Jippi! Du har kommet inn på universitetet. Kjempegøy og spennende, men samtidig kjenner du litt på frykten?

Å studere er nemlig ikke det samme som å gå på skole. Du går fra klasserom til forelesningssal. Foran står underviseren og snakker i vei, om du er forberedt eller ei.

Overgangen til studentlivet kan være brå og tøff for mange. Du har ingen over deg som passer på at du gjør leksene dine. Her må du selv sørge for å gjøre det som forventes av deg.

Som student er du ansvarlig for ditt eget liv. Og akkurat det kan være ganske befriende, så det er bare å glede seg!

Vi hjelper deg med forberedelsene fra elev til student, slik at du er godt rustet for studentlivet når du starter hos oss.

Slik går du fra videregående skole til universitet

– Hvordan du går fra å være elev til student vil selvfølgelig variere fra studie til studie, og hvilket utgangspunkt du har. Jo mer du har forberedt deg til studiet du skal inn på, dess lettere vil kanskje overgangen føles, sier Thorvald Tangjerd Abrahamsen.

Nærbilde av studenter i forelesningssal. Illustrasjon tatt av Tine Poppe.

Han er rådgiver for studentstøtte og karrieretjenester, og hjelper studenter med å finne seg til rette. USN Rådgivning møter alle nye studenter med kurset «Hurra/hjelp – jeg er student!».

– Om du ikke har toppkarakterer fra videregående, kan du være en god student på universitet og høyskole fordi de etterspør også andre kvalifikasjoner

– Det er uansett noen ting å tenke på som kan komme godt med på veien. For eksempel må du takle å jobbe i grupper, det å samarbeide med andre og kommunisere godt med medstudenter, sier Thorvald.

Tips fra elev til student

• Sett deg grundig inn i hva du skal gjøre. Les emneplaner!
  • Her finner du emne- og studieplanen din
  • Vær forberedt på hardt arbeid fra første stund. Det krever mye av deg å bli student.
  • Å være student krever andre ting av deg enn å være elev. Foruten å være smart og oppegående, må du være god på samarbeide og kommunisere med medstudenter.
  • For å unngå å føle deg ensom, delta i det sosiale livet. Få ny venner. Gå på forelesninger. Delta på kollokviegrupper. Si ja til invitasjoner. Kanskje du kan invitere noen selv på middag.
  • Og husk: Studiehverdagen består av mer enn bare å studere. USN og samskipnaden tilbyr tjenester som skal gjøre hverdagen din bedre.

Her er gode tips til studiemestring

1. Finn ut hvor, når og hvordan du lærer best. Tidlig om morgenen? Hjemme? På lesesal? I biblioteket? Prøv ut ulike steder og tider. Finn din måte å ta notater på. Lese en og en bok, eller flere om gangen.

2. Gå aktivt inn i rollen som student. Organiser tiden og stedet deretter. På samme måte som å gå på jobb, skal du «gå på studiet».

3. Ta pauser, også fra nettet. Gå gjerne ut en tur, avtal å møte noen til en kaffe.

Tre kvinnelige studenter tar en kaffepause rundt et bord og prater sammen. Ingens er i kamera, men på hverandre. Illustrasjon tatt av Tine Poppe.

4. Aksepter at ting ikke alltid går som planlagt. Sjekk innimellom hva du faktisk har lært for å beholde roen. Snakk med andre.

5. Hva må du fokusere på? Finn essensen i faget og bygg videre på den.

6. Tenk langt frem. Lag ukeplaner som går over tid. Gled deg til det som venter!

7. Jobb aktivt med faget gjennom å tenke, lese, skrive og snakke om faget.

8. Skryt av deg selv og belønne deg selv.

9. Ikke vent med å starte med oppgaver du skal gjøre.

10. Ikke lytt til alt medstudentene sier, vær kritisk og stol på dine egne oppfatninger.

11. Bruk biblioteket aktivt. De som jobber der vil gjerne hjelpe deg.

12. Sett av tid til å være sammen med vennene dine.

13. Bruk studieveileder, rådgivere, faglærere og andre støttesystemer for planlegging, hjelp og karriere.

14. Ikke press deg selv til å lese når du ikke har lyst, men finn årsaken til hvorfor og hva du kan gjøre. Snakk med noen om dette ved behov.

... og dette er viktig å tenke på i undervisningen

• Gjør notater underveis, manuelt eller digitalt. Finn din metode.
  • Forberede deg, ta notater under og bearbeide etter en forelesning. Mye deles ut i forkant av forelesningene.
  • Gå på forelesninger. Kjedelige forelesninger kan være lærerike, selv om de ikke er morsomme.
  • Fortell andre om det du ikke kan. Snakk med andre etter forelesning. Repeter så raskt som mulig og renskriv notater før du glemmer hva stikkordene dine betyr. Repetisjon er avgjørende for hukommelse.
  • Vær kritisk og still spørsmål i undervisningen

Den store studentordboka

Når du begynner på et universitet, møter du på mange nye begreper. Doktorgrad, førsteamanuensis, konting. Vi hjelper deg å holde styr på de viktigste begrepene – og noen mindre viktige.