Å velge utdanning er ikke noe du gjør i en fei. Valget ditt bør være nøye gjennomtenkt. Forhåpentligvis gjør ditt utdanningsvalg det mulig for deg å drive på med noe som gjør deg lykkelig fremover i livet.

Derfor håper jeg du tar deg tid til å lese mitt korte innlegg om hva som møter deg om du velger en utdanning innen design, kunst og håndverk ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Nordens største fagmiljø

For om du kommer til vårt campus på Notodden vil du finne et av Nordens største fagmiljø innen kunst og håndverk. At vi er store betyr likevel ikke at du som student forsvinner i mengden. Vårt miljø er preget tett kobling mellom forelesere og studenter. Dette gagner selvsagt deg som ønsker å ta en ren kunst- og designutdanning, men også deg som vil ta faglærerutdanning innen design, kunst og håndverk.

Her vil du få undervisning av fagpersoner med toppkompetanse innenfor kunstnerisk utviklingsarbeid og av undervisere med toppkompetanse innen vitenskapelig forskning.

Verksteder av toppklasse

Til forskjell fra veldig mange andre studenter, vil ikke undervisningen din kun foregå i forelesningssalene. Vi har nemlig gleden av å ønske deg velkommen inn til flere av landets beste verksteder. Det er her du skal omsette teori til praksis, utforske mulighetene innenfor kunsten, og utvikle din egen stil.

Våre verksteder er velutstyrt og vedlikeholdt, men kanskje enda viktigere – her finner du også dyktige fagfolk som hjelper deg til å selv bli en dyktig håndverker.

Som student har du ansvar for egen læring, og derfor gir vi alle studenter tilgang til verkstedene også etter ordinær undervisning. Med fri tilgang er det ikke sjelden jeg ser studenter sitte å øve og eksperimentere med kunstproduksjon til langt på kveld. Det er sikkert slitsomt, men uten tvil morsomt!

Faglærer, fordi det er morsomt og viktig

Du som er interessert i faglærerutdanning skal vite at du blir spesialist innen design, kunst og håndverk for hele grunnskoleløpet og videregående opplæring. Du kan med andre ord undervise alt fra 1. til 13.- klassinger. Du kan også drive undervisning på folkehøgskole og kulturskole, og arbeide innenfor voksenopplæring eller drive formidling ved kunst- og kulturinstitusjoner og verkstedvirksomheter. Faglærerutdanningen gir deg med andre ord mange jobbmuligheter.

Utdanningen du tar er ikke bare morsom, den er også viktig. Grunnskolene våre vil i fremtiden ha behov for eksperter som deg, som kan lære små og større barn hvordan praktisk og skapende arbeid skjer. Kanskje er du den som tenner gnisten hos landets neste store kunstner? Uansett er det arbeidet du vil komme til å utføre på grunnskolene viktig, for ny forskning viser at vi lærer best når vi er aktive med hele kroppen.

Venner for livet

Her på Notodden bor du billig i vakre naturomgivelser, men du er ikke lengre unna Oslo enn at du kommer deg dit med buss på to timer. Studentmiljøet preges av godt samhold mellom studentene våre, der mange finner hverandre gjennom en felles lidenskap for kunsten og utøvende yrker.

Når jeg innimellom tusler rundt i gangene eller nede i vår flotte kantine, så er lydbildet fylt av engasjerte, oppstemte stemmer, og ikke rent lite latter. Du kommer trolig til å få deg venner for livet her på USN. Selv om jeg også hører at det ofte diskuteres helt andre ting enn pensum og faglitteratur, så tenker jeg at det er bra. Du skal tross alt ikke bare studere, du skal være en student, og leve studentlivet fullt ut.

Sees vi til høsten?

Kjenner du fortsatt på lyst til å ta en slik utdanning og drive på med et utøvende yrke?

Om svaret er "ja", så er dette min klare oppfordring: Kom til Notodden høsten 2019, og start en fantastisk reise gjennom studier og studentliv, og ta en utdanning som gir deg en jobb du kan være kreativ og selvskapende i.

Du har kanskje ikke tenkt utdanningsvalg på denne måten før

Hva skal du bli når du blir stor? Få tips til det store utdanningsvalget.