Dagene blir lysere og lysere og det frister kanskje å nyte sola istedenfor å lese til eksamen? Da gjelder det å konsentrere seg og gjøre det du skal for at du skal bli godt forberedt til eksamen!

Student Elise

Elise er lærerstudent ved campus Vestfold. Hun gir deg 12 smarte tips og råd for å være best mulig forberede til muntlig eksamen.

12 eksamenslesetips

1. Liste

Lag en liste med det du vil gjøre før eksamen – mens du lager listen får du en oversikt over hva du skal gjennom av pensum og det gir deg en fantastisk følelse å krysse ut punktene etter hvert som du er ferdig med dem.

2. Lag en plan

Lag en overordnet plan med tydelige delmål. Den store oppgaven «lese til eksamen» blir på denne måten overkommelig oppgave. En god plan hjelper deg dessuten til å ta et skritt av gangen Du vil oppdage at du får gjort mye før selve eksamensdagen

illustrerer tips nr 3 til eksamen: bruk fargekoder

3. Fargekoder

Bruk fargekoder når du markerer tekst. Elise bruker tre farger. Hun bruker en farge på kilder, en på begreper og en tredje på viktige poeng.

4. Musikk

Jeg foretrekker å høre på musikk mens jeg leser, sier Elise. Hun anbefaler å høre på musikk uten tekst fordi det øker konsentrasjonen.

5. Ta pauser

legg inn noen pauser, slik at hodet får koble av innimellom; gå en tur, drikk en kaffe i sola eller slapp av på sofaen noen minutter. Pauser gjør at du kan lese mer konsentrert når du leser og det tar lenger tid før du blir sliten.

6. Emneplan

Les gjennom emneplanen og merk deg begrepene i den.

7. Del

Del med andre studenter – en god delingskultur mellom studenter vil lette arbeidet for alle. Del gjerne tankekart, notater, sammendrag eller presentasjoner.

8. Forelesningsnotater

Gå gjennom forelesningsnotater og PowerPointer fra forelesningene. Dette er både en fin måte å repetere pensum på og du vil se hva forelesere legger vekt og hva som er vesentlig å få med seg før eksamen.

9. Arbeidskrav

Les gjennom arbeidskrav og oppgaver du har gjort i løpet av semesteret. Det gir både en fin repetisjon og påminnelse på hva du har jobbet med.

10. Belønning

Når du er ferdig med en oppgave, gir du deg selv en belønning. Som en ekstra pause, god kaffe eller kanskje en sjokolade?

Slik lærer du pensum best

– Ikke stol på hukommelsen. Gjør notater, lær deg digitale verktøy og diskuter mye med studiekameratene.

11. Tankekart

Lag et tankekart, gjerne flere tankekart, mener Elise. Du kan for eksempel dele det inn i begreper og emner eller temaer

12. Snakk sammen!

Det er lurt å snakke med andre studenter om eksamensstoffet.

Da ønsker vi deg lykke til på muntlig eksamen!