Vi vokser opp med spørsmålet, men finner vi noen gang svaret? Når er jeg egentlig stor? Når bestemmer jeg meg? Hvordan blir jeg egentlig noe som helst?

Det er lov å ikke vite

Først og fremst – slapp av! Ta et dypt pust, fyll lungene godt og slipp skuldrene ned. Å velge hva du vil studere, er bare steg nummer én. Og det er ikke sånn at bordet fanger. Nei, her er det mer enn lov til å ombestemme seg eller bygge videre med noe litt annet enn først planlagt.

Hvis du føler deg stressa, usikker og dårlig forberedt på å skulle velge ut stien for resten av livet, så er du ikke alene. De fleste lurer fortsatt litt på hva de skal bli når de «blir store» uansett hvor store de er.

Hva er jeg interessert i?

Du trenger ikke vite fra du er barn hva du skal bli når du blir stor, men kanskje du vet hva du liker å holde på med? Er du mer interessert i mennesker enn teknikk? Kanskje du vil komme til bunns i ting, eller er du den aller beste i verden til å forklare ting?

Begynn i det små. Hva liker du å holde på med, hva er du god på?

– Det kan være lurt å tenke på hva du har lyst til å drive med etter studiene. Hva slags jobb kunne du tenke deg? Vil du for eksempel jobbe alene eller sammen med andre? Vil du jobbe ute eller inne?

– Snakk med dem som kjenner deg, venner og familie og hør hva de tenker. Ofte vil du kunne få råd av foreldre eller foresatte. Prøv gjerne å finne ut bakgrunnen for rådene de gir, sier Anne Holm-Nordhagen. 

Hun er universitetslektor på USN og programkoordinator for universitetets master i karriereveiledning. Anne har jobbet som lærer og rådgiver i videregående skole i over 10 år, og har lang erfaring med å veilede usikre fremtidige studenter fram til rett studium.

Sånn velger du riktig utdannelse

Det er et par klisjeer som gjelder. Det er klart du må følge hjertet ditt. Gjør det du har lyst til, drømmer om, det du ønsker deg, ta en sjanse. Videre kan det være fint å se hvilke jobber framtiden faktisk trenger.

  • Hva kommer vi til å drive med når du er ferdig utdannet?
  • Hvilket felt ønsker du å være med på å bygge?
  • Gjør litt detektivarbeid på hvilke jobber som etterspørres, hvilke nye jobber som dukker opp.
  • Mest sannsynlig finnes det tonnevis av jobber du ikke engang er klar over at eksisterer. 
  • Vi hjelper deg gjerne med å lete dem opp.

Anne anbefaler også å teste ut arbeidslivet for eksempel gjennom sommerjobb. Det kan fortelle deg litt mer om hva slags type arbeid du trives med. For det er lurt å tenke litt fremover når du skal velge utdanning.

– Hvor skal utdanningen føre deg? Snakk også med folk du kjenner og andre i familien din om jobbene deres.

Bra nettsteder for å finne utdanning

– Det finnes gode sider på internett som kan hjelpe deg med å finne det studiet som kan passe for deg.

  • Samordna opptak er ikke bare en søknadsportal. Det er også et bra sted for å få oversikt over studietilbud over hele landet.
  • Utdanning.no har også veldig mange bra verktøy, og kan blant fortelle deg om hvilke muligheter for jobb som de forskjellige studiene gir, forteller Anne.

Det er lov å prøve (og å feile)

Noen ganger blir ikke valget helt som du hadde sett for deg. Det er ingen angrerett på studievalg, men det betyr ikke at du ikke kan prøve og feile.

Alle studiepoeng du får, er gode studiepoeng som du mest sannsynlig kan bruke til noe annet senere. Selve erfaringen med å studere er også gull verdt, mange sier til og med at du trenger et helt studieår på å skjønne hvordan studere. Dessuten er vi som universitet tett koblet på arbeidslivet, slik at du faktisk får testet ut det du tror du vil bli.

Lærerstudenter får stå foran klasserom med støtte fra veiledere og kjenne på hvordan det føles, for eksempel. Og hvis det ikke føles riktig, så vet du jo i hvert fall det. Da er du et skritt nærmere å finne ut hva som er rett for deg.

NB: Husk også at det alltids er mulig å teste et årsstudium. Da får du verdifulle studiepoeng, erfaring med å studere og lærer kanskje litt mer om deg selv underveis. 

Tre studenter på Ringerike

Slik velger du utdanning ut fra hvem du er i vennegjengen

Din rolle i blant vennene dine kan si mye om hvilken utdanning du bør velge.