Flere lurer på hvordan det er å studere ved campus Kongsberg.

– Campus Kongsberg har studenter fra Tromsø i nord, Kristiansand i sør, Haugesund i vest og Fredrikstad i øst, sier Maren. 

Selv om du ikke kjenner noen i Kongsberg, kan du forvente deg en sosial studietilværelse. 

– I Kongsberg er det vanlig at omtrent ingen av de nye studentene kjenner hverandre fra før, så vennegjenger dannes på tvers av byer og steder. Med så mange kontaktsøkende mennesker på samme sted, er det ikke rart fadderuken for mange er det aller morsomste i løpet av studietiden.

 

Fadderuka i Kongsberg

Selv er Maren fra Bergen, men bodde allerede i Kongsberg sammen med samboeren da hun begynte å studere.

– Jeg jobbet i full stilling som daglig leder da jeg bestemte meg for å begynne å studere økonomi og ledelse. Det første året kombinerte jeg 100% jobb med 100% studier, og fikk dessverre ikke deltatt i fadderuka. Jeg har likevel en god vennegjeng i klassen min, men vil absolutt anbefale nye studenter å bli med på fadderuka.

Studiestart på KongsbergSpente nye Studenter under studiestarten på Kongsberg. 

Under studiestarten deles alle nye studenter inn i faddergrupper, som ledes av egne faddere. Fadderne er USN-studenter som allerede har studert ett år eller mer.

– Faddere vet hvordan det er å starte som student på Kongsberg. Deres jobb er å hjelpe alle nye studenter gjennom studiestarten, og selvfølgelig å organisere all moroa som skjer under fadderuka. Her kan du ha det veldig gøy, og du kan delta på alt som det er lagt opp til, uten å drikke så mye som en dråpe alkohol.

– Fadderuken handler ikke om å bli mest mulig full, men å bli kjent med dine nye medstudenter. Og det gjøres best ved å huske det du har opplevd kvelden i forveien.

Studentfrivillighet i Kongsberg

Etter at fadderuka er over, starter studiene dine for alvor. Maren forteller at det er da vennskapsbåndene du knytter under studietiden kommer til nytte.

– Å studere kan være ganske hardt. Derfor er det viktig å lufte hodet sitt innimellom, og ta helt fri i helgene. Det er enklere å finne på noe gøy når du har venner å være sammen med, men fadderuken er heldigvis ikke eneste muligheten du har til å møte nye mennesker i Kongsberg.

Som student har du mulighet til å bli med i en drøss av studentorganisasjoner og ta frivillige verv ved siden av studiene. Du kan blant annet engasjere deg i Studentsamfunnet i Kongsberg, en frivillig organisasjon drevet av studenter som arrangerer de fleste og største studentarrangementene i Kongsberg.

– Ikke bare får du mange gode venner fra andre studieretninger gjennom jobben, det gir samtidig et solid nettverk og det tar seg bra ut på CV-en. Når du en dag skal søke jobb, ser arbeidsgiver at du har opparbeidet deg arbeids- og kanskje til og med ledererfaring, mens du samtidig har vært student. Det er ikke verst.

Studentgalla på campus Kongsberg. foto.

Som medlem av Studentsamfunnet i Kongsberg kan du bli med på å arrangere store studentaktiviteter og få rabatter hos mange ulike butikker og serveringssteder i byen. Her fra kongsbergstudentenes egen galla, som SiKs gallastyre organiserer hvert semester. (Foto: SiK Fotos).

Her kan du lese om noen av de frivillige studentorganisasjonene, linjeforeningene og studentgruppene som du kan bli med i:

Byliv og friluftsmuligheter

Maren er opprinnelig fra Bergen, men trives godt i den lille innlandsbyen. 
 
– Kongsberg er en ganske kompakt by, med et bra busstilbud og en campus som ligger sentralt. Studenter har derfor ikke behov for bil om de bor i nærheten av sentrum. Tilbudet av kafeer, spisesteder og shopping er bra. I tillegg er Oslo kun halvannen time unna med tog, så du kan enkelt ta en storbytur i helgene om du ønsker det.

En storbytur har det derimot ikke blitt på Maren så langt. Naturen i og rundt Kongsberg har til nå fristet mer.

– Er du glad i å være ute i naturen, er Kongsberg helt super. Du har turmuligheter omtrent overalt, og siden det er en innlandsby blir det ganske varmt om sommeren.

– Vintrene blir på sin side ofte snørike. Med mange gode skiløyper i nærheten og et eget alpinsenter med studentrabatt på heiskort bare minutter unna sentrum, er dette et lite vintereldorado.

Fargeløpet i Kongsberg 2018. foto.

Enten det er under Fargeløpet eller ellers i året, er Kongsberg sentrum en hyggelig plass å besøke. (Foto: SiK Fotos). 

På kveldstid har du muligheten til å møte andre studenter ute på byen, uten at det nødvendigvis koster skjorta. 

– I Kongsberg har vi en egen studentkro som heter Louis. Her arrangeres quizer, beer pong-konkurranser og større temafester. Prisene på drikke er studentvennlige, så det er ofte mye folk og bra liv her. Louis ligger midt i sentrum, så du kommer deg enkelt herfra og til byens andre utesteder eller til konserter på musikk- og kulturscenen Energimølla, der studenter også kan jobbe frivillig.

Studentidrettslaget Trimius

I tillegg til friluftsliv kan studenter holde seg i fysisk aktivitet gjennom byens idrettstilbud.
 
– Treningssentrene i byen gir ofte studentrabatter, også er det selvsagt flere lokale klubblag innen mange idretter som studenter kan bli med i. Men jeg anbefaler å først sjekke ut tilbudet hos vår egen studentidrettsklubb, Trimius. Her driver studenter med mange forskjellige idretter, og selv spiller jeg volleyball. I volleyballgruppa fokuserer vi mest av alt på å ha det gøy og være sosiale sammen, både på og utenfor banen.

Trimius Miners Baseball. foto.

Baseball er én av mange idretter du kan bli med på i Trimius. Baseballaget til kongsbergstudentene vant i 2018 student-NM i baseball under Bergen Challenge. (Foto: SiK Fotos).

I tillegg til at du holder deg i form, peker Maren på at studentidretten er enda en god arena å bli kjent med andre studenter i byen på.
 
– Den største fordelen med å bli kjent med andre, er at du føler deg som en del av et rikt studentmiljø. Inne på campusen vår kan det tidvis være mange studenter samlet, og ingenting er så hyggelig som å støte på et kjent fjes og slå av en prat. Uansett hvem det er eller hvordan dere kjenner hverandre, så er det godt å ha venner når du er student. Bare kom til Kongsberg og bli med på all moroa, så skal du se at det aldri er så enkelt å få seg nye venner som i studietiden.