Daniel Bienek har en mastergrad (MSc) i Samfunnsernæring fra OsloMet, og har jobbet som rådgiver hos selskapet Animalia og ved Sykehuset Telemark. Han har spesialkompetanse innen matproduksjon, klima, og bærekraft og kan også mye om effekten av fullkorn på fordøyelsen vår.

Så hvorfor drømmer han nå om en jobb i videregående skole?

– Jeg hadde en gjesteforelesning ved OsloMet. Etterpå spurte min gamle professor om jeg hadde vurdert å undervise.  Å stå foran studentene ga meg en god følelse som jeg ikke hadde kjent tidligere.  De var veldig engasjerte, og jeg fikk mange spørsmål.

Nervøs før praksisperioden

Det ble starten på en prosess som fikk Daniel til å skifte fokus. Fra å skulle jobbe med fag og forskning, til å vurdere å bli lærer. Men det var ikke før han var godt i gang med PPU-studiet på USN at brikkene falt på plass. Og de siste bitene landet under den seksti dagers praksisperioden høsten 2020.

– Jeg fikk praksis på en videregående skole i hjembyen min Skien. Jeg var veldig nervøs, usikker og skeptisk til hva jeg kunne bidra med. Jeg husker jeg skalv i stemmen da jeg møtte elevene første dagen. Etter dag to så sank pulsen, og etter to uker føltes det som om jeg ikke hadde gjort noe annet.

– Nå skjønner jeg godt hvorfor mange sier praksisperioden er den beste tiden på PPU-studiet. Det var helt fantastisk.

En pedagogisk verktøykasse

Daniel er halvveis med PPU på campus Notodden, og kan ikke vente på neste mulighet til å møte elevene i klasserommet igjen våren 2021. Han beskriver PPU som det mest intense studiet han har vært gjennom, med mer pugging og mer jobbing enn masteren. Til gjengjeld har han fått med seg en pedagogisk verktøykasse, som gjør at han står godt rustet til å undervise. En robusthet som gjør at han kan takle også de tunge dagene i klasserommet.

– Jeg har fått et større arsenal jeg kan bruke.  Det er rart, fordi mye av det jeg har følt på og gjort intuitivt, har jeg nå fått satt ord på.  Jeg har lært mye teori, som jeg kan koble til mine egne opplevelser fra å undervise.

– Jeg likte å lære bort til andre før jeg begynte på PPU og trodde jeg kunne"løpe", men dette halvåret på PPU har jeg virkelig trent på å "gå".

Blir lektor med PPU

Daniel tar PPU med spesialisering i naturfag. Det passer godt med masterutdanningen han har fra før. PPU-studiet gjør ham til lektor, og det synes han er veldig kjekt.

– Lektorkompetanse kan brukes i mange typer jobber, både innenfor stat og kommune. Jeg kan også gå videre med en doktorgrad.

Første halvår av PPU-studiet har vært preget av koronapandemien, og det har vært mye digital undervisning. Daniel sier det hjelp veldig da studentene endelig kunne møtes til samling på campus Notodden.

– De andre PPU-studentene har andre spesialiseringer enn meg, og vi har hatt veldig mange gode og stimulerende samtaler i studentkafeen.

Engasjerte forelesere

Daniel er veldig fornøyd med studiet og måten det har vært lagt opp på, og berømmer foreleserne for å være både engasjerte og tilgjengelige for studentene.

– Vi startet med undervisning ute, og det var en ny og spennende erfaring å oppleve naturfag utendørs. Vi har veldig engasjerte forelesere. De er flinke til å koble teoriene med handling i praksis. På den måten får vi automatisert de pedagogiske teknikkene, og vi forstår bedre relevansen av det vi lærer. Et spørsmål som vi hele tiden reflekterer mye rundt, er "hvorfor skal jeg kunne dette?"

Å hjelpe barn og unge gir glede

Daniel håper kunnskapen hans om mat og ernæring kan komme til nytte i lærerjobben. Han er opptatt av å normalisere mat og spising, i en tid da mange ungdommer sliter med nettopp dette. Nå er han i gang med å søke vikarstilling på praksisskolen i Skien, og håper på fast jobb der en dag.

– Å studere PPU har vært et riktig valg for meg. Det er viktig å ikke glemme barnas språk når du blir voksen. Å hjelpe barn og unge gir meg glede. Derfor er læreryrket det rette for meg.

Lærerstudent ved USN

Her er lærerutdanningene du kan velge

Vil du jobbe med formidling og få muligheten til å spille en viktig rolle i barnas liv? Vi har lærerutdanninger for alle, uansett hvilken aldersgruppe du ønsker å jobbe med.