Ny student i Porsgrunn? Da har Kristina én klar oppfordring til deg
– Det beste med campus Porsgrunn er det sosiale samholdet mellom studentene. Her blir du del av en stor studentgruppe som er flink til å sosialisere seg på tvers av studieretningene, sier Kristina Pettersen.
Kristina er fra Strømmen, og er en av mange tilflyttede studenter i Porsgrunn. Hun er glad for at mange kommer utenbys fra.
– Når folk kommer hit uten å kjenne verken byen eller noen fra før, så er de generelt veldig åpne for å bli kjent med nye. Mine nærmeste venner her er ikke fra Grenland, så vi har blitt kjent med Porsgrunn sammen. Det er enkelt å få seg nye venner i studietiden, noe du garantert kommer til å oppleve under fadderuka.
- Campus. Kollektiv. Semester. Lurer du på hva alle de rare studiebegrepene betyr? USNs store studentordbok gir deg oversikten
Fadderuka i Porsgrunn
Fadderuka er noe av det første som møter deg som ny student i Porsgrunn. Kristina sier det bare er å forberede seg på en morsom og innholdsrik uke.
– Det skjer utrolig mye på veldig kort tid. Det er som en festivaluke, der det avholdes store sosiale arrangement hver eneste dag.
– Under fadderuka møter du alle studentene du skal studere sammen med de neste årene, så det er en veldig god anledning til å bli kjent med dem før forelesingene starter opp for alvor.
Under studiestarten er det konserter, og fadderuka settes i gang.
Kristina har gode minner fra sin egen fadderuke.
– Hver eneste kveld var det samlinger der jeg støtte på nye fjes, og det er ganske gøy å møte folk som går andre studieretninger enn deg selv. Også anbefaler jeg deg å bli godt kjent med fadderne dine. Det er de som leder faddergruppen du blir delt inn i, og disse er studenter som allerede studerer i Porsgrunn. Fadderne kan hjelpe deg med omtrent alt du har av spørsmål den første tiden din som student i byen.
- Under fadderuka vil Studenthuset på campus ha åpent hver kveld. Følg med Facebook for å få med deg hele programmet.
Selv om det arrangeres mange fester, understreker Kristina at ingen er nødt til å drikke noe som helst.
– Fadderuka handler om å samle nye studenter gjennom ulike aktiviteter som bidrar til at folk blir kjent. Her er det ingen aktiviteter som krever at folk skal drikke. Det viktigste du gjør er å delta, og engasjere deg i aktivitetene.
– Blir du med, så lover jeg deg at du kommer til å ha det hysterisk festlig.
Studentfrivillighet i Porsgrunn
Som student har du muligheten til å engasjere deg i ulike studentforeninger og -organisasjoner. Kristina sier at å påta seg et frivillig verv gir flere fordeler.
– For det første er det en perfekt arena å bli kjent med andre studenter som du ikke omgås på din studieretning eller som ikke er på ditt årskull. For det andre er det veldig morsomt, for du engasjerer deg i noe som du liker å drive med. Du kan for eksempel bli med og drive Studentsamfunnet i Grenland (SiG), enten som en del av styret eller som frivillig i bar, garderobe og lignende under arrangementer.
På Kafe Origo kan du studere, ta en matbit, en kopp kaffe eller skravle med venner over et brettspill.
Studentsamfunnet arrangerer kafé og studentkroer med blant annet konserter, temafester, spillkvelder og quizer. I tillegg bør du sjekke ut Studentsamfunnets undergrupper innen innebandy, undervannsrugby samt filmklubben og elektronikklubben.
Dersom du savner en undergruppe for dine interesser kan du søke SiGs generalforsamling om penger til drift og materiell. Du kan også bli med å arrangere den årlige studentuka, en kulturfestival som byr på mange konserter, temafester og annet gøy.
Kristina anbefaler deg å signere medlemskap i SiG. Dette gir deg mange fordeler.
– Du blir inkludert i studentmiljøet i byen på en helt unik måte. I tillegg til at dem som jobber frivillig i organisasjoner er dyktige til å lage store arrangement for alle studentene, er de også flinke til å kose seg sammen.
– Alle studentorganisasjoner trenger alltid nye medlemmer som vil bidra til å skape et fantastisk studentmiljø i Porsgrunn, så jeg oppfordrer deg til å søke så fort du er ferdig med fadderuka.
Studentuka i Grenland er definitivt noe du vil få med deg. Her fra Klovner i Kamp-konsert på Fabrikken under Studentuka 2019. (Foto: SiG).
