Skal kontoret, parken eller stua bygges helt ferdig først, eller skal belysningen være med fra planleggingsfasen? Vi lysdesignere mener dette bør bli med fra tidlig fase i prosjektet. Det er jo lyset som setter fokus på - og fremhever - elementene til arkitektens arbeid.

Våre lysdesignstudenter Vetle Fjerdingstad, Heidi Elisabeth Tolo, Henrik Strand og Vegard K. Knutsen påpeker hvor viktig det er å belyse rom for å fremheve elementer, men også for å påvirke helsen.

lysdesignstudenterVåre lysdesignstudenter påpeker hvor viktig riktig belysning er.

De studerer alle bachelor i arkitektonisk lysdesign ved USN, campus Kongsberg. Dette er Norges eneste studium for lysdesignere. Studentene er opptatt av blant annet riktig belysning i hjemmet for å fremheve elementer og forbedre syn og helse.

Hva er lysdesign?

Ved USN tilbyr vi studiet arkitektonisk lysdesign. Dette er et felt innen arkitektur, design og ingeniørfag og passer for dem som ønsker å jobbe med interiør og arkitektur – med estetisk og teknisk fokus på lys og belysning.

Er du opptatt av lys og arkitektur? Bli lysdesigner!

Vil du jobbe med interiør, design og arkitektur? Det kan du som lysdesigner. Norge trenger kompetansen til deg som utdannet lysdesigner – en utdanning som gir mange spennende jobbmuligheter.

Invester i riktig lys

Når man investerer i et maleri eller en dyr sofa, er det fordi man setter pris på objektet. Dette blir ekstra fremhevet om man lyssetter rommet riktig.

Hva er meningen med å betale dyre dommer for ting om man ikke belyser det riktig? Da kan det like gjerne slenges bakerst i boden med en gang, mener våre studenter på arkitektonisk lysdesign.

Hvorfor skal man lage en flott fasade hvis denne ikke fremheves av belysningen? Når du ikke kan se det, er det da design?

Lyset kan endre atmosfæren og gi oss en helt annen opplevelse av et rom, og her er det viktig at lysdesigneren kommer tidlig inn i prosjektet for å velge rett lys, til rett sted og tid.

Lyset påvirker helsen

En lysdesigner former både uterom og innemiljøer. Riktig belysning skaper gode og trygge lysmiljøer i parker og på torg, eller en ønsket atmosfære i en restaurant eller i hjemmet ditt.

Ønsker ikke du også å våkne opp til soloppgang og legge deg til solnedgang? Vi mennesker har en biologisk klokke som følger naturens belysning.

Med riktig belysning til riktig tid kan vi påvirke hvordan vi opplever verden, men også vår egen helse.

Hodepine, synsutfordringer, humør og hvor opplagte vi er kan påvirkes av belysningen. Ved å ha lyset med tidlig i prosjekteringsfasen, kan vi implementere en lysstyring som kan simulere døgnets syklus for å bedre hverdagen.

Belysning påvirker hverdagen din i stor grad, har du tenkt over belysningen i ditt eget hjem?

Våre lysdesignstudenter ønsker dere alle en god påske!