–  Da jeg startet på bachelorstudiet var jeg overrasket over hvor mange andre fag det var. Det handler nemlig ikke bare om IT og programmering, sier IT-student Jean R. Ødegård.

Han forteller at studentene også lærer om ledelsespsykologi, organisasjonspsykologi, teamarbeid, konflikthåndtering, prosjektledelse og markedsføring.

– Dette IT-studiet gir deg muligheten både til å ta en ren utviklerjobbb, men også til å ta jobber som prosjektleder.

Du kan også bli rådgivende konsulent i større firmaer.  Vi ser på hvordan en bedrift blir drevet, lærer om systemutvikling, kjører SWOT-analyser, ser på markedet, ser på brukertester og blir et bindeledd mellom dataingeniørene og alle andre. Arbeidsmarkedet skriker etter denne typen IT-folk, sier Jean.

it student Jean

Kreativt gründermiljø

På campus Vestfold finner du teknologi-inkubatoren Silicia AS, en slags fødselshjelper for mennesker som gjerne vil starte ny bedrift.

En god idé er bra å ha, men ikke nok. Gründere trenger hjelp. De trenger gjerne et kontor og rådgivere som kan hjelpe dem med å gjøre ideen lønnsom. Ikke minst trenger de å møte de rette folkene. Det vi gjerne kaller å bygge et nettverk.

Alt dette får du hos Silicia. Og her treffer du Jean R. Ødegård, når han ikke er på forelesning da, eller engasjert i et av de mange studentvervene sine på campus.

Internship i IT-studiet

Jean valgte internship i stedet for bacheloroppgave i siste semester på IT-studiet. Han jobber hos Rada Labs AS, som er en gründerbedrift hos Silicia.

– Ved endt praksisperiode skriver jeg en omfattende rapport om hva jeg har opplevd disse månedene og blir vurdert ut fra den, i stedet for en vanlig bacheloroppgave. Takket være Rada Labs og Silicia, er jeg med på å skape en potensiell arbeidsplass for meg selv.

Får møte IBM

Jean bruker mange av fagene i gründerlivet sitt, ikke minst de som handler om prosjektledelse, forretningsutvikling og markedsføring.

– Vi lærer også om samfunnsvitenskapelig metode. Det får jeg nytte av nå, når vi også er koblet på noe av USNs forskningsvirksomhet. Da er det viktig å kunne snakke språket til dataingeniørene, språket til forskerne og språket til kundene. Nå til uka skal jeg være med forskerne på et møte med IBM, og det er jo kult å være med på et møte med et så stort IT-selskap. Jeg hadde aldri fått til alt dette, hvis jeg hadde tatt en vanlig IT-bachelor. IT har vært livet mitt og hobbyen min siden jeg var åtte år gammel. Det som gjør dette studiet gull verdt, er at det gir så gode jobbmuligheter.

Vant #hack4no

Rada Labs består av fem USN-studenter, og ble startet etter at de vant konkurransen #hack4no, som Kartverket og USN arrangerer hvert år på campus Ringerike.

USNs IT-studenter er ivrige deltakere på konkurransen, sammen med mange andre. Her stiller offentlige etater med åpne data, som kan brukes for å utvikle nye apper og løsninger. Gruppen til Jean kom opp med en app for smartere formidling av ledige stillinger. De startet et samarbeid med Finn.no, og mottok skybasert infrastruktur for et par hundre tusen kroner fra Microsoft.

Allerede flere jobbtilbud

Nå holder de på å ferdigstille appen for testing, samtidig som de er involvert i flere nye spennende prosjekter. Det er ikke mye penger i den lille bedriften foreløpig, men Jean ser for seg at det kan bli muligheter for lønnet arbeid etter hvert.

– Jeg kommer tilbake hit når de kan betale for meg, det er mulig jeg må lukte på arbeidsmarkedet i mellomtiden. Det som er så fint, er at jeg bygger nettverk her. Det er allerede flere jobbtilbud og muligheter. Mange stillinger lyses aldri ut, men jeg får vite om dem via de andre som holder til her. Vi møtes jo hele tiden, ikke minst rundt bordet her på det felles kjøkkenet og spiserommet.

En helt ny forretningsidè er det som tar mesteparten av tiden til Jean om dagen. Flere av bedriftene hos Silicia står bak, og skal inn som partnere sammen med Jean. Det vil han ikke si så mye om, og sånn er det jo gjerne med nye ideer. Man vil ikke at andre skal snappe dem opp.