Liv Astrid Hesjedal studerer til å bli lærer på trinn 1-7, og tar grunnskolelærerutdanning på nett. Hun mener dette er de fem beste og viktigste grunnene til å velge læreryrket:

1. Du hjelper andre å lære

– Som lærer får du kunnskap om fagene du skal lære bort, men du trenes også opp i å lære stoffet bort. Dette er kanskje den viktigste kunnskapen du tilegner deg som lærerstudent, for det er nemlig slik at ingen elever lærer likt. Du kan ikke bruke samme metode for å lære noen å svømme som for å lære noen matematikk, sier Liv Astrid.

Hun fikk selv kjent på hvor viktig en god lærer kan være da hennes egen sønn trengte litt tilrettelegging og fikk fantastisk hjelp av sine gode lærere.

– Det var da jeg kjente at «ja, jeg vil bli lærer!»

Liv Astrid forteller at spesialpedagoger i barnehage og skole møtte sønnen med en sånn forståelse og hadde så mange ulike strategier på læring at hun selv begynte å lese litt om læringsteorier, språkvansker og annet rundt emnet. Rett og slett, hvordan få noen til å lære.

2. Du får se elevene dine blomstre

– Som lærer må du se alle, skape en relasjon til alle, og like alle. Men innimellom vil du nok oppleve å støte på elever som det kan virke som jobber for å ikke bli likt av læreren. Likevel må du som lærer ha plass til alle elevene i hjertet ditt. Din oppgave blir å si til eleven at “jeg liker ikke det du gjorde nå, men jeg liker alltid deg”.

Liv Astrid oppfordrer deg til å se etter det positive i hver enkelt elev.

– Når du finner dette har du noe du kan rose eleven for. Og med tiden vil du trolig oppleve å se at elevene modner og faktisk blomstrer på skolen av dette. Å hjelpe en elev som for eksempel sliter med matematikk, til å endelig forstå faget og dermed få kjenne på mestringsfølelse av å løse et mattestykke, gir meg en god følelse av at jeg gjør noe meningsfullt.

3. Du får en fleksibel og variert hverdag

– Noe av det viktigste man gjør som lærer er å bygge relasjoner. Idet du åpner døra til et klasserom slår lukten av gammel niste, sure gymklær, tarmgass og forventning mot deg. Noen elever sitter klare og venter, noen ser demonstrativt en helt annen vei, et par skulle ønske de ikke var synlige og noen prøver å være så synlige som mulig.

– Ingen elev er den andre lik, ingen dag den samme som gårsdagen.

Det er akkurat det som inspirerer Liv Astrid.

– Du kan nemlig ikke skru av læreren i deg. Elevene kan du for eksempel møte på butikken etter skoletid, og telefonen kan ringe fra foreldre til alle døgnets tider. Jeg har en visjon om at jeg ikke skal jobbe som lærer, jeg skal "være" en lærer for alle elevene mine hele tiden.

4. Du får være med på å forme fremtidige generasjoner

– Framtiden sitter på skolebenken. Det å få være med på å forme dem som skal bli leger, advokater, politikere, sjåfører, renholdsarbeidere og kanskje statsminister er noe av det mest spennende jeg kan tenke meg, sier Liv Astrid.

– Å hjelpe elevene gjennom denne perioden i livet, veilede dem frem mot å bli gode og ansvarlige voksne, er det beste med å bli, og å være lærer, fastslår hun.

5. Det finnes ingen typiske lærere

Glem alt du tenker om typiske lærere. Skolen trenger et mangfold av lærere som brenner for faget.

– Jeg er nok ikke en typisk lærer, men jeg håper at jeg om ti år kan si at jeg har alle kvalifikasjonene til en god lærer. Samtidig som jeg holder på den litt småsprø personligheten som gjør meg til den jeg er. Skolen trenger lærere, og den trenger lærere av alle typer!

Hvordan er det å studere lærer på nett?

Møt Liv Astrid og flere lærerstudenter om hvordan det er å ta lærerutdanningen på nett.

Ting det er lett å glemme om livet som lærer

• Hvor stor «makt» du har.
  • Hvor mange ikke-faglige ting du må ta stilling til hele tiden (regnbukser, innesko, bursdager etc.).
  • Hvor glad vi faktisk blir i elevene.

Derfor vil Syver bli lærer på barneskolen

Vil du bli lærer på barneskolen? Syver Bråten gir deg glimrende grunner til å velge læreryrket!