke - klassikere eller ny samtidslitteratur skrevet av forfattere fra forfatterstudiet i Bø eller skrivekunstakademiet i Bergen. Bokhandlene er fortsatt åpne. Kjøp gjerne bøker lokalt. Da støtter du både din lokale bokhandel og forfattere.

Medietips

Tips 14: Kjøp et abonnement på lokalavisa di!

God journalistikk er veldig viktig i den tida vi er inne i nå. Vi trenger informasjon og opplysning.

Da holder du deg informert og bidrar til at lokalavisa overlever.

Dele kulturopplevelser

Tips 15: Sosialiser!

Hva med å være sosial på nett med utgangspunkt i en kulturopplevelse? Allier deg med en venn eller ti, les den samme boka, se den samme digitale konserten eller utstillingen og arranger et nettmøte hvor dere diskuterer opplevelsen sammen - underveis eller etterpå.