Mange vil i løpet av livet, kanskje tidlig, kanskje seint, finne ut at det kan lønne seg å være praktisk. Du behøver ikke en stor, idealistisk fortelling om at «helt siden jeg begynte å lytte på brystet på dukkene mine med leke-stetoskopet har jeg skjønt at jeg ville bli lege».

Du trenger bare å ta et smart valg.

Martine Johanne Munkvold er 23 år, og gjorde nettopp det. Hun studerer økonomi og ledelse ved USN, campus Kongsberg, men det var ikke opplagt at det var økonomistudent hun skulle bli.

– Det er en lang historie, egentlig. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, og det var vel det som fikk meg til å velge økonomi og ledelse. Jeg fikk nemlig høre at hvis du ikke helt vet, så er dette en fin retning å gå – en får så mange muligheter seinere, sier Martine.

Hvorfor studere ved USN?

Studenter har ulike grunner til å velge det studiestedet de gjør. Noen legger vekt på beliggenhet, andre på hvor mange av vennene som drar til det ene eller andre stedet, kvaliteten på studietilbudet, eller kanskje hvor stor prestisje som er knyttet til høyskolen eller universitetet.

Martine har kunnet krysse av en haug med avmerkingsbokser på listen sin etter at hun begynte studenttilværelsen ved USN.

– USN er i seg selv en stor skole, men det jeg tror er unikt er at siden den er fordelt på så mange campuser, så blir ikke hver campus så stor. Det blir godt samhold mellom studentene, alle vet hvem nesten alle er, sier Martine, som også liker godt at studentene har så god kontakt med foreleserne sine.

– Sånn sett er ikke dette så langt unna videregående.

Jobb eller master?

Martine går andre året på økonomi og ledelse, og er altså midt i en bachelor. Da har en fortsatt god tid på å bestemme seg for om en vil gå videre til en master. Martine ser uansett ikke for seg at det skjer med én gang.

– Det blir nok en master, men ikke med én gang. Jeg kommer til å ta en liten pause etter bacheloren for å jobbe, og å skaffe meg litt erfaring først.

Drømmejobben er å starte for seg selv, og gjerne noe innenfor regnskap og økonomi, ikke minst fordi hun nå virkelig har fått sansen for faget hun studerer.

– Jeg har alltid synes det var gøy med tall, budsjett og systemer, og når jeg har fått testet det ordentlig, så er det ekstra gøy når en mestrer det.

Hvorfor ble det økonomi og ledelse i Kongsberg?

Hun er opprinnelig fra Narvik, og flyttet til Campus Kongsberg av flere årsaker. Martine og samboeren var lei av å bo i «det kalde, triste Nord», og de ville bo ganske nært Gardermoen. Begge er eventyrlystne og liker å reise, både hjem til Narvik og til helt andre steder i verden, så nærhet til luftig transport var et must.

– Vi hadde dessuten litt bekjentskaper i Kongsberg fra før, så da ble det mer naturlig. Når vi også har barn ble det praktisk å studere i samme byen som vi bor, forteller Martine.

Som så mange andre har også Martine fått kjenne på kroppen, og i hodet, den berømte overgangen fra videregående til universitet, fra den perioden hvor du blir passet godt på gjennom tre år, før friheten eksploderer i russetida - som vi kanskje skal se på som en slags forberedelse til et utdanningsliv uten så mange grenser.

– En blir en mester på prokrastinering, men det funker veldig greit, sier Martine om den nye studiehverdagen, der en ikke må gjøre alt, men hvor en bør gjøre ganske mye – uten at så mange passer på.

– Det er stort sett undervisning fire dager i uka, og lite av det er obligatorisk – en velger helt selv om en vil komme eller ei. Vi har et lite barn, da er det veldig greit med fleksibilitet. I eksamenstida blir det mer hektisk, men det har gått veldig greit, sier Martine.

Derfor burde du velge økonomi og ledelse ved USN Handelshøyskolen

Vil du ha en sikker utdannelse innen økonomi med stor faglig bredde og mulighet for lederansvar i fremtiden? Da har vi faktisk utdanningene for akkurat deg!