Har du en liten eventyrer i magen og har lyst å jobbe med noe spennende som brefører eller klatreinstruktør?

Du kan oppnå drømmen ved å ta en bachelor i friluftsliv, kultur- og naturveiledning, og så må du bestå noen emner i veilederstigen vår.

Høres litt innviklet ut? Ikke fortvil. Det er ikke så vanskelig som det høres ut. Her forklarer Fredrik G. Christoffersen, som har jobbet på studiet i 25 år, nærmere om hvordan du går frem.

Dette må du bestå i friluftslivfag

Som del av en bred og solid kompetanse innenfor friluftsliv, kultur- og naturveiledning har du mulighet for å fordype deg i spesifikke friluftslivsaktiviteter. Innenfor disse aktivitetene har vi laget veilederstiger med kompetansebevis for ulike nivåer i de ulike stigene.

– Hvis du ønsker å jobbe innen føring og guiding knyttet mot bre, må du følge veilederstigen. Du må bestå emnene grunnkurs bre, fordypning bre og friluftsliv og ulykkeshåndtering, forklarer Fredrik.

Veilederstigen vår hjelper både deg som student og fremtidige arbeidsgivere med å dokumentere nødvendig kompetanse og kvalifikasjoner du må ha for å drive veiledning, guiding og eventuelt føring innen spesifikke aktiviteter.

Friluftslivstudenter på rekke og rad oppe på en fjelltopp, smilende til kamera.

– Vi har en samarbeidsavtale med Norsk Fjellsportforum som sidestiller USN-utdanningen med deres breinstruktør 1-kompetanse, forteller Fredrik.

Slik spesialiserer du deg innen bre, skog og fjell

For å jobbe som breinstruktør, må du også søke Norsk Fjellsportforum om bli godkjent, og du må oppfylle kravene med blant annet nok egenaktivitet.

– Hvis du vil bli klatreinstruktør, har USN en fordypning innen klatring hvor du i hovedsak jobber med grunnleggende klatring og veiledning på sportsklatrefelt.

– Ønsker du instruktørgodkjenning innen klatring, bør du gå utdanningsveien hos Norsk Fjellsportforum eller Norges klatreforbund, sier Fredrik.

Her finner du spesialiseringene i friluftslivsfag som brefører eller klatreinstruktør:

• Skog og fjell
  • Klatring (ingen egen stige, men du tar grunnkurs før du tar videre klatreutdanning hos for eksempel klatreforbundet)
  • Bre
  • Fjellsport (ingen egen stige, men du må ha enten klatring eller brefordypning for å komme inn)
  • Vinter, bratt
  • Vinter, ekspedisjonstil

Dette utstyret trenger du i undervisningen

Du trenger ikke alt utstyret ved studiestart. Listen er kun en anbefaling og laget for å unngå at du skaffer utstyr som du ikke trenger i undervisningen.

Tre mennesker på litt avstand i en bratt snødekt fjellside med klatretau og fullt utstyr. Illustrasjonsbilde

Noe fellesutstyr får du låne av universitetet som telt, presenninger, gryter, pulker, kanoer, kanotraller og båter.

Følgende personlig utstyr må du ha fra andre studieår:

2. og 3. studieår – friluftsliv, bre, klatring, fjellsport

• Isøks. Vi anbefaler en litt tyngre breøks med alpinblad, for eksempel Grivel, Petzl, Charlet.
  • Stegjern. Her har vi ingen anbefalinger. Valg av stegjern er avhengig av hvilken type støvler du bruker. Vi anbefaler relativt stive støvler/stegjern, men ikke nødvendigvis støvler av plast, som gjerne oppfattes som for stivt ved anmarsjer og til annet turbruk. For eksempel Petzl, Charlet, Black Diamond.
  • Klatresele. Vi anbefaler studentene å bruke både bryst- og sittesele. Sitteselen bør være en alpinsele med sentralløkke, utstyrsløkker og justerbare beinløkker.
  • Klatrehjelm. Her er det mange varianter og prisklasser, Camp, Petzl, Grivel. Fås kjøpt i utstyrsforretninger i Bø.

Hvor godt trent må jeg være for å studere friluftsliv?

Hvor godt trent må jeg være for å studere friluftsliv, kultur og naturveiledning? Og hva slags utstyr må jeg ha? Her får du svarene.