– Både universitetet og studentboligene ligger i hjertet av Drammen, men det som gjør campus Drammen spesielt er menneskene som studerer her. Det er et unikt studentmiljø her, forklarer Sara Aulie.

Hun tar en bachelor i sykepleie i Drammen, og trengte ikke å reise langt for å studere. 

– Etter videregående visste jeg at jeg ville ta en utdannelse, og hvor jeg ville studere var ganske soleklart. Drammen! Jeg har bodd i Drammen hele livet, og stortrives. Ingen andre byer kan måle seg med min by. Den har det beste en by kan by på, og alt er så sentralt.

 

 

Fadderuka

Fadderuka er ifølge Sara noe du absolutt bør få med deg. 

– Fadderuka er planlagt av studenter for studenter, og er helt fantastisk. Under denne uka deltar mange nye studenter og skaper nye relasjoner. I løpet av uka kan du få venner for livet.

– Jeg er ekstremt takknemlig for fadderuka. Den ga meg det lille ekstra dyttet jeg trengte for å tørre å skape nye relasjoner på kort tid. 

Under fadderuka kan det for eksempel være rebusløp, idrettsdag, grillfester på studentboligenes takterrasser, omvisning i byen, quiz-konkurranser og store temafester på kveldstid. Alle nye studenter blir delt inn i faddergrupper, som ledes av egne faddere. Faddere er studenter som allerede har studert ett eller flere år ved USN i Drammen.

– Fadderne er til for å hjelpe alle nye studenter med å finne seg til rette i byen. De kan finne svar på alt det du har av spørsmål, og de sørger for at din faddergruppe er med på det som skjer under selve fadderuka. De passer på at alle har det fint underveis, og skal bidra til at du ikke opplever noe drikkepress.

– Det legges opp til en uke fylt med moro, og du behøver ikke drikke så mye som en dråpe alkohol for å være med.

Hoppende glade faddere under fadderuka i DrammenHoppende glade faddere under starten på fadderuka i Drammen i 2022.

Studentsamfunnet i Drammen

Som student i Drammen har du muligheten til å engasjere deg i ulike studentforeninger. 

– I Studentsamfunnet er det mange ulike verv du kan si ja til, for eksempel kan du sitte i fadderstyret, revystyret eller jobbe som arrangementsansvarlig. Å være frivillig i en studentforening- eller organisasjon gir studentlivet en ny dimensjon. Du jobber for å bidra til økt studenttrivsel, du får bli kjent med studenter fra andre studieretninger og årskull. I tillegg er det helt supert å ha på CV-en.

Studentsamfunnet i Drammen jobber hele tiden for å tilrettelegge for aktiviteter og gode tilbud for alle drammensstudenter. Studenter har rabatter på ulike aktivitetstilbud, mat og drikke over hele byen. Våren 2023 fikk drammensstudentene endelig sitt eget studenthus, 1. etasje Studenthus og bar.

– Generelt er Drammen by flink til å ta vare på oss studenter, så om du bruker rabattene du får gjennom studentsamfunnet, kan du spare en god del penger.

Studentlivet i byen

Mange studenter i Drammen bor i byens studentboliger, som du kan leie gjennom Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge. Alle boligene ligger like ved campusen og resten av sentrum.

– I studentboligene møter du et inkluderende fellesskap, som gjør at du kan knytte vennskap til studenter på tvers av studieretninger, forklarer Sara.

– Det er også lett å bytte rom eller leilighet hvis du ønsker det, og du får rask hjelp hvis det skulle være noe. Det føles trygt å bo i studentbolig.

I Drammen er det mye som skjer for studenter. 

– Noe av det jeg liker best med Drammen er det personlige preget byen har, med mange spisesteder som ikke er fra en stor kjede. Lokale spisesteder gir følelsen av en liten by, mens utelivet i Drammen gir en smakebit av storbyen. 

– Vi har flere flotte restauranter, som Vertshuset Oscar & Stallen, Lizzis og mange flere. Dette er spisesteder med en varm atmosfære og god mat. 

I tillegg til kultur- og utelivsopplevelser har du mulighet til å drive med idrett hos lokale klubber og hos studentens eget idrettslag.

– Utvalget av klubber og idretter er stort i Drammen. Her kan du fortsette med en idrett du liker, eller prøve ut noe helt nytt.

Campus Drammen har også et eget studentidrettslag. Ukentlig arrangeres det treninger i flere idretter, og det blir arrangert turer og annen moro. Her kan alle bli med, og få ting er bedre for hodet enn å være fysisk aktiv etter en lang dag på lesesalen.

– En fantastisk tid

Sara forteller at studietiden er en periode med mange nye inntrykk og en læringskurve som er bratt, også utenfor forelesningssalene. 

– Å være student gir deg friheten til å leve et helt annet liv enn det du har levd hjemme, samtidig som du må ta mye mer ansvar. Du skal lære å ta vare på deg selv, alt fra å lage mat til å fylle tiden med det som oppleves som meningsfullt. Det kan kjennes ut som en stor overgang for mange, og dessverre vet vi at det er mange studenter i Norge som sliter med ensomhet.

Oppfordringen om å bli kjent med medstudenter kan Sara derfor ikke gjenta ofte nok.

– Invester litt tid i starten av ditt ferske studentliv til å bli kjent med dem som du studerer sammen med. Ikke vær redd for å ta kontakt med nye mennesker på campusen.

– De fleste som studerer her kommer til byen fra andre steder, og kjenner som regel få eller ingen her fra før. Studenter er generelt veldig kontaktsøkende, så du vil nok fort oppleve at det sjelden har vært enklere å få seg nye venner enn som student. 

Det finnes flere studentforeninger i Drammen, i tillegg til Studentsamfunnet i Drammen og Drammen studentidrettslag. Sjekk ut om noen av disse er for deg: