Vi har spurt om gode tips fra siviløkonom og universitetslektor André Opsahl. Han underviser i regnskap og økonomistyring på bachelor i økonomi og ledelse, og har bakgrunn fra revisjonsbransjen.

– En del studenter i dag har en grei inntekt hvis de har deltidsjobb i tillegg til lån og stipend. Utfordringen er ofte kostnadskontroll, og da kan et budsjett være veldig gunstig.

Studentbudsjett

Budsjett, det høres kanskje komplisert ut? Da er det jo bra at André anbefaler et ganske enkelt budsjett. Du trenger dermed ikke fylle et helt excel-ark med tall.

– Budsjettet må ikke bli for detaljert, da ender du bare opp med å ikke orke å forholde deg til det. En del kostnader er kjente, og den største faste posten vil gjerne være husleien. Mat er den andre store kostnaden.

–  Men det er ikke ekstremt stramt. Hvis du klarer å holde deg til det, har du dekket de to største kostnadspostene som er mat og bolig. Så kan du spare eller kose deg for resten.

To forskjellige kontoer

Noe av det første du bør gjøre, er å skaffe deg en ekstra bankkonto. Der plasserer du alle pengene du plutselig har fått, og kommer til å få. På brukskontoen din (den som er koblet til bankkortet) har du kun de pengene som du har satt av i budsjettet. Da gjør du det litt vanskeligere for deg selv å bruke penger på noe du egentlig ikke har råd til.

– Dette med to kontoer er et råd basert på min egen tid som student også. Overfør til brukskontoen hver måned i forhold til budsjettet. Det kan kanskje være enkelte måneder hvor du må gå over, men da må du spare inn det andre måneder. 

Deltidsjobb

Kanskje har du allerede skaffet deg en jobb i nærheten av campus, eller du er i gang med å sjekke oppslagstavle og annonser. Deltidsjobb er ofte veldig positivt, sier André, siden det både gir arbeidserfaring og litt romsligere økonomisk spillerom, men for noen blir det negativt.

– Vi ser dessverre at noen går i fella ved å ha for mange og store jobbforpliktelser ved siden av studiene.

- Da ender det ofte opp med at studiene går dårligere. Noen få klarer å balansere masse deltidsjobb med å prestere på studiene. Jeg vil derimot anbefale studenter å fokusere på studiene, og begrense hvor mye de jobber ved siden av. 

– Jeg mener det lett å bli litt kortsiktig. Hvis du satser på studiene kommer du raskere ut i jobb, du kan få bedre jobb, og bedre betalt enn hva du får i deltidsjobbene.

Det er mye smartere enn å jobbe masse under studiene, dersom det går ut over karakterene.

 

7 råd for å takle hjemlengsel

Har du flyttet for deg selv og kjenner litt på hjemlengselen? Du er ikke alene. Her er gode råd til hvordan takle overgangen.

 

Ny iPhone eller være sosial?

Hvor blir det av moroa som student, hvis jeg bare skal studere, tenker du kanskje? Og det tenker André på også. Han mener det er superviktig å nyte studentlivet, fordi det er en helt spesiell tid.

– Jeg anbefaler å trene på å ha litt lite penger. Det går an å smøre matpakke.  

– Bruk heller penger på de gode studentopplevelsene, og gjerne sammen med andre. Det er viktig å trives som student. Det er bedre å bruke penger på sosiale happeninger, fremfor å skulle ha siste modell av iPhone. Det er i hvert fall sånn jeg ville prioritere, men vi er jo alle forskjellige, sier André med et smil.

En liten buffer

Voksne som er i jobb blir gjerne anbefalt å ha en buffer på i hvert fall et par månedslønner stående på konto. Det er jo ganske urealistisk for en student, men å ha en liten buffer er smart, sier André. Han anbefaler en buffer på ca. 10-15 tusen kroner.

– Plutselig kreves det et depositum på hybelen du skal leie. Plutselig ryker PCen. 

Sparing

I tillegg til en liten buffer, anbefaler han en liten månedlig sum i sparing. Det trenger ikke være mer enn to hundre kroner.

– Det er viktig å nyte studietiden, men prøv å spare litt hver måned. Alle har råd til to hundre kroner i måneden.

- Det er bra å innarbeide en spare-rutine, og når du får jobb etter studiene kan du øke beløpet.

Bli kjent med alternative former for sparing, sier André. Opprett for eksempel en aksjesparekonto, og sett av disse 200 kronene i fond. Han anbefaler et såkalt indeksfond.

Kredittkort

Kanskje har du sett på Luksusfellen på TV3? Mange av deltakerne der har dratt på seg masse kredittkortgjeld. Betyr det at man ikke bør ha kredittkort?

– Det kommer helt an på hvor ryddig økonomi du har. Har du en ryddig økonomi, så er det ikke noe problem med kredittkort.

- Hvis du derimot ikke stoler helt på deg selv, bør du tenke deg om, for det kan fort bli en veldig nedadgående spiral.

- Det er skyhøye renter på kredittkort, og med studentøkonomi har du ikke anledning til å få gjort opp dersom gjelden vokser. Da blir det fort verre, sier André.

Hvor smart er egentlig kredittkort? Siviløkonom André Opsahl gir gode råd om studentøkonomi. Foto av ham.

Hans råd til de som anskaffer seg kredittkort er å nulle ut gjelden hver måned. Hvis du bare betaler ned litt, løper rentene. Betal heller ned alt hver måned.

– Det krever jo mye selvkontroll å gjøre det, og statistikken viser at det er unge som sliter mest med kredittkortgjeld. Hvis du først kommer galt ut, bør du høre med nær familie om du kan få hjelp. Ikke ta opp lån hos venner, eller bruk andre kredittkort til å betale ned den gjelden du allerede har fått på et kredittkort. 

Kjøpe leilighet?

Så er det noen som tenker at det smarteste de kan gjøre, er å ikke bruke penger på å leie, men heller komme seg inn på boligmarkedet. Det er jo på en måte veldig fornuftig, men likevel synes ikke André det er det rette valget for alle.

– Jeg tenker at noe av det fine med å være student, er å kunne hoppe på muligheter som kommer. 

Jeg har faktisk hatt studenter som har måttet si nei til spennende muligheter, som utveksling til utlandet, fordi de har kjøpt leilighet. Å kjøpe leilighet kan være veldig fornuftig, men kanskje ikke hvis du ønsker å flytte på deg i forbindelse med studier og jobb. Da har du plutselig masse utgifter og forpliktelser som kan være vanskelig å komme ut av. Man kan selvfølgelig leie ut, men det skal jo også administreres. Tar du høyere utdanning i hjembyen din og ønsker å bo der etter endt utdannelse, så kan leilighetskjøp være lurt.

Nå ble dette kanskje veldig alvorlig, men husk at det å ha kontroll på økonomien gir deg mer ro i sinnet. Det sparer deg for masse bekymring, og det gir deg god trening i å klare deg selv. Samtidig må du gi deg lov til å skeie ut også. Alt kan ikke være planlagt, og livet lar seg ikke putte inn i firkantede bokser.

– Det er fint å være fornuftig, men samtidig fint å være litt ufornuftig også av og til.