– Min ambisjon er å bli en topptrener. En så god trener som mulig på det alle høyeste nivået, sier Magnus Erga.

Tar man alderen i betraktning ligger Magnus godt i rute for å nå målet. 22-åringen jobber til daglig som assistenttrener i Notodden Fotballklubbs A-lag. Laget spiller 2019-sesongen i OBOS-ligaen, som er det nest øverste nivået i norsk herrefotball. Magnus er dermed den yngste assistenttreneren på proffnivå her til lands.

– Det er jo selvsagt morsomt, men ikke noe jeg tenker på i det daglige. For meg er det viktigste å kunne fortsette å utvikle meg som trener, og derfor stortrives jeg godt i rollene som assistenttrener og som heltidsstudent.

Merk: Siden denne saken ble publisert har Notodden rykket ned til 2. divisjon, mens Erga har fått rollen som hovedtrener for laget.

Tar utdanning i idrett

Magnus kombinerer jobben i Notodden FK med å ta en bachelor i idrettsvitenskap på Universitetet i Sørøst-Norge (USN) på campus Bø. Der lærer han blant annet om idrettscoaching, ledelse, fysiologi og rehabilitering.

– På universitetet lærer jeg hvordan trenere best kan utvikle lag og enkeltspillere. Dette gjør at jeg kan foreta bedre avgjørelser på treningsfeltet, som igjen gir meg større trygghet i rollen som trener.

Magnus, som tar en studiefordypning i trenerrollen, føler seg også trygt tatt vare på av lærerne som underviser på idrettsvitenskap.

– Kompetansen til faglærerne ligger veldig høyt, men likevel er det ikke skummelt å be dem om råd. Jeg kan enkelt banke på døra deres når jeg har behov for hjelp, enten det er i et fag eller utfordringer jeg står overfor i rollen som trener.

– Jeg føler at foreleserne virkelig bryr seg om studentene sine, og at de vil gjøre det de kan for at vi skal bli så gode trenere som mulig.

Kenneth Dokken og Magnus Erga i Notodden FK foran pc. foto.

DEDIKASJON: – Du må være dedikert for å klare å kombinere rollene som student og trener. Det blir ofte arbeid på kveldstid, men siden jeg vil drive med dette er det ikke noe problem for meg, sier Magnus. Her med Kenneth Dokken, hovedtrener i Notodden. (FOTO: Nyebilder).

Godt studentmiljø i Bø

Noe av det beste Magnus vet med å studere idrettsvitenskap i Bø, er det faglige båndet han har med medstudentene sine.

– På studiet er vi en flott gjeng som deler en sterk interesse for idrett og trenerrollen. Vi har mange gode samtaler om utvikling av utøvere og komponering av lag.

– Jeg diskuterer nesten like mye fag med dem som er interessert i andre sportsgrener enn fotball, for vi møter ofte på like problemstillinger på tvers av idrettene.

Og det er ikke bare fotball du får prøve deg i som idrettsvitenskapsstudent.

– I løpet av første studieår, jobbet vi med mange typer idretter, som blant annet volleyball, innebandy, slalåm, skøyter og svømming. Gjennom å drive med så mange ulike idretter sammen, knyttet vi studentene sterke bånd oss imellom. Det ble et skikkelig bra studiemiljø og vi hadde det veldig gøy sammen, både under studiene og på fritiden.

Magnus Erga studerer idrettsvitenskap på USN campus Bø.

For selv om Bø er en liten plass, har Magnus erfart at det er masse å ta seg til.

– Studentmiljøet i Bø er veldig bra. Kroa må du sjekke ut mens du studerer her, for det er studentenes eget konsert- og utestedslokale. Der koker det, for å si det sånn. Jeg husker særlig en konsert med Karpe Diem, som tok helt av. Ellers er det gode muligheter for å holde seg aktiv på fritiden også, noe som er kjekt for oss idrettsstudenter.

– Vi har sandvolleyballbaner på campusen, fotballbane, idrettspark og svømmehall rett ved, også er det mange gode muligheter for å dra til fjells året rundt i nærheten.

Å jobbe med idrett er en del av studiene

Som student på idrettsvitenskap får du også lov til å prøve deg ute i arbeidslivet. På 2. og 3. studieår skal alle studenter ut i det som kalles for praksis, hvor de får jobbe med idrettsfaget på en arbeidsplass eller i en organisasjon.

– Våre studenter har blant annet praksis i idrettsklubber, særforbund, rehabiliteringsinstitusjoner, treningssenter og skoler, bare for å nevne noe, sier universitetslektor Jo Grønlund.

Magnus Erga under kamp med Notodden FK. foto.

ERFAREN: Tross sin unge alder, har Magnus Erga allerede erfaring fra treneryrket. Som student på idrettsvitenskapstudiet får du også erfaring gjennom praksisperiodene. (Fotohttps://www.usn.no/studier/finn-studier/idrett-kroppsoving-og-friluftsliv/bachelor-i-idrettsvitenskap/: Karianne Søfteland/Telen).

Han understreker at du som vil søke idrettsvitenskap ikke behøver samme mengde erfaring som Magnus.

– Det er overhodet ikke noe krav om at du har jobbet som trener eller med idrett for å begynne på idrettsvitenskap.

– Så lenge du interesserer deg for idrett, sport, fysisk aktivitet eller helse, og kunne tenke deg å jobbe med dette på heltid etter studiene, er dette en bra utdanning for deg.

– Det eneste du bør merke deg er at studiet er moderat fysisk krevende, og at du må være svømmedyktig.

• Høres idrettsvitenskap ut som noe for deg? Vi håper å se deg som ny student til høsten

Slik blir du klar til studentlivet

Du er ferdig på videregående skole og skal begynne å studere på universitetet. Hva venter nå? Vi hjelper deg med å bli klar for studentlivet.