Da forfatterstudiet i Bø ble startet av forfatter Eldrid Lunden i 1982, var det den første utdanningen for skrivekunst i Norge. Siden er forfatterstudier etablert i både Bergen og Tromsø, men Bø regnes fortsatt som det mest kjente.

I 2020 kunne forfatterstudiet i Bø gratulere hele sju tidligere studenter med bokdebut. To tidligere studenter er nominert til Tarjei Vesaas debutantpris og en til Kritikerprisen.

– Bø tilbyr et år for talentene våre hvor de kan jobbe, utvikle seg, og få tilbakemeldinger. Det er en bro mellom det å sitte for seg selv og skrive, og møtet med forlagene. Vi har vært et enormt stort innslag i norsk kultur de siste 35-40 årene, sier Rune Christiansen, som er forfatter og har ledet studiet siden 2011.

– Lover at de blir slitne

– Forfatterstudiet ble startet fordi det var et behov for en kunstfaglig linje for skrivekunst. Både billedkunst, film og andre kunstformer hadde egne utdanninger, men ikke skrivekunst. Gjennom årene har Bø opparbeidet seg stor tilsøking, og vi ser at vi dekker et behov. Det er mange etablerte forfattere som har vært innom forfatterstudiet i Bø, og det er mange som debuterer nå som har vært her, forteller Rune.

Studiet består av både skriveverksteder og litteraturteori. Rune beskriver et hektisk år hvor du som student skal gjennom prosa, poesi, barne- og ungdomslitteratur og filmens fortellerteknikker, og jevnlig levere egne tekster, i tillegg til å lese og oppleve variert litteratur.

– Det er intense arbeidsmengder. Når studentene starter lover jeg dem to ting: De skal bli bedre til å skrive, og de kommer til å bli slitne. Men vi har veldig fornøyde, dedikerte og motiverte studenter, sier han.

Hvert år inviteres også ulike forfattere til Bø som gjesteforelesere, og for å lese og gi tilbakemeldinger på tekstene du og medstudentene dine leverer inn. 

– Vi jobber i stor grad redaksjonelt med studentenes tekster. Studentene skal få en unik opplevelse av litteratur de ikke har lest før, samt lesning av egne tekster. Her får de en forsmak på det å møte en redaktør i et forlag. De møter motstand og lærer det å følge opp egne tekster og ha tålmodighet med skrivearbeidet, forteller Rune.

Martine og Rune

Blir en bedre leser

Hvert år får rundt 15 studenter plass på forfatterstudiet. I 2021 tok Martine Jonsrud permisjon fra jobben som kulturrådgiver ved den norske ambassaden i London for å studere i Bø.

– Jeg har hatt en skriveinteresse hele livet og har alltid skrevet mye for meg selv. Jeg ønsket å gi meg selv dette året og se hva jeg fikk ut av det, sier Martine.

Hun har jobbet mye med tekst gjennom livet, både som journalist og redaksjonssjef, og ønsket et år til å fordype seg i skjønnlitteraturen, både som skribent og leser.

– En ting er å fordype seg i egen skriving, men vi lærte også å lese andres tekster, og det har vært så givende. Jeg har blitt en bedre leser, og ved å bli en bedre leser blir du også en bedre skribent. Før kunne jeg kanskje se at noe i en tekst ikke fungerte, men jeg kunne ikke alltid si hvorfor. Her lærer du å sette ord på hvorfor noe fungerer og ikke fungerer. Det er veldig nyttig med tanke på egen skriving og redaksjonelt arbeid videre, sier Martine. 

I en så liten klasse du godt kjent med medstudentene dine i løpet av året. Martine forteller at klassen også fungerte som hverandres lesere og redaktører.

– Vi var klasse med gode lesere. Vi har fått mye ut av å jobbe sammen, og mange kommer nok til å fortsette å være lesere for hverandre i framtida. Bø er et sted for å knytte kontakter, møte mennesker som er like interesserte i litteratur som deg og å finne lesere av dine prosjekter, men også et sted å knytte kontakter med forfattere og redaktører og forstå bedre hvordan de tenker om og jobber med tekst, forteller Martine.

Kan man lære å bli forfatter?

Gjennom årene har listen over tidligere Bø-studenter som har debutert som forfattere blitt lang. Men kan du egentlig lære å bli forfatter?

– I like stor eller liten grad som det går an å lære seg å bli billedkunstner eller musiker. Men det går an å lære seg å bli bedre til å skrive. De som drømmer om å bli forfatter og kombinerer det med evner, stamina og tålmodighet, kan lære det, sier Rune.

– Hadde det ikke gått an å lære, hadde vi ikke trengt forlag og redaktører heller. Hvem som helst kan ikke debutere, og vi kan heller ikke hjelpe alle til å debutere. Men vi kan hjelpe dem til å bli bedre, fortsetter han.

For deg som ønsker å bli bedre til å skrive og ønsker å søke forfatterstudiet selv, legger Martine vekt på viktigheten av øvelse.

– Man kan ha et talent, men det er kanskje bare 10 prosent. Resten er viljen til å øve og bli bedre. Og så er det viktig å lese så mye man kan, gjerne bredt og fra forskjellige deler av verden. La søknadsteksten handle om noe som interesserer deg, og tør å skrive på din egen måte. I Bø er det veldig høy takhøyde for å være utradisjonell, så man skal ikke være redd for å vise originalitet, sier hun.

– Noen ganger kan det være lurt å skrive fra magen og ikke fra hodet. Det er ikke alt man kan planlegge og se for seg logisk. La tastaturet gå av seg selv, og slipp kontrollen. Da kommer det ofte ting i hvert fall jeg ikke ante at fantes i meg, fortsetter hun.

– Et godt sted å være

I år er det ti år siden Rune overtok ledelsen av studiet.

– Jeg ønsker og håper at jeg kan drifte dette. Det er den første faste jobben jeg har hatt. Dette er et viktig og godt sted å være fordi jeg er opptatt av litteratur og har stor glede av å introdusere litteratur for studentene som de ikke har lest før. Jeg er opptatt av at så lenge jeg brenner for studiet skal jeg fortsette, sier Rune.

Martine beskriver året i Bø som et drømmeår blant dedikerte studenter og lærere.

– Jeg skulle gjerne gjort det igjen. Rune er en idealist, og det betydde så utrolig mye for oss på studiet å få tilgang på hans kunnskap og erfaring. Vi opplevde at vi ble tatt veldig på alvor både som forfattere og lesere. Det tror jeg er sjeldent, og det skaper samhold og trygghet, og inspirasjon til videre skriving og lesing. Å være i et miljø med det fokuset oppleves veldig givende og inspirerende, sier hun.

Etter studiene valgte Martine å si opp stillingen sin i London for å flytte hjem til Norge. Nå jobber hun frilans som journalist på litteraturfeltet, samtidig som hun jobber med egne bokprosjekter. I 2023 ga hun ut sin debutroman, Juni, Juni, på Forlaget Oktober. 

Studer kulturledelse og gjør drømmejobben virkelig

Kombiner lidenskapen for kunst og kultur med en bachelor i Kulturledelse.