– Både universitetet og studentboligene ligger midt i Drammen. Du kommer deg overalt med en 15 minutters gåtur. I tillegg er det et fantastisk studentmiljø, alle man møter er åpne for å bli kjent med nye. Det er viktig med støttespillere i studenthverdagen og gjerne noen som kjenner til de samme utfordringene som du selv står oppe i, forklarer Tomine Norbakk.

Hun tar en bachelor i sykepleie i Drammen, og trengte ikke å reise langt for å studere. 

– Etter videregående visste jeg ikke helt hva jeg ville. Det var mange veier som fristet. Jeg tok først opp realfag privat. At jeg endte opp med å studere i Drammen var egentlig helt tilfeldig. Jeg hadde tittet en del på medisin i Ungarn og rettsvitenskap, men kom ikke inn av ulike grunner. Noe jeg tror var veldig bra da jeg stortrives med sykepleien. Jeg tror faktisk ikke det kunne ha vært et bedre valg.

 

 

Fadderuka

Fadderuka er ifølge Tomine noe du absolutt bør få med deg. 

– Fadderuka er arrangert av studenter for studenter, og er utrolig gøy. Det er mange studenter som deltar, så man blir kjent med mange innenfor sin egen studieretning og på tvers av fakultetene. I løpet av uka kan du få venner for livet, sier Tomine

– Jeg er ekstremt takknemlig for fadderuka. Den ga meg det lille ekstra dyttet jeg trengte for å tørre å skape nye relasjoner på kort tid. 

Fadderuka er en sosial arena hvor man blir kjent gjennom temafester, spill og chill, rebus og bar til bar for å nevne noe. Alle nye studenter blir delt inn i faddergrupper, som ledes av egne faddere. Faddere er studenter som allerede har studert ett eller flere år ved USN i Drammen. Fadderne studerer stort sett det samme som deg, noe som er kjekt da de er gode til å dele sin erfaring, tips og triks.

– Fadderne er til for å hjelpe alle nye studenter med å finne seg til rette i byen. De kan finne svar på alt det du har av spørsmål, og de sørger for at din faddergruppe er med på det som skjer under selve fadderuka. De passer på at alle har det fint underveis. Fadderne er også til for at det skal være inkluderende forhold og bidra til at du ikke opplever noe drikkepress.

– Det legges opp til en uke fylt med moro, og du behøver ikke drikke så mye som en dråpe alkohol for å være med.

Hoppende glade faddere under fadderuka i DrammenHoppende glade faddere under starten på fadderuka i Drammen i 2022.

Studentsamfunnet i Drammen

Som student i Drammen har du mulighet til å bidra mye til det sosiale på campus. 

– I Studentsamfunnet er det mange ulike verv du kan si ja til. Du kan bli med på å arrangere fadderuka ved å sitte i fadderstyret, eller så kan du bli med i selve Studentsamfunnet og arrangere fester og quizer på studenthuset “1. etasje”. Man kan og melde seg som frivillig til å stå i baren under arrangementer. Å være frivillig gir studentlivet en ny dimensjon. Du jobber for å bidra til økt studenttrivsel, du blir kjent med studenter fra andre studieretninger og kull. I tillegg er det helt supert å ha på CV-en.

Studentsamfunnet i Drammen jobber hele tiden for å tilrettelegge for aktiviteter og gode tilbud for alle drammensstudenter. Studenter har rabatter på ulike aktivitetstilbud, mat og drikke over hele byen. Våren 2023 fikk studentene endelig sitt eget studenthus, 1. etasje Studenthus og bar. Hvis du er medlem av samfunnet, kan du til og med låne lokalet og arrangere fest med venner.

– Generelt er Drammen by flink til å ta vare på oss studenter, så om du bruker rabattene du får gjennom studentsamfunnet, kan du spare en god del penger.

Studentlivet i byen

Mange studenter i Drammen bor i byens studentboliger, som du kan leie gjennom Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge. Alle boligene ligger like ved campusen og resten av sentrum.

– I studentboligene møter du et inkluderende fellesskap, som gjør at du kan knytte vennskap til studenter på tvers av studieretninger, forklarer Tomine.

– Det er også lett å bytte rom eller leilighet hvis du ønsker det, og du får rask hjelp hvis det skulle være noe. Det føles trygt å bo i studentbolig.

I Drammen er det mye som skjer for studenter. 

– Noe av det jeg liker best med Drammen er det personlige preget byen har, med mange spisesteder som ikke er fra en stor kjede. Lokale spisesteder gir følelsen av en liten by, mens utelivet i Drammen gir en smakebit av storbyen. 

– Vi har flere flotte restauranter, som Jonas B, Anchas Bodega og mange flere. Spisestedene har en varm atmosfære og utrolig god mat, samt hyggelig betjening. 

Siden Drammen er en stor by, er det mange idrettslag og ulike aktiviteter man kan delta på. 

– Utvalget av klubber og idretter er stort i Drammen. Her kan du fortsette med en idrett du liker, eller prøve ut noe helt nytt.

Campus Drammen har også et eget studentidrettslag. Ukentlig arrangeres det treninger i flere idretter, og det blir arrangert turer og annen moro. Her kan alle bli med, og få ting er bedre for hodet enn å være fysisk aktiv etter en lang dag på lesesalen.

– En fantastisk tid

Tomine forteller at studietiden er en periode med mange nye inntrykk og en læringskurve som er bratt, også utenfor forelesningssalene. 

– Å være student gir deg friheten til å leve et helt annet liv enn det du har levd hjemme, samtidig som du må ta mye mer ansvar. Du skal lære å ta vare på deg selv, alt fra å lage mat til å fylle tiden med det som oppleves som meningsfullt. Det kan kjennes ut som en stor overgang for mange, og dessverre vet vi at det er mange studenter i Norge som sliter med ensomhet.

Oppfordringen om å bli kjent med medstudenter kan Tomine derfor ikke gjenta ofte nok.

– Invester litt tid i starten av ditt ferske studentliv til å bli kjent med dem som du studerer sammen med. Ikke vær redd for å ta kontakt med nye mennesker på campusen.

– De fleste som studerer her kommer til byen fra andre steder, og kjenner som regel få eller ingen her fra før. Studenter er generelt veldig kontaktsøkende, så du vil nok fort oppleve at det sjelden har vært enklere å få seg nye venner enn som student. 

Det finnes flere studentforeninger i Drammen, i tillegg til Studentsamfunnet i Drammen og Drammen studentidrettslag