Studentlivet i Porsgrunn
Kristina bor i studentbolig på campus Kjølnes, et steinkast fra hovedinngangen.
– Det er veldig sosialt og koselig å bo sammen med medstudenter på campus. Det føles trygt og gir en helt annen opplevelse, påpeker hun.
Hun opplever at Porsgrunn har et bra utvalg innen shopping, restauranter, cafeer og uteliv.
– Det er ikke noe jeg savner, men innimellom er det gøy å prøve noe nytt, så da drar vi gjerne til nabobyen Skien, som bare er en kort busstur unna. Alt av utesteder i Porsgrunn ligger i sentrum, og jeg tror ikke jeg har dratt ut en eneste gang uten å møte på andre studenter, så du finner alltid noen å prate med.
Kulturinteresserte kan glede seg over at både Porsgrunn og Skien har hver sin kulturscene, henholdsvis Ælvespeilet og Ibsenhuset. I tillegg finner du Parkbiografen i Skien som ofte har kule konserter, og Bølgen kulturhus i Larvik som bare er et kvarter unna med tog.
– Så muligheten for å få med seg konserter, teater og lignende er veldig bra. Også må vi ikke glemme Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival (PIT), Norges største internasjonale teaterfestival. Den går av stabelen hver eneste juni, så her kan studenter engasjere seg, både som tilskuere og som frivillige. Det er alltid mange morsomme oppsetninger og mye god mat, så jeg anbefaler alle å besøke byen under PIT.
Kristina viser frem studentboligene på campus Kjølnes.
Enkelt å leve aktivt
Studenter tilbringer generelt mye tid inne på forelesnings- og lesesaler. Kristina anbefaler deg derfor å finne en hobby eller utendørsaktivitet som holder deg fysisk aktiv.
– Jeg er veldig glad i å gå turer i nærområdet. Da får jeg luftet hodet mitt, og samtidig holdt meg i form. I Porsgrunn finner du også mange volleyball- og fotballbaner, og så er det selvsagt mange lokale idrettsklubber man kan bli med i. Det er veldig mange ulike aktiviteter du kan drive med på fritiden, så her stiller Porsgrunn sterkt!
På campusen finner du også eget treningsrom som er åpent for alle studenter. Vinterstid er det flust av muligheter for å finne på aktiviteter utendørs.
– Det kjøres opp skiløyper i området på vinterstid, og så har både Porsgrunn og Skien egne skøytebaner. I tillegg er det ikke så langt med bil til alpinsentrene i Kongsberg og Svarstad. Om vinteren setter også SiG opp alpinturer til Kongsberg og Gautefall, med afterski på studenthuset vårt etterpå.
– Og så er studentturene til Hemsedal veldig populære. Vanligvis settes det opp flere busser som frakter alle opp til en langhelg eller uke fylt med ski og selvsagt en del afterski. Så det er ingen grunn til å stenge seg inne om vinteren heller.
Squeeze undervannsrugby er en av flere studentlag og -foreninger du kan bli med i mens du studerer på campus Porsgrunn. (Foto: Johan Holberg).
Uansett hva du måtte like å gjøre på fritiden, er oppfordringen fra Kristina klar:
– Engasjer deg i noe som gjør at du får hodet litt vekk fra studiene, og som gjør at du møter andre studenter utenfor lesesalen. Studentlivet i Porsgrunn kan være helt fantastisk om du engasjerer deg. Gi deg selv muligheten til å bli kjent med alle de flotte menneskene som deler studiested med deg. Bruk anledningen for alt den er verdt. Jeg lover, du kommer ikke til å angre.
Fakta om campus Porsgrunn
Beliggenhet: Campus Porsgrunn ligger like ved sentrum av Porsgrunn by, og ligger på et større campusområde som også huser studentboliger, teknisk fagskole, videregående skole, idrettshaller, fotballbaner og friidrettsanlegg. I Porsgrunn kommune bor det i overkant av 36 000 mennesker, og kommunen er del av det større området Grenland (kommunene Porsgrunn, Skien, Bamble og Siljan), som tilsammen har over 107 000 innbyggere.
Antall studenter: ca. 2 750
Fakta om Kristina
Fra: Strømmen
Studerer: Barnevern
Frivillig i: Kulltillitsvalgt
Beste ved å studere ved campus Porsgrunn: – Samholdet blant alle studentene, og at det også er såpass sterkt på tvers av de ulike studieretningene. Liker også at det er et tett bånd til foreleserne siden vi har små klasser. Da føles det tryggere i klassen og terskelen er lavere for å spørre om ting.