Dania Fakih går siste året på bachelor i sosiologi, og angrer ikke et sekund. Dette er studiet for henne. Men hva innebærer det egentlig å studere sosiologi? Og hva kan du bli som sosiolog?

Sosiologi: Vitenskap om samfunnet

En utdanning i sosiologi kan brukes til veldig mye.

Sosiologi betyr vitenskap om samfunnet og menneskers sosiale liv. Som sosiolog jobber du med samfunnesrelaterte oppgaver.

I studiet lærer du å forstå individet i det store samfunnet, og du prøver å forstå hvorfor individet og grupper av mennesker handler slik de gjør. Prinsippet kalles "menneske i samfunnet, samfunnet i menneske" og du lærer om det allerede i første semester, under innføring i sosiologiemnet. Vi forsker på, og analyserer rett og slett det samfunnet som du og jeg bor i.

Gjennom sosiologistudiet kommer du til å endre måten du ser verden på, mener Dania. Du lærer deg å se ulike perspektiver, og klarer å sette deg bedre inn i de ulike delene av samfunnet. Du lærer å samle inn data, forstå og tolke dem. Du vil ha med deg rik erfaring når du er ferdig utdannet.

Hva er drømmejobben for en sosiologistudent?

Dania har planene klare. 

– Mitt mål, drøm og største ønske er å bli tollaspirant. Dette er noe jeg har hatt lyst til å bli lenge.

Dania tok et friår etter videregående for å søke på en tollerstilling. Hun måtte da ta førekort i rekordfart, men fikk oppkjøring etter søknadsfristen til drømmejobben. Motivasjonen for å jobbe i tolletaten var fortsatt der, så hun sendte dem en epost med spørsmål om hvilke relevante studier hun burde søke. På lista stod blant annet jus, økonomi, sosiologi og ingeniørutdanninger, samt utdanninger som er samfunnsrelevante. Dania tok først et årsstudium i bedriftsøkonomi for å komme et steg videre mot drømmen. 

I løpet av året som økonomistudent så Dania en video laget av noen studenter. Den vekket interessen hennes. Hun lurte på hva disse studentene studerte, og fikk til svar at det var sosiologi på campus Vestfold.

– Det så ut som de hadde et kjempehyggelig studentmiljø. Da jeg hørte at det var sosiologi disse studentene studerte, var jeg ikke i tvil hva jeg skulle søke på. Det matchet med svaret jeg fikk fra tolletaten også. 

Sosiologi ga mersmak!

Dania begynte på et årsstudium i sosiologi og søkte seg til en bachelor.

– Jeg vil fortsatt bli tollaspirant, men jeg vurderer også å videreutdanne meg til noe mer innenfor sosiologi. En fordypning i kriminologi, eller andre relevante studier som retter seg mot sosiologistudiet er høyst aktuelt når jeg er ferdig med bachelorgraden min, sier Dania. 

Slik er studiet

Sosiologstudiet er på en måte lagt opp til to år, sier Dania. Deretter bygger du på med de relevante emnene som du ønsker underveis. Det finnes mange emner som går inn i samfunnsvitenskapelige temaer, som for eksempel historie som jeg tar nå, kultur- og språk, jus, ingeniørfag, it og teknologi, psykologi og økonomi. Så det er mange retninger du kan spesialisere deg i. 

Dania studerer sosiologi i kollokviegruppeDania anbefaler å studere i kollokviegrupper

Vi pleier å ha seminargrupper før forelesningen starter, og andre ganger etter. Når du er student er det lurt å danne en kollokviegruppe, mener Dania. Det gjør at man kan studere og sparre med andre studenter. Vi har også gjesteforelesere som gir deg ekstra inspirasjon og kunnskap. 

Så er du interessert i å lære mer om samfunnet, om hvordan mennesker blir formet av samfunnet og hvordan mennesker selv bidrar til å forme samfunnet, så har Dania et råd til deg: Det er et veldig spennende studium og du vil bli attraktiv på arbeidsmarkedet. Du vil ikke angre!

Derfor burde du velge økonomi og ledelse ved USN Handelshøyskolen

Vil du ha en sikker utdannelse innen økonomi med stor faglig bredde og mulighet for lederansvar i fremtiden? Da har vi utdanningene for akkurat deg.