Å velge utdanning er et av de viktigste – og vanskeligste – valgene i livet. Mye grubling rundt har jeg valgt rett studium? Hva gjør jeg hvis motivasjonen svikter? Vil jeg takle å være student på et universitet, tro?

Overgangen fra å være elev på videregående skole til universitetsstudent kan være brå og tøff for mange. Men ikke stress. Som student hos oss har du en drøss av gratis kurs å velge blant som handler om å mestre din nye hverdag.

– Vi gjør alt vi kan for at våre studenter skal komme gjennom studiene helskinnet, og har satt sammen en kursrekke som gir gode tips for å kunne lykkes som student, forteller karriererådgiver Guro Johansen.

– Det kan være en god investering å bruke et par timer for å få gode tips på studieteknikk.

Slik hjelper vi deg til å lykkes som student

USN er opptatt av at du skal trives både med studiene dine og i rollen som student. Kursene gir deg tips til hvordan takle forventninger, finne motivasjon og planlegge studieaktivitetene, smarte læringsmetoder og lesestrategier.

– Vi tilbyr også karriereveiledning og karriererelaterte kurs. Og vår studentprest holder kurs i mindfullness og er alltid tilgjengelig for studenter som trenger en god samtale, forteller Guro.

– Vi er her for at du som student skal lykkes med studiene dine og dørene våre er alltid åpne. Enten du trenger å reflektere over karrierevalg, har behov for tips i studiemestring eller trenger tilrettelegging av studier.

Kursene er gratis for deg som har betalt semesteravgift. Sjekk campuskalenderen på min.usn for å finne ut når hvilke kurs går på akkurat ditt studiested.

15 gode tips til studiemestring

1. Finn ut hvor, når og hvordan du lærer best. Tidlig om morgenen? Hjemme? På lesesal? I biblioteket? Prøv ut ulike steder og tider.

2. Finn din måte å ta notater på. Lese en og en bok eller flere om gangen. Fordeler med å jobbe alene versus kollokviegruppe.

3. Gå aktivt inn i rollen som student.  På samme måte som å «gå på jobb» skal du «gå på studiet».

4. Ta pauser, også fra nettet. Gå gjerne ut en tur, avtal å møte noen til en kaffe eller lignende.

5. Aksepter at ting ikke alltid går som planlagt. Sjekk innimellom hva du faktisk har lært for å beholde roen. Snakk med andre.

Guro JOhansen og Thorvald Abrahamsen som karriererådgivere på et kurs foran lerret.

HOLDER KURS: Karrirerådgiverne Guro Johansen og Thorvald Tangjerd Abrahamsen gir mange nyttige tips til deg som ny student.

6. Hva må du fokusere på? Finn essensen i faget og bygg videre på den.

7. Tenk langt frem. Lag ukeplaner som går over tid. Gled deg til det som venter.

8. Jobb aktivt med faget gjennom å tenke, lese, skrive og snakke om faget.

9. Skryt av deg selv. Og belønne deg selv.

10. Utsett ikke til i morgen. Ikke vent med å starte med oppgaver du skal gjøre.

11. Vær kritisk. Ikke lytt til alt medstudentene sier, stol på dine egne oppfatninger.

12. Bruk biblioteket aktivt. De som jobber der vil gjerne hjelpe deg.

13. Vær sosial. Sett av tid til å være sammen med vennene dine.

14. Søk hjelp. Bruk studieveileder, rådgivere, faglærere og andre støttesystemer for planlegging, hjelp og karriere.

15. Ikke press deg selv til å lese når du ikke har lyst, men finn årsaken til hvorfor og hva du kan gjøre. Snakk med noen om dette ved behov.

Slik får du mest ut av forelesningen

• Gjør notater underveis. Manuelt eller digitalt, finn din metode. Bearbeide notatene etterpå.
  • Forberede deg. Mye deles ut i forkant av forelesningene.
  • Gå på forelesninger! Kjedelige forelesninger kan være lærerike, selv om de ikke er morsomme.
  • Repetisjon. Repetisjon. Repetisjon. Snakk med andre etter forelesning. Repeter så raskt som mulig og renskriv notater før du glemmer hva stikkordene dine betyr. Repetisjon er avgjørende for hukommelse.
  • Still spørsmål og være kritisk i undervisningen.

Slik blir du klar til studentlivet

Du er ferdig på videregående skole og skal begynne å studere på universitetet. Hva venter nå? Vi hjelper deg med å bli klar for studentlivet.