– Dette studiet fylte et hull, jeg fant ikke noe liknende andre steder, sier Liv Randi.

Hun ønsket et studium som kombinerer bærekraft med administrasjon og ledelse.

Liv Randi har vært interessert i bærekraft lenge, og var blant annet med på å arrangere strandryddinger hjemme på Sunnmøre. I Coop jobbet hun seg opp fra butikkansatt til avdelingsleder, før hun kom tilbake som butikksjef etter endt bachelorgrad.

– Mens jeg var i Coop opprettet de sin bærekrafts-avdeling. Jeg ble interessert i arbeidet de gjorde, og syntes det var en interessant utvikling i bransjen.

Masteroppgave på solceller

Nå er Liv Randi i gang med masteroppgaven. Den skal handle om fornybar energi fra solceller. Det er et tema hun ikke visste mye om fra før. Og det forteller egentlig noe viktig om dette studiet mener hun.

– Det er lov til å utforske nye temaer underveis. Jeg kom hit med en bachelor i markedsføring og ledelse, og lederjobb i varehandelen. Det var ikke mye som tydet på at jeg skulle skrive master om solceller, sier Liv Randi med et smil.

Men fornybar energi er et tema hun har fått mulighet til å utforske underveis i denne masteren i bærekraftsledelse.

– Man begynner jo gjerne der man er kjent. Jeg startet med å se på hvordan dagligvarehandelen kan bli mer bærekraftig. Her kom jeg over solceller, og ville lære mer om det.

Fint å kunne fordype seg i bærekraft

Liv Randi sier det har vært godt å bruke to år på å fordype seg i bærekraft, uten at noe skal være tabu. Bærekraft er et tema som ofte kan sette i gang opphetede diskusjoner, både i mediene og i familieselskaper.

– Det har vært veldig spesielt å være i en sånn bærekraftsboble sammen med de andre i klassen og foreleserne våre. Vi har fått lov til å utforske bærekraft innen så mange områder og i så mange sammenhenger.

Liv Randi tror samfunnet vil trenge manger bærekraftsledere fremover, i næringslivet, organisasjoner og i offentlig forvaltning. Flere av medstudentene jobber i det offentlige ved siden av studiet.

Selv har hun allerede hjulpet Vinje kommune med å ta inn bærekraft i den kommende næringsplanen. Liv Randi hadde sommerjobb i kommunen, gjennom USN.

– Det var veldig interessant å få gjøre det i studietiden, og å kunne bruke en sommer på å sette seg inn i kommunale, fylkeskommunale, og landsdekkende planer. Jobben min var å gå gjennom hva som fantes fra før, og se om noe av det kunne kobles mot næringslivet og tas inn i den nye næringsplanen, samtidig som jeg så etter nye alternative mål som kunne settes for kommunen.

Eline er glad hun valgte å studere miljø på Svalbard

Eline Ohr angrer absolutt ikke på at hun tok et semester på Svalbard.

Vil bidra til endring

Liv Randi er på det første kullet med studenter som uteksamineres fra USNs master i bærekraftsledelse. Hun er spent på hvordan arbeidslivet vil ta imot de ferske bærekraftslederne, og hun har blitt mer kritisk når hun leser stillingsannonser innen bærekraft.

– Ønsker de faktisk å satse på bærekraftsarbeid, eller trenger de bare en bærekraftsrapport fordi de skal på børs?

Liv Randi ønsker å jobbe et sted hvor hun kan bidra til en endring, med alt hun har lært på master i bærekraftsledelse. Hun mener denne masteren likner mye på en master i business administration (MBA), men med den viktige forskjellen at alt blir sett gjennom en bærekraftslinse og FNs bærekraftsmål.

Studiet tilbys av USN Handelshøyskolen, og Liv Randi forteller om fag som bærekraftig finans og markedsføring. Hun sier det er et stort spenn i emner, men de er koblet mot enten økonomisk bærekraft, sosial bærekraft, kulturell bærekraft eller milijømessig bærekraft.

– Jeg opplever at studiet har handlet mye om det som skjer i skjæringspunktene mellom disse forskjellige formene for bærekraft. En bedrift må jo være økonomisk lønnsom, samtidig som den ideelt sett skal bidra til å gjøre planeten bedre.

Og det er nettopp her en master i bærekraftsledelse kan være nyttig. Fordi det kan være komplisert å jobbe med bærekraft i en bedrift eller en organisasjon.

Internasjonalt studentmiljø

Liv Randi sier noe av det aller beste med studiet har vært det internasjonale miljøet. Hun kommer fra ei lita bygd på Sunnmøre. Det å skulle være del av et så internasjonalt miljø var hun litt spent på,

– Det har vært utrolig berikende. Vi får helt andre diskusjoner rundt bærekraft når ikke alle er født og oppvokst i Norge. Vi har studenter fra de aller fleste verdensdeler, og man diskuterer nok bærekraft på en annen måte i både Amerika og Bangladesh enn i Norge.