– Ordningen med mentor er en unik mulighet for studenter til å få hjelp av noen med lang fartstid i næringslivet, sier Emma Moberg.

28-åringen fra Drammen studerte økonomi og ledelse ved USN Handelshøyskolen, og fikk tildelt sin egen mentor under studiet.

– Om du for eksempel trenger hjelp til bacheloroppgaven, får du det. Eller hjelp til å bygge en ordentlig CV, definere en problemstilling for bacheloroppgaven og så videre, forteller hun.

En mentor defineres som en person med stor erfaring og viten, som har forpliktet seg til å bidra med å skape karrieremuligheter og karrierestøtte til den han eller hun er mentor for. Emma er ikke i tvil om at ordningen med mentor er en styrke for de som studerer ved USN.

- For meg var det en kjempematch!

– Måten det foregikk på for min del, var at jeg fikk en mail hvor de spurte om vi var interessert i å delta i ordningen. Mailen inneholdt en spørreundersøkelse om hvilke behov og forventninger vi hadde til mentorprogrammet. På grunnlag av dette fant USN ut hvem av mentorene som kunne kobles sammen med de ulike studentene, fortelller Emma.

Hjelp i overgangen fra student til yrkesaktiv

Mentorprogrammet ved USN Handelshøyskolen er arbeidslivsbasert, som betyr at mentorer med allsidig kompetanse hentes nettopp fra arbeidslivet. Programmet tilbys ved alle USN Handelshøyskolens campuser, for sisteårsstudenter ved flere ulike bachelorstudier. Og det er gratis for deg som student!

Kunnskapen om arbeidslivet er førsteprioritet, og mentorene har derfor ikke nødvendigvis samme type utdanning som studentene. Målet er å hjelpe studentene på bachelornivå i overgangen fra studier til arbeidslivet.

– Først og fremst har vi mentorordning fordi vi mener at det er viktig å gi studentene nærkontakt med arbeidslivet de skal ut i etterpå. Mentor er ofte en person som har vært ute i arbeidslivet i mange år, forteller arbeidslivskoordinator Trond Østgaard ved USN Handelshøyskolen.

Emma var tredjeårsstudent på sin bachelor nummer to, og trengte hjelp til å finne jobb.

– Jeg følte meg litt stressa, husker jeg. Mellom bachelorene hadde jeg prøvd å få meg fast jobb, men det var vanskelig å finne noe, forteller hun.

Akkurat det skulle endre seg. Emma ble tildelt Lars Lund Roland som mentor. Han har jobbet tretti år som leder og toppsjef i næringslivet, deriblant i Narum Gruppen i Oslo. Dessuten har han spesialisert seg på omskolering og karriereutvikling av ledere.

Sammen satte de et mål: Emma skulle få seg jobb før hun leverte bacheloroppgaven.

Derfor burde du velge økonomi og ledelse ved USN Handelshøyskolen

Vil du ha en sikker utdannelse innen økonomi med stor faglig bredde og mulighet for lederansvar i fremtiden? Da har vi faktisk utdanningene for akkurat deg!

En viktig støttespiller

– Jeg var veldig heldig som fikk han som mentor. Han utfordret meg hele tiden. Han ba meg lage en liste over alle jeg kjenner, oppsøke dem, alt for å få nye kontakter som kunne hjelpe meg. Det var ubehagelig å møte så mange nye folk hele tiden, blant annet dro jeg til Oslo og møtte ansatte og ledere i flere bedrifter, forteller Emma.

Dette var Emmas oppgave gjennom hele mentorperioden. Hun møtte Roland hver fjortende dag, på den samme kaféen i Drammen, og hver gang spurte han «Hvem har du truffet? Hvem kan du ringe nå?».

– Det hjalp at han var så entusiastisk. Han ble en viktig støttespiller for meg. For meg var det en kjempematch! sier Emma.

Emma ble ferdig med sin bachelor i økonomi og ledelse i mai i fjor. I dag jobber hun som virksomhetsleder for Steg for Steg ved stiftelsen Blå Kors – et såkalt ettervernstilbud for tidligere rusavhengige. Fortsatt holder hun kontakten med mentoren sin fra studietiden.

– Vi har et fast bord nede på biblioteket i Drammen, hvor vi drikker kaffe. Vi møttes blant annet rett før jul, og tok en update på hvordan ting går. Og jeg vet jeg kan ringe ham med problemstillinger.

Tørre å tenke stort

Hva gjør en hvis mentor og student ikke får samme fullklaff som Emma? Hva hvis verken kjemien eller ambisjonsnivået stemmer?

– En må regne med at det ikke klikker helt for alle, og at det ikke blir helt match. Men da må du tenke at du får bruk for erfaringen når du senere skal ut i arbeidslivet – der skjer det jo hele tiden at en møter folk en ikke matcher helt med, sier Emma.

Helt ukjente for hverandre var ikke Emma og mentoren. Roland kjente en del av familien hennes fra før, noe som gjorde at de raskt ble trygge på hverandre. Emma turte å være tydelig på høyt ambisjonsnivå og hva hun ønsket å få ut av mentorordningen.

– Jeg tenkte at når jeg først fikk en slik mulighet, helt gratis, ville det være dumt å ikke tørre å definere hva jeg trenger. En kan like gjerne tenke stort, så kan andre være med og gjøre de store tankene realistiske.

Og Emma tenkte tydeligvis stort nok – for jobb fikk hun!