Hjelp! Jeg er straks ferdig på videregående skole – hva nå? Hvordan vite hva jeg skal bli når jeg er så ung? Hvilket yrke skal jeg velge?

Det store, vanskelige yrkesvalget! Og det store, vanskelige utdanningsvalget! Ofte tenker vi på hvilket fag vi er flinkest til når vi skal velge videre utdanning. Det kan være smartere å tenke på hva slags retning du ønsker å gå enn et spesifikt yrke.

Spør deg selv: Hva er du interessert i, hva liker du og hva slags type er du?

Her får du tips til hvilke utdanninger du kan søke hos oss – og som kan føre deg ut i et yrke for fremtiden.

Tenk på dette før du velger utdanning

Yrkene eller jobbene som regnes som sikre i dag, er ikke dermed like sikre om ti år. Samfunnet vi lever i, er i endring. Teknologien går i ekspress, det handler om roboter, selvkjørende farkoster, sensorer, 3D-printere, mikro- og nanoteknologi og kunstig intelligens.

Bruk av all ny teknologi stiller også store krav til riktig kompetanse i det nye arbeidslivet. Når du grubler på det store yrkesvalget, kan det også være lurt å snakke med en voksen. Lytt til for eksempel rådgiveren på skolen din, mamma, pappa, storesøster, storebror, tante eller onkel som har tatt høyere utdanning eller er i jobb.

To jenter arbeider på design, kunst og håndverk. Illustrasjonsbilde

Å tenke gjennom hvilken rolle du har i vennegjengen, kan også hjelpe deg på veien mot rett valg av utdanning og et fremtidig yrke. Det er nemlig ikke bare karakterene du har i hvert fag som betyr noe, men også karakteren i deg selv.

Et godt tips er å kjenne deg selv godt før du velger utdanning og hva du skal bli.

Vi har også karriererådgivere på universitetet som står klare med gode råd til deg om både utdanningsvalg, yrke, jobbsøknader, hvordan skrive en god CV og hvordan gjøre et godt inntrykk på jobbintervjuet.

Her er et par artikler du kan klikke på for flere nyttige tips og råd om det store utdanningsvalget:

Hva skal jeg bli når jeg blir stor?

Vi vil at du skal ha et godt studentliv – både sosialt og faglig uten for mange hindringer.

Som et moderne universitet er vi opptatt av å ha deg som student i sentrum, og gi deg relevant og oppdadert kunnskap gjennom utdanningen du har valgt. Du skal være en attraktiv og etterspurt kandidat på arbeidsmarkedet når du er ferdig studert hos oss.

Sjekk alt du kan bli hos oss

Kan du tenke deg å jobbe med barn eller bli lærer? Hos oss kan du velge å utdanne deg til:

Vil du jobbe kreativt med noe innen kunst, håndverk og musikk? Kanskje er du spesielt interessert i folkemusikk? Hos oss kan du velge å utdanne deg innen:

Vil du bli leder eller starte egen bedrift? Hos oss kan du spesialisere deg innen:

Har du mest lyst til å jobbe med kultur? Eller er du mest interessert i samfunnet og menneskene rundt deg? Da kan du velge studier innen:

Kvinnelig jusstudent foran laptop og følger med på forelesning med den tjukke, rød lovboka foran seg. En mannlig jusstudent i bakgrunn. Illustrasjonsfoto.

Ønsker du å se konkrete resultater enten det er broer eller bygg, mikrochiper i helseutstyr, nye IT-løsninger eller løsningen på plast i havet? Da kan du velge en av våre mange ingeniørutdanninger.

Har du lyst å bli noe innen helse og sosialvitenskap? Hos oss kan du velge å studere:

Kanskje du ønsker en maritim karriere? Her er også muligheten mange med utdanning innen:

Eller drømmer du om en karriere innen medier og kommunikasjon? Da kan en av disse utdanningene være noe for deg:

13 gode grunner til å velge USN

Hvor skal du studere? Hvordan velge studiested? Her gir vi deg 13 gode grunner for å velge Universitetet i Sørøst-Norge.